Медицина

Високият холестерол не боли, но убива

05-10-2016 07:50
Женските полови хормони пазят дамите от инфаркт, казва доц. Пламен ПопивановВисокият холестерол не боли, но убива
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Фамилната Хиперхолестеролемия (FH) е сред малко известните заболявания у нас. Както подсказва и името й, болестта е наследствена и е свързана с повишените нива на холестерол в кръвта, които с времето водят до инфаркт и инсулт в ранна възраст. Това нарежда заболяването сред обществено значимите фактори за висока смъртност на населението у нас. Какво точно означава Фамилна Хиперхолестеролемия , как се диагностицира и лекува и има ли у нас адекватна превенция срещу причините, водещи до инфаркти и инсулти, попитахме доцент Пламен Попиванов – eндокринолог в "Александровска" болница.
Холестеролът всъщност е вещество, което организмът произвежда, защото му е необходим. Без него не може да се живее, тъй като мембраните на всички клетки са всъщност холестерол. 85% от този, който имаме в кръвта си се
Визитка

Доц. Пламен Попиванов завършва медицина през 1979 г. в МУ-София. Специализира в СССР, Китай, Франция. В момента е началник на Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ "Александровска". Главен асистент към Катедрата по вътрешни болести на МФ при МУ-София и член на Комисиите за лицензиране по ехография и биопсия на щитовидната жлеза и по клинична дензитометрия към МУ – София. Секретар на Българското дружеството по клинична дензитометрия
Външен експерт по ендокринология и метаболизъм при НЗОК и към Националния съвет по цени и реинбурсиране.
Има 78 научни статии в български и чуждестранни списания.

произвежда от черния ни дроб, обяснява специалистът. Вече произведен, той отива в периферията при мускулните и сърдечните клетки, които имат нужда от него. По пътя му из тялото ни, организмът си взима където, колкото му трябва, а останалото се връща в черния дроб. От там той отделя излишното през жлъчката в червата откъдето го изхвърляме. Това е нормалният цикъл, който се случва в организма при здрав човек. Хората с FH обаче не са в състояние да преработят холестеролът, който телата им призвеждат, което с течение на времето води до запушване на артерии на сърцето и мозъка, а от там и до инфаркт или инсулт.

Фамилната Хиперхолестеролемия е наследствена, затова сърдечно съдовите заболявания могат да се проявят още в много ранна детска възраст, обяснява доц. Попиванов. Носителите на тази болест често дори не знаят за това, но може твърде рано да получат инфаркт или инсулт, а понякога и по повече от един преди фаталния изход. При мъжете с FH възрастта, на която се случват такива инциденти е 35-40 години. Тъй като женските полови хормони пазят кръвоносните съдове, при дамите с тази диагноза възрастта за инфаркти е по-висока 45-55 години. А без фамилна обремененост критичната възраст е след 60 години, когато падне нивото на половите хормони и започне развитието на атеросклерозата, казва още специалистът.

Фамилна Хиперхолестеролемия е една относително рядка болест, но дава около 12% от инфарктите в България. У нас от нея боледуват около 25 хиляди души, но диагностицирани са едва няколко хиляди, споделя доцентът. Тъй като холестеролът не боли, а здравната ни култура не отговаря на едно европейско ниво, болеста обикновено се диагностицира едва след като пациентът преживее инфаркт или инсулт. Чак тогава започва и лечението за понижаване на холестеролът, допълва още специалистът.

FH се лекува основно със статини, които са евтин медикамент. Те могат да свалят 50% от холестерола. Друго лекарство понижава произвеждания от организма холестерол с 15%. Ако по някаква причина медикаментозната терапия не е достатъчна се прилага и най-новото лечение с така наречените биологични средства, обяснява доц. Попиванов. Те представляват моноклонални човешки антитела, които отиват до клетките и изкарват на повърхността им повече рецептори за холестерол. Например, ако при здравите хора рецепторите в една клетка са около 20, при тези с FH са 10. Антителата се вкарват в организма с инжекции, които се правят периодично, допълва още специалистът.

„На практика в света няма холестерол, който да не може да бъде нормализиран до нива, в които да не води до риск от инфаркти и инсулти. Единствените тежки случаи са при наследена FH и от двамата родители. Тогава лекарствената терапия не помага, единственото, което можем да направим е трансплантация на черен дроб. Някъде около 6 деца годишно се диагностицират с това заболяване." – споделя доц. Пламен Попиванов.

Терапията обаче не се изчерпва само с медикаментите, които да контролират холестерола. Здравословният режим на хранене при хората с FH е не само препоръчитерен, но задължителен. Това означава да се консумира по-малко мазно и алкохол. Цигарите също са изключително вредни и по отношение на холестерола, обяснява доц. Попиванов. Различните окиси, които внасяме с дима го окисляват и променят. Така, когато чрез кръвта стигне до рецепторите на клетките, те не могат да го познаят, следователно организмът не може да го използва. Той се връща в черния дроб, който обаче също не го разпознава и не го приема обратно. Така холестеролът започва да циркулира в организма и да се натрупва в съдовете. Това всъщност води до появата на атеросклерозата, която е болест на натрупване. Така с времето натрупания холестерол запушва съдовете и може да образува тромб, който да ги затвори изцяло, което всъщност е инфаркт и инсулт.

Здравословното хранене, което пази съдовете здрави и намалява риска от инциденти е важно за всеки един човек. Холестеролът в кръвта и на най-здравите хора се повишава, когато ядат повече мазно, когато имат диабет и когато пушат. Здравословната стойност за човек, който се храни нормално, без да прекалява с нищо е под 5,2 милимола. 10-15% от него идва от храната, останалия се синтезира в организма. Ако обаче ядем повече мазно, всъщност вкарваме около 20% холестерол в организма си, така нивото му става около 6,2-6,5 милимола, обяснява доц. Попиванов. Наблюденията от практиката му обаче сочат, че тези стойности се оказват нормални за българите, които са на смесено хранене и всеки ден обичат похапват месце, сирене, кашкавал. Затова традиционната българска кухня в това отношение може би не е добър пример за следване, или поне се нуждае от съзнателно балансиране, препоръчва специалистът.

Според него по отношение на високия холестерол българското здравеопазване е концентрирано предимно в лечение на последиците, отколкото в превенцията. Въпреки че изследването е лесно и евтино, както и лечението. Неглижирането на проблема обаче води до все по-стряскащата стистика за инфарктите и инсултите у нас, значителна част от които могат да бъдат избегнати, ако проблемът се диагностицира и лекува на време, категоричен е доц. Пламен Попиванов. Според него, в това отношение е необходима само малко обществена и държавническа воля, която да постиви акцента на превенцията. При това според него той трябва да е с повишено внимание към Фамилна Хиперхолестеролемия, защото там проблемът започва от детска възраст и лечението е важно. За да се разбере обаче, че един младеж има това заболяване, преди да са настъпили фатални последици, най-важното звено в системата е личния лекар. Той трябва да може да проследи семейната анамнеза и да прецени, дали има риск детото или младежът, да е носител на FH. Ако според него такъв съществува, тоест в семейстовото има починали от инфаркт или инсулт млади мъже и жени, веднага може да се направи изследване, което да установи дали холестеролът е над нормата и ако това е така, да се започне лечение.

„В този случай не можем да говорим за липса на компетентни специалисти, които да установят диегнозата. Единственият проблем в България е, че ние нямаме насоченост, че трябва да профилактираме холестерола. А може нещата да се случат лесно, ако това се канализира с една програма и когато човек, да кажем след 25-30 годишна възраст, посети личния си лекар, той да му назначава и изследване на холестерола профилактично." – смята още доц. Попиванов.

Според него обаче, не бива отговорността да се стоварва и изцяло върху лекарите. Пациентите също трябва да имат здравна култура, да си следят показателите за кръвното, захарта, холестерола. И ако самите те имат наблюдения за ранна смърт в семействата си от инфаркти и инсулти, да се изследват без да чакат.

 

Как Финландия решава проблема

 

Във Финландия през 60-те години има най-много инфаркти и инсулти като причината е тъкмо високия холестерол в кръвта. Този бум е последица от замогването на държавата след Втората световна война, което довело до това жители й да могат изведнъж да си позволяват по-мазна, по-обилна храна, съответно алкохол и цигари също. Тогава държавата решава да вземе мерки и през 1972 година стартира програма, която продължава и до днес. В нея се ангажират всички публични личности, които започват кампания против тютюнопушенето и за промяна на хранителните навици. Финландските фермерите, които по това време произвеждат високо маслени продукти, са подкрепени от държавата, за да започнат да произвеждат по-нискомаслена продукция. А цялата холестеролова продукция започват да изнасят за Русия, тогава все още СССР. Държавата също така създава условия за фермерите да е по-изгодно да произвеждат плодове и зеленчуци, отколкото месо и млечни произведения. В резултат на тази програма за 45 години са намалели с над 82% инфарктите и инсултите. Важно е да се отбележи също така, че това не е струвало на държавата градниозни средства, напротив. В пъти са намалени субсидиите са произвеждащите високомаслени продукти, те са пренасочени към производителите на плодове и зеленчуци.


С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

Тя се прилага при автоимунната болест на Пейрони, която поразява половият член и води до еректилна дисфункция
20% са с алергичен ринит

20% са с алергичен ринит

Издават го сополите и кихавиците, ако не се лекува правилно, той може да прерасне в астма, предупреждава доц. Светлан Дерменджиев

Реконструират матки по метода рибена кост

Реконструират матки по метода рибена кост

Новият начин за възстановяване на стените им след Цезарево сечение се практикува от скоро само в АГ-болница „Шейново"
Уникална операция на недоносено бебе

Уникална операция на недоносено бебе

Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операции
Сваляш очилата с мултифокални лещи

Сваляш очилата с мултифокални лещи

Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов
Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ