Промени

Намаляват калориите в менюто на децата

11-06-2019 12:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Намаляват калориите в менюто на децатаПълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба
Намалят калориите в дневното меню в детските градини. Това предвиждат поправки в Наредба 6 за здравословното хранене в детските градини. Мотивите са , че това ще доведе до намаляване,честотата на свръхтеглото и затлъстяването. Въвежда се и пълна забрана на пържените ястия, които досега бяха позволени по изключение до два пъти седмично при целодневно хранене.
Препоръчителните стойности на среднодневния прием на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден. При по-големите хлапета между 5 и 7 година дневния прием на калории в градните се намалява от 1770 до 1600.

Новите показатели са съобразени
aaa
със съвременните становища за среднодневните енергийни потребности при децата от 3 до 7 години, което ще допринесе за задържане, а дори и намаляване,честотата на свръхтеглото и затлъстяването при децата, става ясно от мотивите на МЗ. Актуализиран е дневният прием на млечни продукти. Дозата на храни като сирене, кашкавал или извара се

 

увеличава от 30 до 35 грама на ден.

 

„Промяната е свързана с повишаване на горната граница на интервала за прием на белтък от 15% на 20% от среднодневните енергийни потребности", става ясно още от аргументите на ресорното министерство. Леко увеличение се забелязва в дневната доза и при други продукти, които са източник на протеини като месо от 50 на 53 грама на ден, риба от 20 до 22 грама на ден и яйца от 30 до 35 грама на ден. Същевременно има намаление в продукти богати на въглехидрати като макарони и ориз.

 

Новите предписания предвиждат

 

още седмично на децата да се сервират най-малко три вида пресни зеленчуци и също поне толкова пресни плодове. До момента дозата беше до 300 грама плодове и зеленчуци дневно при децата от 3 до 5 години и 350 при по-големите прицело дневно хранене. Витаминозните напитки могат да бъдат от пасирани плодове и зеленчуци като смути например. Всякакви добавени консерванти, подсладители и оцветители са забранени. Мармаладите и конфитюрите пък

 

вече трябва да бъдат само „екстра качество",

 

досега изискването беше да са с над 50% плодово съдържание.

От месните продукти се позволяват единствено шунка и филе, всякаки други колбаси остават забранени. При мляното месо има нови показатели. То не трябва да е тлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7% и съдържание на

 

колаген към месен протеин ≤ 12%.

 

В дневното меню не бива да се предлагане солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Консервираната риба се забранява. Същото важи и за морски дарове като миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти.



В седмичните градини може и мекици

В седмичните градини може и мекици

Това е записано в Наредбата за хранене на децата от 3 до 7 години в детските градини
Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Заразени са с листерия, предупредиха от БАБХ
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019