Свят

СЗО иска по-добър надзор за лекарствата

02-07-2019 11:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
СЗО иска по-добър надзор за лекарствата Само 3 от 10 регулаторни органа функционират глобално в съответствие със стандартите, продължава да има сериозни проблеми с качеството и безопасността на здравните продукти, казват от организация
За по-добър регулаторен надзор върху лекарствата настоява СЗО. Световната организация предлага петгодишен план за „Предоставяне на качествени медицински продукти за всички 2019–2023 г." Необходимостта е провокирана от някои случаи, при които е установено, че дадени медикаменти са рискови за пациентите. Настоящият капацитет за регулиране и правоприлагане са недостатъчни в повечето развиващи се страни, казват от СЗО.
През последните месеци регулаторите в много страни са изтеглили десетки лекарства за лечение на високо кръвно налягане, тъй като е установено, че съдържат примеси, които потенциално могат да причинят рак.

Тези лекарства (включително валсартан, лосартан, ирбесартан) обикновено се предписват в световен мащаб и идват от различни производители.

През 2014 г. пък стотици души в Конго, 60% от които деца, се разболяха след приемането на лекарство, за което се смята, че намалява треската от малария.

 

Оказа се, че лекарството съдържа халоперидол,

 

антипсихотично вещество, използвано за лечение на шизофрения. Следователите открили, че таблетките, които хората са приемали, съдържали 13 mg от веществото, около 20 пъти максималната препоръчителна доза за детето. Докато се установява източникът на проблема, 930 души са били хоспитализирани и 11 са починали.

Тези два примера илюстрират защо се нуждаем от добър регулаторен надзор върху здравните продукти, твърдят от СЗО.

 

В първия случай действията бяха предприети достатъчно рано,

 

за да се избегнат дългосрочни последствия, във втория, обаче мерките не успяха да избегнат 11 смъртни случая.

Въпреки глобалния напредък продължават да съществуват сериозни проблеми с качеството и безопасността на здравните продукти, особено в страните с нисък и среден доход. Тези проблеми застрашават здравето на хората всеки ден и разхищават ресурсите.

 

Качеството и безопасността на лекарствата,

 

ваксините и други продукти са компрометирани, когато производителите, независимо по каква причина, произвеждат продукти, които не отговарят на стандартите, когато веригата за доставки позволява опасни медицински продукти и когато системите (обикновено поради липса на ресурси) са твърде бавни да реагират на нежелани събития.

Настоящият капацитет за регулиране и правоприлагане са недостатъчни в повечето развиващи се страни. СЗО изчислява, че само 3 от 10 регулаторни органа функционират глобално в съответствие със стандартите.

 

Производството на здравни продукти става все по-глобализирано.

 

Те преминават през няколко граници, преди да достигнат до пациентите, което изисква още по-голяма бдителност по света. А с нарастването на незаразните болести, като рак, сърдечносъдови заболявания и диабет, регулаторните органи в развиващите се страни са изправени пред по-големи натоварвания и нови изисквания за регулиране на иновативни продукти.

„Универсалното здравно покритие ще доведе до по-голям достъп до медицински продукти, но ние трябва да гарантираме, че те са качествени, безопасни и ефективни, така че да предотвратят заболявания и да подобрят здравето на хората.

 

Ето защо днес е важно да се стартира петгодишният

 

план на СЗО „Предоставяне на качествени медицински продукти за всички 2019–2023 г.", смятат от организацията. Планът очертава работата и дейностите за постигане на четири основни цели:

Първата е насочена към укрепване на националните и регионалните регулаторни системи. Това включва подобряване на функционирането на регулаторните органи, но и ускоряване на сроковете за регистрация на продуктите, така че пациентите да могат да ги получат по-рано и да се улесни трансграничното сътрудничество. На второ място е

 

необходимо увеличаване на регулаторната готовност

 

за извънредни ситуации в областта на общественото здраве - оборудване на регулаторите с ноу-хау за справяне с извънредни ситуации, включително чрез бързо проследяване на процесите на одобрение на продукти и подобряване на комуникацията при кризи. Също така е необходимо укрепване и разширяване на квалификацията на СЗО. Тя е допринесла за лечението на милиони хора с качествени, рентабилни лекарства за ХИВ,

 

както и за имунизирането на милиони деца

 

чрез Алианса на ваксините. Сега тя се разширява и фокусира върху лекарства за рак, тъй като онкологичните заболявания нарастват в страните с ниски и средни доходи.

На четвърто място е необходимо увеличаване на въздействието на дейностите на СЗО за регулаторна подкрепа - чрез съгласуване на работата на всички нива на организацията, като се обърне специално внимание на нуждите на страните.

 

Предоставянето на контрол върху здравните продукти

 

през целия им жизнен цикъл - от лабораторията до здравната институция - е в основата на ефективната превенция, диагностика и лечение и съществена част от стремежа на СЗО към универсално здравно покритие. „Докато СЗО е работила за подобряване на качеството и безопасността на здравните продукти в продължение на много години, това е първият път, в който сме съгласували целите и дейностите си с глобалните партньори (фондация Бил и Мелинда Гейтс, UNITAID, Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария), ГАВИ и УНИЦЕФ) да осигурят пълна координация и да работят за постигане на обща цел - да осигурят безопасно и качествено снабдяване с лекарства, ваксини, медицински изделия и други здравни продукти за всички популации", обявиха от СЗО.Раздават таблетки с йод във Франция

Раздават таблетки с йод във Франция

Те са предвидени за близо 2,2 милиона души, живеещи в близост до ядрени електроцентрали
Проверяват лекарствата с ранитидин

Проверяват лекарствата с ранитидин

Причината е съмнения за наличие на нитрозамини, обясниха от МЗ
ЕС отчита спад на замърсяването на въздуха

ЕС отчита спад на замърсяването на въздуха

Намаление има при всички вредни емисии, показват данни на Евростат
СЗО: Милиони умират от лоши медицински грижи

СЗО: Милиони умират от лоши медицински грижи

За първи път у нас на 17 септември се отбелязва Световният ден за безопасност на пациента
Ръст на цените на лекарства през август

Ръст на цените на лекарства през август

Поскъпнали са и храната и тока, прегледите при доктор и зъболекар остават на същото равнище, показват данните на НСИ
Холандия може да забрани е-цигарите

Холандия може да забрани е-цигарите

Засега те не се продават на младежи, не е разрешена и рекламата им
Грешка при ин витро в САЩ

Грешка при ин витро в САЩ

Ражда се бебе с черти на друга раса
ЕК се бори с дезинформацията за ваксините

ЕК се бори с дезинформацията за ваксините

Имаме съдействието на онлайн платформите, каза председателят Жан-Клод Юнкер
800 000 се самоубиват годишно в света

800 000 се самоубиват годишно в света

СЗО призовава да се помогне на хората в тежка ситуация, за да запазят живота си
1465 повече смъртни случаи заради жегите във Франция

1465 повече смъртни случаи заради жегите във Франция

Най-високата температура в страната това лято беше 46 градуса по Целзий
1 2 3 4 5 ... 78 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019