Свят

СЗО казва кои антибиотици да се ползват

20-06-2019 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
СЗО казва кои антибиотици да се ползватАнтимикробната резистентност е един от най-сериозните рискове за здравето на нашето време, казва д-р Тедрос Адханом Гебрейесус
СЗО стартира глобална кампания за намаляване на антимикробната резистентност. За целта Световната здравна организация призовава правителствата да използват инструмента АWare, който е част от „Списъка на най-важните лекарства" и класифицира антибиотиците в три групи – „достъпни", „под наблюдение" и „резерв" (Access, Watch and Reserve).
Кампанията ще бъде официално открита утре – 19 юни от министрите на здравеопазването на Нидерландия и Индонезия и помощник - генералния директор на СЗО Ханан Балхи. Класификаторът дава насоки кои антибиотици да се използват за най-честите и сериозни инфекции и които трябва да бъдат на разположение по всяко време в системата на здравеопазването, както и

аааа

кои да се използват пестеливо

аааа

и само в краен случай. Новата кампания цели да увеличи пропорцията на глобалната консумация на антибиотици в групата „достъпни" до поне 60% и да намали употребата на медикаментите, които са най-застрашени от резистентност от групите за „наблюдение" и „резерв". Използването на антибиотици на група Access понижава риска от резистентност, тъй като те са „тесноспектърни" антибиотици (които са насочени по-скоро към конкретен микроорганизъм, отколкото към няколко). Те също така са и по-евтини.

 

„Антимикробната резистентност е


един от най-сериозните рискове за здравето на нашето време и заплашва да отмени вековния медицински прогрес", каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Всички страни трябва да постигнат баланс между осигуряването на достъп до животоспасяващи антибиотици и забавяне на лекарствената резистентност чрез запазване на употребата на някои медикаменти за най-трудните за лечение инфекции. Призовавам страните да приемат AWaRe, който е ценен и практичен инструмент за постигане на точно това", каза още д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

 

Антимикробната резистентност е


глобална заплаха за здравето и развитието, която продължава да нараства в световен мащаб. Според скорошния доклад на Международната координационна група за антимикробната резистентност повече от 50% от антибиотиците в много страни се използват неподходящо, като например за лечение на вируси, при положение, че те лекуват само бактериални инфекции. Също така се използват неправилни (по-широк спектър) антибиотици, като по този начин се допринася за разпространението на антимикробната резистентност.

 

Едно от най-належащите проблеми е

 

разпространението на резистентни грам-отрицателни бактерии, включително Acinetobacter, Escherichia coli и Klebsiella pneumoniae. Тези бактерии, които често се срещат при хоспитализирани пациенти, причиняват пневмония, инфекции на кръвта, менингит и др. Когато антибиотиците престанат да работят ефективно, се налага по-скъпо лечение в болниците, което оказва силно влияние върху здравните бюджети.

В същото време много страни с ниски и средни доходи имат големи пропуски по отношение на достъпа до ефективни и подходящи антибиотици.

 

Смъртността в детска възраст вследствие

 

на пневмония - около 1 млн. годишно, поради липса на достъп до антибиотици, остава често срещана в много части на света. И въпреки че над 100 държави са въвели национални планове за справяне с антимикробната резистентност, само около една пета от тези планове се финансират и изпълняват.

"Инструментът AWaRe може да ръководи политиката, за да се гарантира, че пациентите продължават да се лекуват, като същевременно се ограничава използването на антибиотиците, които са най-застрашени от резистентност", казва д-р Хана Балхи.

 

При отсъствието на нови значителни


инвестиции в разработването на нови антибиотици, подобряването на употребата е едно от ключовите действия, необходими за ограничаване на антимикробната резистентност. Като класифицира антибиотиците в три различни групи и „съветва" кога да се използват, AWaRe улеснява здравните работници при избора.

 

"Антимикробната резистентност е

ааа

невидима пандемия", каза д-р Мариангела Симау, помощник-генерален директор за достъпа до лекарства. „Вече започваме да виждаме признаци на пост-антибиотична ера, с появата на инфекции, които не могат да бъдат третирани от всички класове антибиотици. Трябва да пазим тези скъпоценни антибиотици, за да сме сигурни, че все още можем да лекуваме и предотвратяваме сериозни инфекции".

На уебсайта на кампанията AdoptAWaRe.org могат да се намерят материали и ресурси по глобалната кампания на СЗО.Раздават таблетки с йод във Франция

Раздават таблетки с йод във Франция

Те са предвидени за близо 2,2 милиона души, живеещи в близост до ядрени електроцентрали
Проверяват лекарствата с ранитидин

Проверяват лекарствата с ранитидин

Причината е съмнения за наличие на нитрозамини, обясниха от МЗ
ЕС отчита спад на замърсяването на въздуха

ЕС отчита спад на замърсяването на въздуха

Намаление има при всички вредни емисии, показват данни на Евростат
СЗО: Милиони умират от лоши медицински грижи

СЗО: Милиони умират от лоши медицински грижи

За първи път у нас на 17 септември се отбелязва Световният ден за безопасност на пациента
Ръст на цените на лекарства през август

Ръст на цените на лекарства през август

Поскъпнали са и храната и тока, прегледите при доктор и зъболекар остават на същото равнище, показват данните на НСИ
Холандия може да забрани е-цигарите

Холандия може да забрани е-цигарите

Засега те не се продават на младежи, не е разрешена и рекламата им
Грешка при ин витро в САЩ

Грешка при ин витро в САЩ

Ражда се бебе с черти на друга раса
ЕК се бори с дезинформацията за ваксините

ЕК се бори с дезинформацията за ваксините

Имаме съдействието на онлайн платформите, каза председателят Жан-Клод Юнкер
800 000 се самоубиват годишно в света

800 000 се самоубиват годишно в света

СЗО призовава да се помогне на хората в тежка ситуация, за да запазят живота си
1465 повече смъртни случаи заради жегите във Франция

1465 повече смъртни случаи заради жегите във Франция

Най-високата температура в страната това лято беше 46 градуса по Целзий
1 2 3 4 5 ... 78 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019