Правила

Таванът за ДМС - 3 заплати

25-06-2019 15:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
Таванът за ДМС - 3 заплатиОчаква се увеличение между 150-250 лв. от 1 юли, болниците ще решават под каква форма да бъде разпределено
До 3 основни работни заплати е таванът за индивидуалното допълнително материално стимулиране (ДМС) за лекари и сестри. При немедицинския персонал максимумът е до 80% от възнаграждението. Това предвижда методиката, която здравният министър Кирил Ананиев започна да разяснява на шефовете на областните болници в страната.
Както clinica. bg. вече писа, средствата за ДМС не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, предвиждат още новите правила. Изключение в тази графа са допълнителното разпределение на парите, които идват от клинични проучвания и от приходите от услуги по страна на болницата, които не се поемат от НЗОК. Друг основен момент в методиката е, че разходите за персонал трябва да бъдат

не по-малко от 50% от общите приходи
аааа
на лечебното заведение.

Между 150 и 250 лв. се очаква да бъде увеличението на заплатите в повечето от областните болници, които здравният министър Кирил Ананиев вече посети, за да разяснява методиката. Досега той обсъди промените с шефовете на 9 областни лечебни заведения в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Разград и Търговище.

Скокът във възнагражденията трябва да бъде факт от 1 юли.

 

Под каква форма обаче ще бъде то - като част

 

от основната работна заплата, като ДМС или съчетание от двете, в крайна сметка ще решават ръководството, персоналът и синдикатите, стана ясно от думите на Ананиев. Това на практика означава, че отпада вариантът, при който увеличението задължително да е част от заплатата.

За пореден път Ананиев подчерта, че

 

сумата от две работни заплати, за която настояват

 

протестиращите медицински сестри, е невъзможна, тъй като възнагражденията са в пряка зависимост от извършената дейност. Целта на МЗ е постигане на нивата, предвидени в КТД, категоричен беше Ананиев. „Важно е да подчертаем, че средните брутни работни заплати в тези 9 болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, а на лекарите са значително по-високи", уточни още министърът.

 

Картината в отделните болници е различна

 

и не може да се говори в абсолютни числа, тъй като и самите лечебни заведения обслужват различен брой пациенти, имат различни нива на компетентност и структури, съответно и разполагат с различен обем приходи, разясни още министърът. Той посочи, че важен акцент в Методиката е и съотношението при определянето на работните заплати между санитар, професионалист по здравни грижи и лекар. Предложението на МЗ е то да бъде 1 към 1.7 към 2.2. При други равни условия това съотношение ще осигури постигането на нивата, заложени в Колективния трудов договор.

„Срещата ми с представителите на деветте болници показва, че

 

налице е различен механизъм за формиране

 

на работните заплати – в едни болници предпочитат полученото увеличение да се използва за повишаване на основните работни заплати, с което съответно те се приближават до заложеното в КТД. В други лечебни заведения обаче ръководствата и самият медицински персонал избират увеличение на основните работни заплати с по-бавни темпове, а по-голямата част от получените средства

 

да се дадат под формата на ДМС, като аргументът

 

на вторите е, че по този начин се стимулира персоналът, който изнася най-голямата тежест в лечебния процес", посочи Кирил Ананиев.

През месец септември предстои да бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и в случай, че има спестен ресурс, същият ще бъде насочен приоритетно към болничната помощ, каза още той. Министър Ананиев продължава обиколката си. Днес 25 юни следобед ще е във Велико Търново, където ще се срещна с директорите на областните болници в градовете Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе.Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Напусна ни доц. Иван Златаров

Напусна ни доц. Иван Златаров

От 1997 г. до 2000 г. той заема поста зам.-министър на здравеопазването
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Честит празник, медици!

Честит празник, медици!

Днес Църквата почита Св. Иван Рилски Чудотворец, закрилник на българските медици
Да помогнем на Марти

Да помогнем на Марти

Необходими са 120 000 евро за животоспасяваща костномозъчна трансплантация
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
1 2 3 4 5 ... 195 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019