Мерки

Глобалният фонд за СПИН спира парите

19-06-2019 14:38
Clinica.bg

press@clinica.bg
Глобалният фонд за СПИН спира паритеПостигнато е двукратно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, отчетоха от МЗ
Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария вече няма да ни финансира в борбата с тези заболявания. Програмата, по която това ставаше е приключила. Дейностите вече ще се финансират от бюджета на държавата ни. От 2007 до 2019 г. страната ни е получила от Фонда над 23.3 млн. евро, съобщиха от здравното министерство. За този период е постигнато устойчиво двукратно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза.
Заключителната среща по програмата се е състояла на 18 юни, информираха от МЗ. Присъствали са зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, старши портфолио мениджърът на Глобалния Фонд Сандра Ирбе, представители на Националния съвет за превенция на СПИН, туберкулоза и СПИ, както и представители на изпълнителите на програмата – лечебни заведения, РЗИ, неправителствени организации и други.

Отчетени са сериозни постижения. С финансовата подкрепа на Глобалния фонд са извършени ремонти на лечебни и здравни заведения на обща стойност 1 663 418 евро, закупено е медицинско оборудване за лечебните заведения и лабораториите за 2 152 696 евро, медицински консумативи за диагностика на туберкулоза за 2 905 874 евро, автомобили за патронажна дейност на стойност 368 951 евро, обучения и др. Дейности, обясняват от МЗ.


Над 3 млн. евро са предоставени

за директна подкрепа на клиниките за лечение на туберкулоза. За дейности за превенция и подкрепа на лицата от уязвимите групи на НПО са предоставени над 4 млн. евро.

„Програмите по туберкулоза, финансирана от Глобалния фонд, в България допринесоха за значителното подобряване на ранната диагностика, качеството на лечението и грижите за пациентите с туберкулоза", обясняват от МЗ. От ведомството подчертават, че всички лаборатории са получили нова апаратура и качествени консумативи. Изцяло е оборудвана и Националната референтна лаборатория по туберкулоза към НЦЗПБ. Голяма част от лечебните заведения също са реновирани и снабдени с нова техника. Стартирани са пилотни проекти за плавен преход към амбулаторни грижи за определени категории пациенти с туберкулоза.

Въведени са мобилни методи за скрининг

сред определени групи от населението. Изграден бе сектор за лечение на пациенти с мултирезистентни форми на туберкулоза, както и доставката на медикаменти за тяхното лечение.

„Една от добрите практики на Програмата, която получи висока оценка от донора, бяха седмиците на „Отворените врати", по време на които са анкетирани 114 730 лица. От тях 73 850 са прегледани и консултирани и са открити 1 242 пациенти с активна туберкулоза и 4 351 пациенти с латентна туберкулоза", отчитат от министерството.

И допълват, че е създаден добър модел на колаборация между лечебните заведения за лечение на туберкулоза и НПО, които предоставяха услуги на терен сред най-уязвимите групи от населението.


За периода 2010 г.- 2018 г. броят

на лицата от ромска общност, обхванати с ниско-прагови здравни и социални услуги, достигна 188 051 лица, а от смесени рискови групи – 57 316 лица, казаха от МЗ. По програмата общо 2 440 лица ( лекари, мед. сестри, социални работници, представители на НПО, РЗИ, МЛС и общини ) са преминали през различни форми на обучение.

„В резултат на общите усилия, от страна с високо разпространение България се причисли към страните от Европейския съюз с ниско разпространение на туберкулоза. Постигнато беше трайно двукратно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза от 38 на 100 000 през 2008 г. до 18,4 на 100 000 през 2018 г. или в абсолютни цифри броят на заболелите от туберкулоза е намалял от 3 150 през 2008 г. на 1 358 през 2018 г.

Процентът на успешно завършилите лечение нови болни и рецидиви със всички форми на туберкулоза през периода 2007-2016 г. се увеличи от 82 до 85-87% през последните няколко години.


Чрез финансиране на дейностите

по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020 г., Министерство на здравеопазването гарантира устойчивостта на постигнатите резултати в борбата с туберкулозата, като продължава да осигурява безплатни диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории към ЛЗ за лечение на туберкулоза, лекарствени продукти от първи и втори ред, като също така финансира и дейностите за превенция на туберкулозата сред най-уязвимите групи от населението, заявяват от ведомството. Продължава и финансирането на лечебните заведения по Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.


Чрез предложения от министерството

проект на Наредба за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата ще се постигне ефективен епидемиологичен надзор, превенция и контрол на туберкулозната инфекция, намаляване на негативните последици върху пациентите и достигане на целите на Световната здравна организация за „Свят без туберкулоза", категорични са от здравното ведомство.Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
20 акта за нарушения в детското хранене

20 акта за нарушения в детското хранене

Проверени са 2462 кухненски блокове към градини, ученически бюфети и столове
Трима конкуренти за Детска болница

Трима конкуренти за Детска болница

До 40 дни ще стане ясно кой от участниците, подали оферта, ще бъде одобрен
Болниците не разкриват лекарските грешки

Болниците не разкриват лекарските грешки

Системата за обезщетяване на пострадалите пациени е направена така, че да не стимулира здравната система да се освобождава от такива специалисти, каза проф. Даниел Вълчев
1 2 3 4 5 ... 169 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019