Свят

СЗО казва кои антибиотици да се ползват

20-06-2019 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
СЗО казва кои антибиотици да се ползватАнтимикробната резистентност е един от най-сериозните рискове за здравето на нашето време, казва д-р Тедрос Адханом Гебрейесус
СЗО стартира глобална кампания за намаляване на антимикробната резистентност. За целта Световната здравна организация призовава правителствата да използват инструмента АWare, който е част от „Списъка на най-важните лекарства" и класифицира антибиотиците в три групи – „достъпни", „под наблюдение" и „резерв" (Access, Watch and Reserve).
Кампанията ще бъде официално открита утре – 19 юни от министрите на здравеопазването на Нидерландия и Индонезия и помощник - генералния директор на СЗО Ханан Балхи. Класификаторът дава насоки кои антибиотици да се използват за най-честите и сериозни инфекции и които трябва да бъдат на разположение по всяко време в системата на здравеопазването, както и

аааа

кои да се използват пестеливо

аааа

и само в краен случай. Новата кампания цели да увеличи пропорцията на глобалната консумация на антибиотици в групата „достъпни" до поне 60% и да намали употребата на медикаментите, които са най-застрашени от резистентност от групите за „наблюдение" и „резерв". Използването на антибиотици на група Access понижава риска от резистентност, тъй като те са „тесноспектърни" антибиотици (които са насочени по-скоро към конкретен микроорганизъм, отколкото към няколко). Те също така са и по-евтини.

 

„Антимикробната резистентност е


един от най-сериозните рискове за здравето на нашето време и заплашва да отмени вековния медицински прогрес", каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Всички страни трябва да постигнат баланс между осигуряването на достъп до животоспасяващи антибиотици и забавяне на лекарствената резистентност чрез запазване на употребата на някои медикаменти за най-трудните за лечение инфекции. Призовавам страните да приемат AWaRe, който е ценен и практичен инструмент за постигане на точно това", каза още д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

 

Антимикробната резистентност е


глобална заплаха за здравето и развитието, която продължава да нараства в световен мащаб. Според скорошния доклад на Международната координационна група за антимикробната резистентност повече от 50% от антибиотиците в много страни се използват неподходящо, като например за лечение на вируси, при положение, че те лекуват само бактериални инфекции. Също така се използват неправилни (по-широк спектър) антибиотици, като по този начин се допринася за разпространението на антимикробната резистентност.

 

Едно от най-належащите проблеми е

 

разпространението на резистентни грам-отрицателни бактерии, включително Acinetobacter, Escherichia coli и Klebsiella pneumoniae. Тези бактерии, които често се срещат при хоспитализирани пациенти, причиняват пневмония, инфекции на кръвта, менингит и др. Когато антибиотиците престанат да работят ефективно, се налага по-скъпо лечение в болниците, което оказва силно влияние върху здравните бюджети.

В същото време много страни с ниски и средни доходи имат големи пропуски по отношение на достъпа до ефективни и подходящи антибиотици.

 

Смъртността в детска възраст вследствие

 

на пневмония - около 1 млн. годишно, поради липса на достъп до антибиотици, остава често срещана в много части на света. И въпреки че над 100 държави са въвели национални планове за справяне с антимикробната резистентност, само около една пета от тези планове се финансират и изпълняват.

"Инструментът AWaRe може да ръководи политиката, за да се гарантира, че пациентите продължават да се лекуват, като същевременно се ограничава използването на антибиотиците, които са най-застрашени от резистентност", казва д-р Хана Балхи.

 

При отсъствието на нови значителни


инвестиции в разработването на нови антибиотици, подобряването на употребата е едно от ключовите действия, необходими за ограничаване на антимикробната резистентност. Като класифицира антибиотиците в три различни групи и „съветва" кога да се използват, AWaRe улеснява здравните работници при избора.

 

"Антимикробната резистентност е

ааа

невидима пандемия", каза д-р Мариангела Симау, помощник-генерален директор за достъпа до лекарства. „Вече започваме да виждаме признаци на пост-антибиотична ера, с появата на инфекции, които не могат да бъдат третирани от всички класове антибиотици. Трябва да пазим тези скъпоценни антибиотици, за да сме сигурни, че все още можем да лекуваме и предотвратяваме сериозни инфекции".

На уебсайта на кампанията AdoptAWaRe.org могат да се намерят материали и ресурси по глобалната кампания на СЗО.Китай напредва с ваксината срещу СПИН

Китай напредва с ваксината срещу СПИН

Тя е с напълно независими права на интелектуална собственост и е първата репликативна вирусна ваксина срещу СПИН в света, която е преминала клинично изпитване
МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

Конфискувани са 463 опаковки турски медикаменти, съобщиха от икономическа полиция
Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Те касаят приложението на лекарствата Infliximab и Etanercept
Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Списъкът с изключения отпадна, ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване
Глобалното затопляне е рисково за новородените

Глобалното затопляне е рисково за новородените

Според учените ражданията преди термина се увеличават в горещите дни, а новородените пък са по-уязвими към здравословни проблеми
Спад в разходите за социална закрила в ЕС

Спад в разходите за социална закрила в ЕС

България на дъното на класацията с по-малко от 20% от БВП при 27.9 средно за Европа
Тръмп  се впуска в борбата с опиоидната епидемия

Тръмп се впуска в борбата с опиоидната епидемия

Американският президент дарява заплатите си от последното тримесечие на тази година
1 2 3 4 5 ... 82 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019