правила

Сертифицират СПА центровете

25-06-2019 15:58
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сертифицират СПА центроветеНаредбата на МЗ цели намаляване на административната тежест
Нови правила за сертифициране на СПА центровете написа Министерството на здравеопазването. Те са заложени в проект на Наредба, която цели намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Според новите правила отпада изискването за да се предоставят някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, според Закона за туризма.
Балнеолечебен център, уелнес център и таласотерапевтичен център вече ще бъдат сертифицирани по нов начин, това предвиждат правилата записани в Закона за туризма, който бе обнародван в Държавен вестник на 4 май 2018 година. За да се синхронизира законодателната база МЗ изготви подзаконов нормативен документ, в който се описват условията и реда за прилагането на тези промени.

 

С въведения в Закона за туризма нов формуляр

на „заявление-декларация", което има декларативен характер за повечето от изискуемите удостоверителни документи се намалява административната тежест. Към момента по-голяма част от данните се декларират и съответно проверяват по служебен път от страна на служителите на Министерство на туризма. Много малка част от изискваните документи ще продължат да се прилагат, съгласно изискванията на Закона за туризма.

Минималните изисквания

за балнеолечебен център, които касаят неговото изграждане са точно определени. В него трябва да има закрит плувен басейн, водолечебна секция, термотерапевтична секция със суха и влажна топлина, помещение за контрастни процедури, както и зона за релакс. В изисквания към обзавеждането и оборудването на балнеолечебния център е записано, че на закрития плувен басейн различните дълбочини трябва да са ясно обозначени по ръбовете му. Освен това в най-плитката и в най-дълбоката част на басейна да има стълби с перила. Освен това трамплините и платформите за гмуркане са забранени. Задължително условие е два метра от повърхността около басейна да е облицована с материали със специално покритие против подхлъзване, като баните и съблекалните към плувния басейн да са на разстояние не повече от 60 м от басейна. Когато се използва минерална вода е задължително да има Информационна табела, указваща състава и свойствата на водата, както и противопоказанията.Лечебната дейност се ръководи от лекар с призната медицинска специалност по физикална и рехабилитационна медицина.

СПА центърът се изгражда

като самостоятелен център или като прилежащ към място за настаняване. Минималните изисквания, на които трябва да отговоря той е да притежава закрит плувен басейн, водна секция, суха високотемпературна секция, влажна високотемпературна секция, помещение за контрастни процедури, зона за релакс, помещения и кабини за процедури, фитнес секция, рецепция, складово помещение за съхранение на продукти, санитарни помещения (съблекални, бани, тоалетни), включително и наличие на тоалетни за хора с намалена подвижност - по една клетка за мъже и жени. Управител на СПА център може да бъде лице с висше образование по професионално направление "Медицина", "Обществено здраве", "Здравни грижи", "Туризъм" и "Спорт", езикова квалификация – 1 чужд език, и най-малко 3 години опит в областта на предоставяне на услуги, насочени към здравето и/или красотата на човешкото тяло.

Уелнес центърът се изгражда

като самостоятелен център или като прилежащ към място за настаняване е записано в наредбата. А таласотерапевтичният център се изгражда съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения и Наредба № 30 от 2004 г. За сертифициране на балнеолечебен (медикъл СПА), СПА, уелнес или таласотерапевтичен център се подава заявление-декларацията, съгласно чл. 140, ал. 1 от Закона за туризма.

За да бъдат изпълнени

минималните изиквания по сертификацията на някои от обектите, на тези, които предстои тази процедура ще се наложи да бъдат вложени допълнително средства, отчитат експертите. Вече сертифицираните обекти са покрили минималните изсквания. С проекта на Наредба не се създават нови услуги и не се засягат условията за осъществяване на съществуващи такива обаче.

Тази наредба не се прилага

за бръснарските, фризьорските и козметичните салони, сауните и солариумите, открити като самостоятелни обекти, изрично е упоменато в текстовете. Указанията по прилагането на наредбата се дават от министъра на туризма и министъра на здравеопазването.Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
1 2 3 4 5 ... 169 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019