Мерки

Край на нерегламентираните гробища

11-06-2019 11:24
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Край на нерегламентираните гробищаНови правила на МЗ слагат ред в погребенията, за да предпазят населението от разпространение на заразни заболявания
Край на манията да се погребват хора извън гробищните паркове. Подобно право вече ще се допуска само по изключение и то за висши духовни лица от регистрираните у нас вероизповедания. Това предвижда проектът за изменение на наредбата за здравните изисквания към гробищните паркове, която МЗ публикува за обществено обсъждане.
В нея са регламентирани правилата, на които трябва да отговарят местата за вечен покой. Прецизират се редица текстове, свързани с гробищата, като начина им на водоснабдяване, изграждане на санитарни възли на тяхната територия и други. Целта от една страна е да не се допусне риск за здравето на населението, а от друга - да се спазят битът и традициите на съответните религиозни общности, регистрирани съгласно българското законодателство, се подчертава в проектодокумента.

 

Описани са ясно и начините, по които

трябва да бъдат пренасяни покойници, тленните останки или урните извън страната. Посочени са необходимите документи за заявяване на услугата и срокове за извършването й.

От МЗ подчертават, че при разлагането на тялото се отделят микроорганизми, които могат да попаднат в почвата и оттам в подпочвените води, върху растенията и зеленчуците и така да причинят епидемиологична опасност. По този начин могат да се разпространят заболявания като холера, коремен тиф, дизентерия, инфекциозен хепатит, туберкулоза, чума, Ку-треска и други. Възможна е появата и на патогенни микроорганизми, причиняващи тетанус, антракс, ботулизъм.


В тази връзка се предвижда погребване

извън гробищен парк да се допуска само по изключение и то само на терени, извън урбанизираната територия на населените места, върху които има изградени сгради за извършване на богослужение или за провеждане на религиозни обреди и церемонии, мотивират се от МЗ. „По този начин се цели да се предотвратят посочените по-горе рискове, както и създалата се възможност, чрез прилагане на сега действащите текстове на наредбата, за образуването на нерегламентирани и несъответстващи на действащите изисквания гробищни паркове в жилищни райони и последващото им разрастване", подчертават от министерството.


Оттам посочват, че към момента загробването

по заслуги става с решения на общинските съвети без да има ясно регламентирани изисквания къде може да се извършва това. Което е и предпоставка за възникване на дискомфорт в живущите около подобни нерегламентирани гробищни парцели, а те спокойно могат да бъдат обособени в регламентираните гробищни паркове. „Създалата се към момента практика за загробване извън гробищните паркове води също така до риск и от замърсяване и влошаване качеството на питейната вода в населените места, тъй като много често такъв тип загробвания се извършват над водопреносната мрежа на населените места," е записано в проектонаредбата.


Според МЗ очакваните резултати от предложените

промени са предотвратяване на риска от замърсяване на питейната вода и недопускане разпространението на заразни заболявания сред населението, осигуряване на минималните изисквания при погребването на телата съгласно действащите нормативни разпоредби, охраната и защитата на гробните места от посегателства, прекратяване на възможността да се превръщат терени и територии, определени за жилищно и друго предназначение, в нерегламентирани гробищни паркове.


Проектът на наредба е съобразен и с препоръките

на Световната здравна организация при погребването и пренасянето на покойници (тленни останки) починали от заразни заболявания. Те трябва да са положени в специални ковчези, за да не се позволи разпространението на заразни заболявания .

Фирмите се задължават и да осигурят нормални условия за близките на починалите, като чешми с питейна вода, почистени алеии и други.

Експертите на здравното министерство са предвидили, че новите изисквания ще натоварят финансово фирмите, които имат гробищни паркове или са ангажирани с транспортирането на покойници в страната или извън нея. Затова се предоставя шестмесечен срок да се приведат в съответствие с тях.Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Настояват за изплащане на „надлимитната" дейност и да не се политизират проблемите в здравеопазването
НЗОК ще плаща терапията с кислород

НЗОК ще плаща терапията с кислород

Това ще стане от 1 декември 2019 г., каза министър Ананиев
МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

Болницата трябва да ги изплати на "Медика кор" – Русе, реши Окръжният съд
Няма да продават части от болницата в Ловеч

Няма да продават части от болницата в Ловеч

Сградата на бъдещата Падиатрия ще се ремонтира според препоръките на експертите, каза министър Ананиев
9 нови линейки за Перник

9 нови линейки за Перник

Разработен е голям инвестиционен проект, по който ще бъдат обновени сградите на спешните центрове в областта, каза министър Кирил Ананиев
Областните болници - без заплати по КТД

Областните болници - без заплати по КТД

Очакваме решения на проблемите с приемането на НРД - 2020 и помощ от здравното министерство, каза д-р Васислав Петров
Оптимизират  Центъра  по радиационна защита

Оптимизират Центъра по радиационна защита

Предвижда се структурата да бъде обособена в четири направления, вместо в шест отдела, както това е регламентирано в действащия правилник
Трансплантираха черен дроб във ВМА

Трансплантираха черен дроб във ВМА

Донор е 43 г. мъж от Силистра, операцията е продължила 6 часа, съобщиха от болницата
Джипитата против сестрински практики

Джипитата против сестрински практики

Така ще се увеличат личните разходи за здраве, аргументират се те
Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Сдружението на общопрактикуващите лекари в България предлага промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
1 2 3 4 5 ... 162 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019