Промени

Преструктурират болници в Северозапада

26-06-2019 17:57
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Преструктурират болници в Северозапада Закриват се неработещите клиники в областните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана, каза министър Кирил Ананиев
МЗ планира преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Идеята е да останат да работят само най-успешните клиники от трите лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след проведена среща с представителите на болниците.
Столичната болница „Света Анна" стана домакин на срещата, на която министърът на здравеопазаването Кирил Ананиев запозна директорите на общинските болници в Монтана, Видин и Враца с методиката за определяне на работните заплати.По думите на ресорният министър от четирите болници най-добро е положението на столичната УМБАЛ„Света Анна". „Тя е създала необходимата организация и във финансово и в организационно отношение и по отношение на обема дейност, което и дава възможност да покрие нивата предвидени за заплащането по КТД", каза министър Ананиев.

 

Добре стоят нещата

и в Монтанската болница, констатира той. С предстоящото от 1 юли увеличение на заплатите те ще се доближат до размерите предвидени в Колективния трудов договор. Според разчетите на управителя на лечебното заведение през месец септември медицинските специалисти ще могат да получат още едно увеличение на заплатите си.

Тежко е състоянието на двете

болници във Видин и във Враца, констатира министър Ананиев. Като изясни, че зад това има и обективни причини. Първата от които е  демографския срив в двете области. Другата причина е липсата на кадри, които да работят в болниците. Това води до проблемно съществуване на част от клиниките в болниците, изтъкна министър Ананиев. „Държавата в лицето на НЗОК е осигурило необходимия финансов ресурс. Въпросът е, че този финансов ресурс трябва да бъде заработен", допълни той. По думите му болниците имат големи дългове, а МЗ води преговори с кредиторите и с банките, за да могат да се договорят кредити с ниски лихви.

Този анализ налага и спешни промени,

които ще касаят бъдещото съществуване на клиниките в лечебните заведения на територията на общинските болници в Северозапада. На днешната среща се е стигнало до решението още следващата седмица да започнат разговори кои от клиниките на областните болници в Монтана, Враца и Видин предлагат най-добро обслужване на населението и кои от тях не отговорят на потребностите му. Това ще определи и кои от тях ще останат да функционират и на територията на кое от лечебните заведения." Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението, не на територията на дадената област, а на целия Северозападен регион", уточни Ананиев.

Целта на МЗ е да гарантира

по-добро медицинско обслужване на населението в целия регион. По думите на ресорният министър паралелно с преструктурирането на лечебните заведения ще върви и оптимизация на спешната помощ, която пък ще гарантира навременен достъп до работещата клиника в региона." Има държави, в които едва ли не цяла България представлява един регион. В Северозападния регион ние съвсем естествено можем да направим едно комплексно обслужване на населението, в зависимост от нивото и качеството на обслужване на гражданите", изтъкна Ананиев.

Идеите на МЗ за промени

в структурите на болниците са срещнали разбирането от директорите на лечебните заведения. „ Вместо да има една и съща клиника или отделение в три болници, ние ще съсредоточим и капацитет и човешки ресурси там, където наистина е достигнато високо ниво на обслужване на населението.Те самите разбират, че по този начин както е до сега не може да продължават", категоричен бе той.

Освен това следващата седмица

министър Ананиев и директорът на НЗОК д-р Дечо Дечев, ще обсъдят нормативните промени, които да гарантират достъп на деца страдащи от онкологични заболявания, до необходимите медикаменти. Министър Ананиев се извини официално на фелдшерите, за допуснатият лапсус, от който те са останали обидени за омаловажаването на професията им.Напусна ни доц. Иван Златаров

Напусна ни доц. Иван Златаров

От 1997 г. до 2000 г. той заема поста зам.-министър на здравеопазването
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Честит празник, медици!

Честит празник, медици!

Днес Църквата почита Св. Иван Рилски Чудотворец, закрилник на българските медици
Да помогнем на Марти

Да помогнем на Марти

Необходими са 120 000 евро за животоспасяваща костномозъчна трансплантация
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
1 2 3 4 5 ... 195 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019