напредък

Регламентираха дейността на медиаторите

24-06-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Регламентираха дейността на  медиаторите Очакваме процесът да бъде завършен с подготовката на Наредба за дейността им, каза проф. Ивайло Търнев
Промени в Закона за здравето регламентираха статута на здравните медиатори. Това се случи, след като депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на второ четене текстовете, каза за clinica.bg проф. Ивайло Търнев. За да завърши процесът обаче е нужно да се създаде и Наредба за дейността на здравните медиатори, допълни той.
В момента работят 245 здравни медиатори в 130 общини. Тяхната дейност се основава на Стратегията за ромското включване, която е разписана до 2020 година, каза проф. Търнев. Затова включването им в Закона за здравето е важна крачка за осигуряване на устоойчивото развитие на професията здравен медиатор, допълни той.

 

Медиаторите имат одобрена длъжностна

характеристика, но поради недобрата регламентация на дейността им в някои общини те са използвани за цели, несвързани с професията им. Това може да се промени чрез създаването на специална наредба, която да регламентира избора, обучението, назначението, отчетността на здравните медиатори. За да се стигне до изработването на този подзаконов нормативен акт е важно депутатите да приемат на второ четене актуализацията на Закона за здравето. Очаква се това да се случи през месец юли. Вече е създадена и работна група към МЗ, на която член е и проф. ИвайлоТърнев. Тя ще пише правилата.

Национална мрежа на здравните медиатори

започна този процес преди 5 години. Целта бе да се разработят правилата за работата на здравните медиатори и те да залегнат в специална наредба. За да може тяхната дейност да бъде ефективна и да се провежда и отчита по един утвърден и унифициран начин. За да се създаде такава наредба, обаче бе нужно здравните медиатори да присъстват в Закона за здравето. А като относително нова професия у нас те не бяха включени в него. „ И така проведохме срещи с МЗ и започнахме съвместна работа, в резултат на което бяха написани няколко алинеи, които третират дейността на здравните медиатори. Тези текстове минаха на обществено обсъждане първо в самото министерство. След това на първо четене в Парламентарната комисия по здравеопазване. После депутатите ги приеха на първо четене в пленарна зала. В четвъртък пък мина второто четене в парламентарната комисия по здравеопазване", разказва проф. Ивайло Търнев.

Програмата за здравните медиатори

започва като неправителствена дейност от Фондация „Здравни проблеми на малцинствата". Тя се доказва като добра практика и от 12 години е държавна политика. Преди две години Националната мрежа за здравните медиатори получи награда за дейността си от Европейската комисия. Първите 13 здравни медиатори бяха назначени от държавата през 2006 година, а днес вече работят 245. Обучението им се провежда по акредитирана програма във Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София. Здравните медиатори участват в оптимизиране на профилактични програми, изпълнявани от общопрактикуващите лекари и в национални профилактични програми. Освен това те участват в здравно информационни кампании, организирани от РЗИ в уязвими общности. Също така консултират хора в неравностойно положение, осигуряват социален патронаж на рискови семейства, сътрудничат на редица здравни и социални институции.

„Приветствам активността на

Министерство на здравеопазването за регламентиране на дейността на здравните медиатории, както и съм благодарен на парламентарната комисия по здравопазване, че прие промените", каза проф. Търнев и добави, че очаква процесът да бъде завършен, като бъде създадена и специална Наредба за медиаторите. А работата на здравните медиатори носи вдъхновение и смисъл, променя човешки съдби и утвърждава нов начин на живот в ромските квартали и махали.Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
1 2 3 4 5 ... 169 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019