правила

Сертифицират СПА центровете

25-06-2019 15:58
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сертифицират СПА центроветеНаредбата на МЗ цели намаляване на административната тежест
Нови правила за сертифициране на СПА центровете написа Министерството на здравеопазването. Те са заложени в проект на Наредба, която цели намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Според новите правила отпада изискването за да се предоставят някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, според Закона за туризма.
Балнеолечебен център, уелнес център и таласотерапевтичен център вече ще бъдат сертифицирани по нов начин, това предвиждат правилата записани в Закона за туризма, който бе обнародван в Държавен вестник на 4 май 2018 година. За да се синхронизира законодателната база МЗ изготви подзаконов нормативен документ, в който се описват условията и реда за прилагането на тези промени.

 

С въведения в Закона за туризма нов формуляр

на „заявление-декларация", което има декларативен характер за повечето от изискуемите удостоверителни документи се намалява административната тежест. Към момента по-голяма част от данните се декларират и съответно проверяват по служебен път от страна на служителите на Министерство на туризма. Много малка част от изискваните документи ще продължат да се прилагат, съгласно изискванията на Закона за туризма.

Минималните изисквания

за балнеолечебен център, които касаят неговото изграждане са точно определени. В него трябва да има закрит плувен басейн, водолечебна секция, термотерапевтична секция със суха и влажна топлина, помещение за контрастни процедури, както и зона за релакс. В изисквания към обзавеждането и оборудването на балнеолечебния център е записано, че на закрития плувен басейн различните дълбочини трябва да са ясно обозначени по ръбовете му. Освен това в най-плитката и в най-дълбоката част на басейна да има стълби с перила. Освен това трамплините и платформите за гмуркане са забранени. Задължително условие е два метра от повърхността около басейна да е облицована с материали със специално покритие против подхлъзване, като баните и съблекалните към плувния басейн да са на разстояние не повече от 60 м от басейна. Когато се използва минерална вода е задължително да има Информационна табела, указваща състава и свойствата на водата, както и противопоказанията.Лечебната дейност се ръководи от лекар с призната медицинска специалност по физикална и рехабилитационна медицина.

СПА центърът се изгражда

като самостоятелен център или като прилежащ към място за настаняване. Минималните изисквания, на които трябва да отговоря той е да притежава закрит плувен басейн, водна секция, суха високотемпературна секция, влажна високотемпературна секция, помещение за контрастни процедури, зона за релакс, помещения и кабини за процедури, фитнес секция, рецепция, складово помещение за съхранение на продукти, санитарни помещения (съблекални, бани, тоалетни), включително и наличие на тоалетни за хора с намалена подвижност - по една клетка за мъже и жени. Управител на СПА център може да бъде лице с висше образование по професионално направление "Медицина", "Обществено здраве", "Здравни грижи", "Туризъм" и "Спорт", езикова квалификация – 1 чужд език, и най-малко 3 години опит в областта на предоставяне на услуги, насочени към здравето и/или красотата на човешкото тяло.

Уелнес центърът се изгражда

като самостоятелен център или като прилежащ към място за настаняване е записано в наредбата. А таласотерапевтичният център се изгражда съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения и Наредба № 30 от 2004 г. За сертифициране на балнеолечебен (медикъл СПА), СПА, уелнес или таласотерапевтичен център се подава заявление-декларацията, съгласно чл. 140, ал. 1 от Закона за туризма.

За да бъдат изпълнени

минималните изиквания по сертификацията на някои от обектите, на тези, които предстои тази процедура ще се наложи да бъдат вложени допълнително средства, отчитат експертите. Вече сертифицираните обекти са покрили минималните изсквания. С проекта на Наредба не се създават нови услуги и не се засягат условията за осъществяване на съществуващи такива обаче.

Тази наредба не се прилага

за бръснарските, фризьорските и козметичните салони, сауните и солариумите, открити като самостоятелни обекти, изрично е упоменато в текстовете. Указанията по прилагането на наредбата се дават от министъра на туризма и министъра на здравеопазването.3 партии искат анализ за лекарите в страната

3 партии искат анализ за лекарите в страната

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
Нови документи борят бумащината в РЗИ

Нови документи борят бумащината в РЗИ

Те са свързани с разрешение за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина
Нов център за балнеолечение отвори врати

Нов център за балнеолечение отвори врати

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация отбеляза двоен празник
НЗОК преразглежда откази за лечение

НЗОК преразглежда откази за лечение

Причината е в решения на съда за пациенти, на които бившият фонд за чужбина не е разрешил да заминат за нужната им терапия
НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

Семействата на децата с това заболяване искат държавата да поеме кислородотерапията
Равносметка за лечението на Хепатит С

Равносметка за лечението на Хепатит С

Възможно ли е да елиминираме болестта у нас, е темата на дебата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Детето е със спинална мускулна атрофия, терапията се извършва в УМБАЛ „Свети Георги"
Болницата в Свищов с нов инжектор

Болницата в Свищов с нов инжектор

МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" излезе на печалба през първото полугодие, съобщават от лечебното заведение
Родители на деца с рак протестират пред МЗ

Родители на деца с рак протестират пред МЗ

Готвят се промени в наредбите, за да се осигуряват лекарства за три или шест месеца напред, казаха от МЗ
1 2 3 4 5 ... 149 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019