Кариери

Дават 85 000 лири за джипи

06-10-2016 14:18
Средната заплата за лекарите у нас е около 500 евро, а минималната - 307 евроДават 85 000 лири за джипи
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Джипитата са едни от най-търсените специалисти в Англия. До 85 000 лири на година предлагат работодателите на общопрактикуващите лекари от чужбина, които са готови да заминат на гурбет там. Това показват обявите за медиците от цял свят, които се публикуват в сайта на международната борса за медици - „Кариери в бяло". Следващата седмица у нас започва да тече набирането на български лекари и сестри за работа в чужбина на ежегодното изложение.

Голямо е търсенето на джипита не само в Англия, показват публикуваните обяви. В Швеция за общопрактикуващ лекар предлагат по 64 000 sek на година. Заплатата във Франция е 10 000 евро за практика в регион с население от 2800 души по поречието на Лоара.

Атрактивни са възнагражденията, които могат да получават и медиците от други специалности. Така например заплатата за неврохирург от чужбина в Германия е 80 000 евро на година. В Байрен дават по 48 000 на година за анестезиолог. Специалистите по вътрешни болести могат да получат по 4000 евро бруто в клиника по кардиология. В Швеция дават по 5000 евро на месец за психиатър и 3500 евро за неврорадиолог.

В Дания ортопедите могат да получават по 94 000 евро на година, ако работят в болница. Толкова дават и на спешните лекари в клиниките.

Атрактивни са и заплатите за медицинските сестри в чужбина. В Германия те могат да вземат между 2200 и 2400 евро, като дори имат възможност да избират в коя част на страната да работят. В Дубай сестрите могат да получават 1400-1500 евро чисто на месец. Навсякъде работодателите осигуряват и безплатни езикови курсове, а някъде дори предлагат финансова помощ за престоя, докато трае обучението.

Интересът на българските медици и сестри към работата в чужбина продължава да е висок, тъй като у нас доходите на медиците са в пъти по-ниски. Средната работна заплата за лекарите е около 500 евро, а минималната е около 307 евро, казва д-р Юлиян Йорданов, председател на Акредитационния съвет на БЛС. При сестрите средните доходи са още по-ниски – около 300 евро.

Поради тези причини всяка година в съсловната органзиация постъпват между 400 и 450 молби за издаване на сертификати за добра медицинска практика. Специалистите, които идват най-често с тази молба са анестезиолози, хирузи, акушер-гинеколози, невролози и лекари по обща медицина, казва д-р Йорданов. Сред тях има както новозавършили лекари, така и медици с по няколко специалности. Сред причините за емиграцията на лекарите ни обаче не са само по-добрите заплати, а и възможностите за специализация, както и неразбориите в здравната система у нас. Ако те не се променят, дефицитът и застаряването на кадрите у нас ще стават все по-голям проблем.


БЛС търси Лекар на 2022 г.

БЛС търси Лекар на 2022 г.

На 19 октомври съсловната организация ще връчи традиционните награди в пет категории, предложения се приемат до края на месеца

Спешните медици на протест в сряда

Спешните медици на протест в сряда

Министърът ни излъга, че ще увеличи заплатите, казват от синдикат „Защита"
Спешни медици на протест пред МЗ

Спешни медици на протест пред МЗ

Те са от центровете в шест центъра, причината е новата методика за заплащане по време на КОВИД-19
Как се определят парите на спешните медици за К-19

Как се определят парите на спешните медици за К-19

Размерът на допълнителното възнаграждение зависи от от всички отработени часове през месеца, обясниха от МЗ
Разследват бивш шеф на Александровска

Разследват бивш шеф на Александровска

Срещу проф. Димитър Буланов е образувано производство за конфликт на интереси
Нов ред за финансиране на специализациите

Нов ред за финансиране на специализациите

Лекарите няма да работят 3 години у нас, ако са получавали пари от държавата, а болниците ще плащат по-голямата част от заплатите им

Проверявайте регистъра на БЛС при онлайн преглед

Проверявайте регистъра на БЛС при онлайн преглед

Това е начинът пациентите да се уверят, че ги консултира лекар, припомнят от съсловната организация
Обучават медици за работа с деца с увреждания

Обучават медици за работа с деца с увреждания

Курсът цели да повиши компетентността за ранното идентифициране на проблеми в развитието
Общо 85 бъдещи лекари със стипендии от БЛС

Общо 85 бъдещи лекари със стипендии от БЛС

Програмата беше разширена с още 10 студенти, благодарение на допълнителна финансова подкрепа
Проф. Никола Владов със „Стара планина“

Проф. Никола Владов със „Стара планина“

С ордени са наградени и хирургът проф. Георги Тодоров и офталмологът доц. Александър Оскар
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ