Зарази

Пропуск в докладването на зарази от храни

28-06-2019 14:45
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Кампилобактериозата е най-честата хранителна инфекция в Европа, сочат данните на Европейския орган по безопасност на храните. При най-голям брой от случаите заразяването е станало чрез консумация на непастьоризирано мляко. У нас обаче докладваните случаи са много по-малко в сравнение с други европейски държави, а причина за това са пропуски в изследванията. Това съобщи за clinica. bg. чл. кореспондент Христо Найденски от Института по микробиология, който е и член на Европейския орган по безопасност на храните.
„Смятам, че и у нас кампилобактериозата е разпространена, но не се изследва достатъчно. У нас докладваните случаи са много малки, което поставя въпроса защо такава мащабна хранителна инфекция не се докладва и доказва", казва чл.-кор. Христо Найденски. Според него това се дължи на неглижиране на изследването, защото то е скъпо и няма достатъчно ресурс.

Пилешкото месо е вторият по значимост
аааа
хранителен продукт за разпространение на инфекцията.

Кампилобактериозата протича остро, води до стомашно чревно разстройство и може да доведе усложнения като Синдрома на Гилен- Баре и Синдром на Райтер. Екип от учени заедно с чл. – кор. Христо Найденски разработват и нов иновативен метод за откриване на заразени продукти. Става дума т.н. LAMP-метод, благодарение на който

 

опасните бактерии се откриват в рамките на един ден.

 

Според стандартите в момента това отнема между 2-4 дни. Освен бърз и надежден, методът е и икономически ефективен. За него не са необходими лабораторни условия и скъпа апаратура, а само една водна баня от 60 градуса, която да позивитизира реакцията. Може да бъде прилаган директно терен, във всяко едно село или във ферма, където липсват всякакви условия за лабораторна работа.

 

До момента методът е използван при изследване

 

на мляко, предстоят и проби при месото.

Иновативният метод е базиран на полимеразна верижна реакция, при която определен фрагмент от генома на бактериалната клетка се мултиплицира, т.е. от него се правят милиони копия, за да може след това да ги докажем. На крайния етап реакцията се дефектира като се получава едни оцветявания, разказа чл. кор. Найденски.

Предвид летния сезон, високите градуси и пътуванията, специалистът съветва хората много да внимават как се хранят и да спазват добра лична хигиена.

 

„Лятото е сезона на хранителните инфекции,

 

не само защото температурите са благоприятни за микроорганизмите, а и защото човек неглижира поведението си", коментира чл. кор. Найденски. Затова е препоръчително да обръщаме повишено внимание на храните, които консумираме, да съблюдаваме да бъдат надеждно приготвени, добре термично обработени. Случайните и крайпътни заведения, където месото може да не е добре обработено или няма необходимото хигиенно равнище по-добре да се избягват, съветва още експертът. „Летовниците да внимават и с преохлаждането, което създава дискомфорт и терморегулация на организма и предразполага към хранителни инфекции",каза още чл.-кор. Христо Найденски.



В седмичните градини може и мекици

В седмичните градини може и мекици

Това е записано в Наредбата за хранене на децата от 3 до 7 години в детските градини
Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Заразени са с листерия, предупредиха от БАБХ
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата

Намаляват калориите в менюто на децата

Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019