Искам думата

Търпението ни се изчерпа!

01-07-2019 15:23
Clinica.bg

press@clinica.bg
Търпението ни се изчерпа!От "Асоциация Пулмонална Хипертония" искаме оставката на министъра на здравеопазването, ако не изпълни обещанията си
Председателят на сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония" Тодор Мангъров постави ултиматум на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите. Това остана ясно в отворено писмо, изпратено до медиите.

Публикуваме го без редакторска намеса.

Уважаеми г-н Министър,
Навлязохме във втората половина на 2019 г.

Като гражданин, пациент с белодробна хипертония и представител на пациентска организация, бих искам да знам защо Вие и членовете на Вашето министерство продължавате да неглижирате проблема с донорството и трансплантациите в България. Безсилието Ви да се справите с проблема, свързан с липса на белодробни трансплантации за българи, не дава шанс за живот на нуждаещите се.


До месец октомври 2018 г. починаха

пет белодробно нуждаещи се пациента, като след смърта на двама от тях в един и същи ден - на 13 октомври, Вие обещахте, че веднага ще започнете работа, а премиерът даде 24-часов срок проблемът да бъде решен. Вие издадохте заповед до началото на декември 2018 г. да се разработи и приложи Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите. На 25 януари 2019 г. беше подписано Споразумение между България и Виена по линия на Евротрансплант. На база на това Споразумение беше обявено, че ще бъдат обгрижени до 5 наши млади и перспективни пациенти за една година, както и че ще се изпрати екип за квалификация и обучение в Университетска болница Виена.


През 2018 г. ние, заинтересованите

пациентски организации и пациенти, проведохме 4 протеста под надслов "Здравен емигрант", на които аз неведнъж в национален ефир заявих – „Емигрирайте, ако искате да живеете!"

Осем месеца по-късно ситуацията е следната:

Само един българин е включен в европейска листа на чакащите за белодробна трнсплантация. Някои от изпратените пациенти за преглед във Виена не бяха подбрани според критерия на АКХ Виена, вследствие на което, неперспективен пациент беше оценен неправилно в България и беше върнат от клиниката във Виена.


Срокът на Вашата заповед за изготвяне на

Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите до декември 2018 г. не беше спазен. Този срок многократно беше удължаван, като досега тя нито е готова, нито е предложена за обществено обсъждане. Липсва прозрачност при изготвянето ѝ, не се канят на заседания заинтересовани пациенти, пациентски организации, специалисти от всички специалности и координатори по донорство. България изпрати екип да се обучава за едва 4 дни /06-10 май 2019 г./. Екип за шестмесечно обучение все още не е заминал. Липсата на Национална програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да предоставяме на Евротрансплант органи, които не можем да трансплантираме в България - само така имаме шанса да станем реална част от тази организация. За информация – през тази година нямаме подаден нито един орган към Евротрансплант.


Получен е отказ, преди няколко дни,

от АКХ Виена за преглед на българка пациентка с мотив, че нямат капацитет да приемат чуждестранни граждани.
В същото време, Уважаеми г-н Министър, четирима пациенти не повярваха на Вашето обещание, че ще ги спасите и емигрираха. Трима от тях са успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия недостъпна в България.

Уважаеми г-н Министър,

Търпението ни се изчерпа!


Заявявам, че ако до 17 септември 2019 г.

не създадете условия и не бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, няма действаща Национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация, не е заминал за минимум шест месечно обучение, Ви призовавам да си подадете оставката и да отстъпите място на по-заинтересован от Вас.

Ако всички условия не са изпълнени или Вие не си подадете оставката, на 18 септември 2019 г. от 7.30 ч. обявявам безсрочен протест пред Министерство на здравеопаването до решаване на проблема.

Желая Ви успешна работа!

Тодор Мангъров
Председател на Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония"Разтревожени сме от действията на магистрата

Разтревожени сме от действията на магистрата

Подобно поведение е не само недопустимо, но и грубо погазва обществения ред, казаха от БЛС
Промените не ограничават интеграцията на пазара

Промените не ограничават интеграцията на пазара

Аптечна карта ще съществува само проформа и няма да гарантира достъпа до аптека в страната, казват от БФС
Над 200 пациенти с ХИВ пак без лекарства

Над 200 пациенти с ХИВ пак без лекарства

Това не е първи случай, в който заради административни пречки се компрометира терапията на болните, казват от НПО
Kатегорично отричаме агресията

Kатегорично отричаме агресията

Отправяме апел да се реализират бързи и надеждни мерки за ограничаване на случаите на посегателство срещу лекари, казват от НСОМБАЛ
За пореден път апелираме за респект към медиците

За пореден път апелираме за респект към медиците

Убедени сме, че спазването на неписаните човешки норми ще предотврати неприятни инциденти, казват от БАПЗГ
Да възстановим ритъма си на работа от преди пандемията

Да възстановим ритъма си на работа от преди пандемията

Благодарим на българското общество, че се вслуша в призивите и препоръките
Оттегляме се от Алианса на НПО

Оттегляме се от Алианса на НПО

С изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени медицинските дружества, казват от БЛС
Респект за вашата всеотдайност и любов

Респект за вашата всеотдайност и любов

Вие сте специалистите на първа линия, благодарение на които пациентите получават шанс за навременна и животоспасяваща помощ, казват от БАПЗГ
Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Вашите усилия, денонощен труд и отдаденост са видими за цялото ни общество, казват от БЛС
МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

Това е очаквана и логична стъпка, която ще върне спокойствието на хората, казват от три болнични организации
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020