Свят

СЗО иска по-добър надзор за лекарствата

02-07-2019 11:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
СЗО иска по-добър надзор за лекарствата Само 3 от 10 регулаторни органа функционират глобално в съответствие със стандартите, продължава да има сериозни проблеми с качеството и безопасността на здравните продукти, казват от организация
За по-добър регулаторен надзор върху лекарствата настоява СЗО. Световната организация предлага петгодишен план за „Предоставяне на качествени медицински продукти за всички 2019–2023 г." Необходимостта е провокирана от някои случаи, при които е установено, че дадени медикаменти са рискови за пациентите. Настоящият капацитет за регулиране и правоприлагане са недостатъчни в повечето развиващи се страни, казват от СЗО.
През последните месеци регулаторите в много страни са изтеглили десетки лекарства за лечение на високо кръвно налягане, тъй като е установено, че съдържат примеси, които потенциално могат да причинят рак.

Тези лекарства (включително валсартан, лосартан, ирбесартан) обикновено се предписват в световен мащаб и идват от различни производители.

През 2014 г. пък стотици души в Конго, 60% от които деца, се разболяха след приемането на лекарство, за което се смята, че намалява треската от малария.

 

Оказа се, че лекарството съдържа халоперидол,

 

антипсихотично вещество, използвано за лечение на шизофрения. Следователите открили, че таблетките, които хората са приемали, съдържали 13 mg от веществото, около 20 пъти максималната препоръчителна доза за детето. Докато се установява източникът на проблема, 930 души са били хоспитализирани и 11 са починали.

Тези два примера илюстрират защо се нуждаем от добър регулаторен надзор върху здравните продукти, твърдят от СЗО.

 

В първия случай действията бяха предприети достатъчно рано,

 

за да се избегнат дългосрочни последствия, във втория, обаче мерките не успяха да избегнат 11 смъртни случая.

Въпреки глобалния напредък продължават да съществуват сериозни проблеми с качеството и безопасността на здравните продукти, особено в страните с нисък и среден доход. Тези проблеми застрашават здравето на хората всеки ден и разхищават ресурсите.

 

Качеството и безопасността на лекарствата,

 

ваксините и други продукти са компрометирани, когато производителите, независимо по каква причина, произвеждат продукти, които не отговарят на стандартите, когато веригата за доставки позволява опасни медицински продукти и когато системите (обикновено поради липса на ресурси) са твърде бавни да реагират на нежелани събития.

Настоящият капацитет за регулиране и правоприлагане са недостатъчни в повечето развиващи се страни. СЗО изчислява, че само 3 от 10 регулаторни органа функционират глобално в съответствие със стандартите.

 

Производството на здравни продукти става все по-глобализирано.

 

Те преминават през няколко граници, преди да достигнат до пациентите, което изисква още по-голяма бдителност по света. А с нарастването на незаразните болести, като рак, сърдечносъдови заболявания и диабет, регулаторните органи в развиващите се страни са изправени пред по-големи натоварвания и нови изисквания за регулиране на иновативни продукти.

„Универсалното здравно покритие ще доведе до по-голям достъп до медицински продукти, но ние трябва да гарантираме, че те са качествени, безопасни и ефективни, така че да предотвратят заболявания и да подобрят здравето на хората.

 

Ето защо днес е важно да се стартира петгодишният

 

план на СЗО „Предоставяне на качествени медицински продукти за всички 2019–2023 г.", смятат от организацията. Планът очертава работата и дейностите за постигане на четири основни цели:

Първата е насочена към укрепване на националните и регионалните регулаторни системи. Това включва подобряване на функционирането на регулаторните органи, но и ускоряване на сроковете за регистрация на продуктите, така че пациентите да могат да ги получат по-рано и да се улесни трансграничното сътрудничество. На второ място е

 

необходимо увеличаване на регулаторната готовност

 

за извънредни ситуации в областта на общественото здраве - оборудване на регулаторите с ноу-хау за справяне с извънредни ситуации, включително чрез бързо проследяване на процесите на одобрение на продукти и подобряване на комуникацията при кризи. Също така е необходимо укрепване и разширяване на квалификацията на СЗО. Тя е допринесла за лечението на милиони хора с качествени, рентабилни лекарства за ХИВ,

 

както и за имунизирането на милиони деца

 

чрез Алианса на ваксините. Сега тя се разширява и фокусира върху лекарства за рак, тъй като онкологичните заболявания нарастват в страните с ниски и средни доходи.

На четвърто място е необходимо увеличаване на въздействието на дейностите на СЗО за регулаторна подкрепа - чрез съгласуване на работата на всички нива на организацията, като се обърне специално внимание на нуждите на страните.

 

Предоставянето на контрол върху здравните продукти

 

през целия им жизнен цикъл - от лабораторията до здравната институция - е в основата на ефективната превенция, диагностика и лечение и съществена част от стремежа на СЗО към универсално здравно покритие. „Докато СЗО е работила за подобряване на качеството и безопасността на здравните продукти в продължение на много години, това е първият път, в който сме съгласували целите и дейностите си с глобалните партньори (фондация Бил и Мелинда Гейтс, UNITAID, Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария), ГАВИ и УНИЦЕФ) да осигурят пълна координация и да работят за постигане на обща цел - да осигурят безопасно и качествено снабдяване с лекарства, ваксини, медицински изделия и други здравни продукти за всички популации", обявиха от СЗО.Китай напредва с ваксината срещу СПИН

Китай напредва с ваксината срещу СПИН

Тя е с напълно независими права на интелектуална собственост и е първата репликативна вирусна ваксина срещу СПИН в света, която е преминала клинично изпитване
МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

Конфискувани са 463 опаковки турски медикаменти, съобщиха от икономическа полиция
Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Те касаят приложението на лекарствата Infliximab и Etanercept
Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Списъкът с изключения отпадна, ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване
Глобалното затопляне е рисково за новородените

Глобалното затопляне е рисково за новородените

Според учените ражданията преди термина се увеличават в горещите дни, а новородените пък са по-уязвими към здравословни проблеми
Спад в разходите за социална закрила в ЕС

Спад в разходите за социална закрила в ЕС

България на дъното на класацията с по-малко от 20% от БВП при 27.9 средно за Европа
Тръмп  се впуска в борбата с опиоидната епидемия

Тръмп се впуска в борбата с опиоидната епидемия

Американският президент дарява заплатите си от последното тримесечие на тази година
1 2 3 4 5 ... 82 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019