зарази

Богатите страни вярват по-малко на ваксините

19-06-2019 10:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Богатите страни вярват по-малко на ваксинитеКъдето има повече инфекциозни болести, доверието в имунизациите е по-високо
Хората, които живеят в страни с високи доходи, имат най-ниско доверие във ваксините, което е резултат от възхода на антиваксър движението. В държави, в които са разпространени много инфекциозни болести, увереността, че имунизациите помагат, е най-висока. Това показват данните на най-голямото в света проучване за обществените нагласи към здравето и науката, цитирано от БГНЕС. То е поръчано от "Wellcome" – британска медицинска благотворителна организация и извършено от Gallup World Poll през 2018 година.
Французите показват най-ниското ниво на доверие във ваксините в световен мащаб. Най-много вярват в имунизациите хората от Бангладеш и Руанда. Резултатите сочат, че една трета (33%) от французите не са съгласни, че имунизацията е безопасна. Около 169 милиона деца 


в глобален мащаб са пропуснали жизненоважната първа доза от ваксината срещу морбили между 2010 и 2017 година, според доклад на ООН, публикуван през април. Само в САЩ броят на случаите на болестта тази година надвишава хиляда.


"Очаквахме тази обща тенденция,

защото сме виждали този скептицизъм и загриженост от ваксините, особено в по-развитите страни. Но мисля, че степента на различието е изненадваща и някои от тези числа са наистина поразителни", заяви Имран Хан, ръководител на социологическата агенция, извършила проучването. В световен мащаб 79% от хората са съгласни, че ваксините са безопасни, а 84% са заявили, че ги смятат за ефективни.


Най-ниските нива на доверие

по отношение на ваксините са в Западна Европа, където повече от една пета (22%) от хората не са съгласни, че ваксините са безопасни. В Източна Европа този процент е 17 на сто. "Предполагам, че бихте могли да го наречете "ефекта на самодоволство. Ако погледнете тези страни в нашето проучване, които имат много висока степен на доверие във ваксините, места като Бангладеш и Египет, това са области, в които имате повече инфекциозни заболявания. Може би това, което виждате, е, че хората в тези страни могат да видят какво ще стане, ако не се ваксинират", каза още Хан. Той добави, че това контрастира с по-развитите страни, където "ако не се ваксинирате, все по-малко вероятно е да уловите тази инфекция и ако се заразите, може да не станете чак толкова зле или да не умрете, защото ние имаме доста добри здравни системи."Българите живеят по-кратко от другите в ЕС

Българите живеят по-кратко от другите в ЕС

Хората в градовете са по-дълголетни от тези в селата, отчитат от НСИ
Топим се с близо 50 хиляди на година

Топим се с близо 50 хиляди на година

През 2021 се очаква НСИ да преброи населението и жилищния фонд
Всеки 7-и българин се смята за здрав

Всеки 7-и българин се смята за здрав

Данните са на Евростат и са почти същите, като от изследване на националната статистика
Евростат: Не консумирате достатъчно плодове

Евростат: Не консумирате достатъчно плодове

България се нарежда в дъното на ЕС по количеството изядени плодове и зеленчуци
С най-ниските разходи за здраве сме

С най-ниските разходи за здраве сме

Според Евростат само Румъния има по-нисък харч на глава от населението за 2016 година
Всеки пети в групата на третата възраст

Всеки пети в групата на третата възраст

През 2040 г. българите ще се стопят до по-малко от 6 милиона, предричат от НСИ
Къде лекуват рак

Къде лекуват рак

Общо 40 са лечебните заведения у нас, които осигуряват терапия на онкоболни

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019