Искам думата

Възстановете продадените плажове

10-06-2019 12:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Възстановете продадените плажове Да се устроят зони за къмпинг на естествените им благоприятни места, казват граждански организации в протестно становище до МС
Неправителствени организации внасят становища в МС срещу презастроена среда на крайбрежието на България и ограничаването на гражданските права. Протестните сигнали са във връзка с 22-ия поред Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който предстои да бъде приет от парламента. Той урежда т.н. „легално" къмпингуване. Според граждани обаче на практика залага тотално ограничаване на правата им. Организациите настояват за цялостна оценка на закона и анализ на прилагането му от влизането му в сила през 2008 г. Публикуваме протестния им апел без редакторска намеса.
Свободните български граждани от години се противопоставят гласно и с протестни действия срещу безконтролното и безнаказано презастрояване на Черноморското ни крайбрежие, в разрез с конституцията на България.

Заграбените дюни, узурпираните платени плажове, липсата на всякакви насърчения за развитие на алтернативен туризъм – близък до природата, направиха страната ни нежелана дестинация за хората, привърженици на най-съвременните тенденции в туризма и изгониха навън - към по-гостоприемни държави - собствените ни граждани.

Днес законодателят прави още една крачка в тази посока и макар на теория да предлага възможност за нов регламент за къмпиране, на практика залага тотално ограничаване на правата на гражданите.

 

Няма да допуснем ограничаването!

 

В държава, в която липсват условия, не можеш да налагаш забрани – без отговорност и осъзнаване за нуждата от дълбоки промени на съществуващата правна рамка.

Очакваме от управниците на страната да гарантират опазването на българската природа и да защитят конституционните права на гражданите, в интерес на просперитета на България и бъдещите поколения.

Нека всички, които милеят за родината ни, свободата и справедливостта ни подкрепят, и бъдат готови да защитят ценностите си!

Време е

 

Възстановете държавната земя на България!

 

Да се върнат в собственост на държавата 3272 декара продадените и заменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и да се забранят бъдещи отчуждавания в полза на частноправни субекти. Да се отразят морските плажове (включително дюните) в кадастралната карта и кадастралните регистри, в съответствие със специализираните карти.

 

Спасете националното ни богатство!

 

Да се създаде превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица, в потвърждение на наднационалното значение на природното ни наследство до изработване на национална устройствена схема на Черноморското крайбрежие.

 

Накажете виновните и уважавайте свободните!

 

Да се защитят конституционните граждански права, качеството на живот и здравето на хората като отпаднат забраните за свободно къмпиране и драстично се засилят и прилагат стриктни санкции за замърсяване и увреждане на природата.

Нека правото следва живота!

Да се устроят зони за къмпинг на естествените им благоприятни места - зад плажовете и в страната, в потвърждение на българските традиции и световните тенденции за начин на живот и почивка, с регулации на гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата.

 

Гарантирайте просперитета на страната!

 

Да се създадат държавни политики в полза на развитието на къмпинг-туризма и поощряване на къмпинг - културата - с подкрепата и експертизата на неправителствения сектор.

Спрете терора над българите на собственото им Черноморие!

Да се създадат мерки против узурпирането на плажовете чрез концесии и наеми, които превръщат туристически бизнес в заложник на сенчестия сектор.

 

Гарантирайте върховенството на правото, а не над задкулисието!

 

Да се подложи този 22-ри по ред ЗИД и самия ЗУЧК на анализ на прилагането му от влизането му в сила на 1.01.2008 г. Само прозрачната публична дискусия ще избегне противоконституционните и лобистски поправки и възможностите за тежки корупционни практики, които днес ни държат вън от Шенген и Еврозоната.

Ценностните искания срещу нетърпимата презастроена среда на крайбрежието ни, заграбената държавна земя и органичаването на гражданските права на хората, които предпочитат туризъм – близо до природата, се подкрепя от списък с имена, сред които Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение Да запазим Корал и съмишленици, Гражданска инициатива " За делфините", Организация за закрила на българските граждани, поредица специализирани групи обединяващи любителите на кемпери и каравани. Исканията са подкрепени и от Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Подкрепа изрично са изразили и професор д-р Сергинов, ас.д-р Б.Калоянова, гл. ас.д-р Иво Попов , доц.д-р Ралица Стефанова , ас. Руслан Лозев от Нов български университет, депарматент "Дизайн", които направиха наскоро на Корал, уникално творческо международно събитие в подкрепа на каузата за дивите свободни плажове, в която "Корал" беше пример, в защита на останалото необезобразено бълраско крайбрежие. Подкрепа идва и от средите на изкуството със списък на имена на музиканти, художници и артисти.Новият модел няма да реши проблемите

Новият модел няма да реши проблемите

БЛС категорично се противопоставя на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на договаряне на здравни политики
Настояваме за незабавен одит на IT сигурността

Настояваме за незабавен одит на IT сигурността

Подобни катастрофи ще продължат, ако няма промяна в начина, по който държавата работи с електронните данни на гражданите и бизнеса, казват от АИКБ по повод пробива в системата на НАП
Цената на тока е най-високата в Европа

Цената на тока е най-високата в Европа

Нивото за ден на доставка 3 юли надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция превишението е 3 пъти, казват от АОБР
Търпението ни се изчерпа!

Търпението ни се изчерпа!

От "Асоциация Пулмонална Хипертония" искаме оставката на министъра на здравеопазването, ако не изпълни обещанията си
Искаме Ананиев да ни се извини

Искаме Ананиев да ни се извини

Министърът неглижира професията на фелдшера, казват от Сдружението 
Решете проблемите на децата с рак

Решете проблемите на децата с рак

Държавата трябва да намери механизъм да осигурява всички лекарства за клиниките, където се лекуват
Искаме среща с Касата за смъртта на Мими

Искаме среща с Касата за смъртта на Мими

В ИСУЛ лекувахме детето по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти
Не аз или гражданите сме източник на хаос

Не аз или гражданите сме източник на хаос

Обещахте всички медицински специалисти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лева , казва Мая Манолова
Не приемам спекулации относно възнагражденията

Не приемам спекулации относно възнагражденията

Отпуснатите средства ще достигнат до медицинските специалисти през юни и юли, казва министър Кирил Ананиев
Против закриването на центъра по наркомании сме

Против закриването на центъра по наркомании сме

Прекъсването на работата на НЦН ще наруши лечението на зависимите
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019