Мерки

Край на нерегламентираните гробища

11-06-2019 11:24
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Край на нерегламентираните гробищаНови правила на МЗ слагат ред в погребенията, за да предпазят населението от разпространение на заразни заболявания
Край на манията да се погребват хора извън гробищните паркове. Подобно право вече ще се допуска само по изключение и то за висши духовни лица от регистрираните у нас вероизповедания. Това предвижда проектът за изменение на наредбата за здравните изисквания към гробищните паркове, която МЗ публикува за обществено обсъждане.
В нея са регламентирани правилата, на които трябва да отговарят местата за вечен покой. Прецизират се редица текстове, свързани с гробищата, като начина им на водоснабдяване, изграждане на санитарни възли на тяхната територия и други. Целта от една страна е да не се допусне риск за здравето на населението, а от друга - да се спазят битът и традициите на съответните религиозни общности, регистрирани съгласно българското законодателство, се подчертава в проектодокумента.

 

Описани са ясно и начините, по които

трябва да бъдат пренасяни покойници, тленните останки или урните извън страната. Посочени са необходимите документи за заявяване на услугата и срокове за извършването й.

От МЗ подчертават, че при разлагането на тялото се отделят микроорганизми, които могат да попаднат в почвата и оттам в подпочвените води, върху растенията и зеленчуците и така да причинят епидемиологична опасност. По този начин могат да се разпространят заболявания като холера, коремен тиф, дизентерия, инфекциозен хепатит, туберкулоза, чума, Ку-треска и други. Възможна е появата и на патогенни микроорганизми, причиняващи тетанус, антракс, ботулизъм.


В тази връзка се предвижда погребване

извън гробищен парк да се допуска само по изключение и то само на терени, извън урбанизираната територия на населените места, върху които има изградени сгради за извършване на богослужение или за провеждане на религиозни обреди и церемонии, мотивират се от МЗ. „По този начин се цели да се предотвратят посочените по-горе рискове, както и създалата се възможност, чрез прилагане на сега действащите текстове на наредбата, за образуването на нерегламентирани и несъответстващи на действащите изисквания гробищни паркове в жилищни райони и последващото им разрастване", подчертават от министерството.


Оттам посочват, че към момента загробването

по заслуги става с решения на общинските съвети без да има ясно регламентирани изисквания къде може да се извършва това. Което е и предпоставка за възникване на дискомфорт в живущите около подобни нерегламентирани гробищни парцели, а те спокойно могат да бъдат обособени в регламентираните гробищни паркове. „Създалата се към момента практика за загробване извън гробищните паркове води също така до риск и от замърсяване и влошаване качеството на питейната вода в населените места, тъй като много често такъв тип загробвания се извършват над водопреносната мрежа на населените места," е записано в проектонаредбата.


Според МЗ очакваните резултати от предложените

промени са предотвратяване на риска от замърсяване на питейната вода и недопускане разпространението на заразни заболявания сред населението, осигуряване на минималните изисквания при погребването на телата съгласно действащите нормативни разпоредби, охраната и защитата на гробните места от посегателства, прекратяване на възможността да се превръщат терени и територии, определени за жилищно и друго предназначение, в нерегламентирани гробищни паркове.


Проектът на наредба е съобразен и с препоръките

на Световната здравна организация при погребването и пренасянето на покойници (тленни останки) починали от заразни заболявания. Те трябва да са положени в специални ковчези, за да не се позволи разпространението на заразни заболявания .

Фирмите се задължават и да осигурят нормални условия за близките на починалите, като чешми с питейна вода, почистени алеии и други.

Експертите на здравното министерство са предвидили, че новите изисквания ще натоварят финансово фирмите, които имат гробищни паркове или са ангажирани с транспортирането на покойници в страната или извън нея. Затова се предоставя шестмесечен срок да се приведат в съответствие с тях.Преструктурират болници в Северозапада

Преструктурират болници в Северозапада

Закриват се неработещите клиники в областните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана, каза министър Кирил Ананиев
Спешни промени за лечението на деца

Спешни промени за лечението на деца

НЗОК и сдружение на пациентите с хематологични заболявания излизат със съвместни предложения пред МЗ
Сестрите от Троян спират работа за час

Сестрите от Троян спират работа за час

Протестът им ще продължи до края на седмицата
Сертифицират СПА центровете

Сертифицират СПА центровете

Наредбата на МЗ цели намаляване на административната тежест
Таванът за ДМС - 3 заплати

Таванът за ДМС - 3 заплати

Очаква се увеличение между 150-250 лв. от 1 юли, болниците ще решават под каква форма да бъде разпределено
Майчин дом с робот „Да Винчи“

Майчин дом с робот „Да Винчи“

Инвестицията е 6 млн. лв., съобщиха от болницата
Медици и Омбудсман настояват за реформи

Медици и Омбудсман настояват за реформи

Съсловните организации на лекарите, зъболекарите и професионалистите по здравни грижи се срещнаха с Мая Манолова
Прегледите на пенсионери – с 2 млн. по-малко

Прегледите на пенсионери – с 2 млн. по-малко

Компенсациите за таксите на джипита и зъболекари са паднали с 4 млн. лв. през 2018 г.
1989 ученици станаха посланици на здравето

1989 ученици станаха посланици на здравето

Отличиха 46 проекта, в рамките на конкурса са разработени 374 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот 
МЗ промени формулата за заплатите

МЗ промени формулата за заплатите

Предлага се съотношение - 1 : 1.7 : 2.2, министър Ананиев тръгва на обиколка ще представи методиката първо в Бургас, Варна и Велико Търново
1 2 3 4 5 ... 144 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019