контрол

Трансплантираме бял дроб до края на 2020 г.

06-06-2019 10:41
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Трансплантираме бял дроб до края на 2020 г. Готова е Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантациите 2019 – 2023 г., каза министър Кирил Ананиев
Първата трансплантация на бял дроб у нас ще бъде извършена до края на 2020 г. За целта ще бъдат поканени и чужди специалисти. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той обяви, че вече е готов проект на Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите 2019 – 2023 г. , която ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Предвижда се също да казваме в специална карта приживе, ако сме съгласни да станем донори след смъртта ни.
Министърът припомни, че от 25 януари 2019 г. имаме договор за обучение на български лекари за трансплантация на бял дроб с болницата във Виена. Четирима специалисти от „Св. Екатерлина" и ВМА вече са преминали първия етап от него. Днес е изпратено писмо до болницата в Хановер с искане за сключване на подобен договор.

Ананиев изброи базите, които се подготвят за бъдещите трансплантации на бял дроб. Това са ВМА, където ще отговарят за подбор на пациентите и след това за дългосрочното им наблюдение и „Св. Екатерина", където ще бъде извършено присаждането на органите.

 

За осигуряването на бял дроб

 

трябва да се погрижи Националната агенция „Медицински надзор", каза министърът. Той припомни, че засега двама души, които се нуждаят от бял дроб, са били във Виена за оценка на физическото им състояние. Не обясни обаче кога ще бъде изплатен исканият от австрийската клиника аванс от 50 000 долара и кога ще замине първият пациент.

Ананиев каза, че на 27 май „Медицински надзор" се е присъединил към европейския портал, от който можем да получим орган, ако има излишък. Активни членове в портала са 10 държави, като чрез него са осигурени 380 органи за трансплантация, 23 от тях детски, каза министърът.

Според него има финансови разчети за осъществуване на дейността по трансплантациите и те ще бъдат заложени с проектобюджета 2020 и тригодишната бюджетна прогнозна рамка. Въпреки това Ананиев не даде конкретика и по този въпрос.

 

Затова пък направи ретроспекция

 

на извършените у нас присаждания – на 1 февруари 1969 г. на бъбрек в Александровска болница, през 1986 г. на сърце – от проф. Александър Чирков в „Св. Екатерина", през 2004 г. - на черен дроб от жив донор в УМБАЛ „Лозенец" и през 2005 г. във ВМА от починал донор. Министърът каза също, че през 2019 г. у нас лиценз за извършване на дейност за донорство имат 33 лечебни заведения и 7 - за органна трансплантация. Това са „Александровска", „Св. Екатерина", „Пирогов", „Лозенец", Аджибадем Сити Клиник, Токуда, „Св. Марина" - Варна и ВМА. От 2004 до сега са направени 485 трансплантации на бъбреци, 149 – на черен дроб и 58 – на сърце.

„От 2012 до 2018 имаме относително стабилно равнището на донорството, а от 2013 дори може да се отчете напредък", заяви министърът. Но призна, че донорството у нас е все още недостатъчно. Докато в страни, в които присаждането на органи е развито, донорите са от 16 до 25 на 1 млн. население, у нас те са едва 2.28 на 1 млн. население. Другите страни, в които не е добре развита тази дейност, са Румъния, Кипър и Гърция. Като основна причина министър Ананиев посочи отказа за предоставяне на органи от страна на близките на потенциалните донори.

 

В проекта на Национална програма

 

за насърчаване на трансплантациите 2019 – 2023 г. са предвидени мерки за подобряване на процеса. Това са обучение на координаторите на донорството и предлагане на варианти за тяхното мотивиране, подобряване на работата в болниците, популяризиране процеса на донорството в обществото и сред медицинските специалисти.

Ще се проведе и Национална кампания по донорството. Изготвена е карта, която се нарича „Да, за живот". „Тя няма юридическа стойност, но в нея хората ще могат да запишат приживе, ако са съгласни да станат донори. Картата ще послужи на близките и семейството, да могат да вземат мотивирано решение, ако се случи трагичен инцидент. Тя ще се носи с документите за самоличност", поясни Ананиев.

Обмисля се също изграждане на връзки за отчитане на болниците към МЗ и НЗОК, подобряване на транспортирането на органи, 24-часова възможност за контакти между координаторите и Националната агенция „Медицински надзор".

 

Депутатите от опозицията не бяха доволни

 

от отговорите на министър Ананиев, защото в тях няма конкретика. Не е ясно например, кога България ще стане член на Евротрансплант, какви финансови средства са отделени за подобряване на донорството и трансплантологията, колко от центровете за донорство работят, каза проф. Георги Михайлов от БСП. Той поиска по-подробен отчет, който да бъде представен в здравната комисия.НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
Радев: Да изградим съвременна детска болница

Радев: Да изградим съвременна детска болница

Държавният глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да се вземе най-доброто решение
150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

Още 400 хил. лв. са за енергийната ефективност на МБАЛ Тутракан, реши правителството
Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

План на ЕС предвижда мрежата да се изгради у нас до 2022 г., казва министърът
Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Над 20 хил. е броят на хората с такива проблеми, но едва около 3000 от тях са на терапия
Болниците няма да връщат пари

Болниците няма да връщат пари

Това е потвърдено след среща в МЗ, казаха от Българския лекарски съюз
Карантината намали случаите на хепатит А

Карантината намали случаите на хепатит А

Честото миене на ръцете заради КОВИД-19 доведе до драстичен спад на заразените, сочат данните на НЦОЗА
Отстраниха 19 миоми на жена, за да има второ дете

Отстраниха 19 миоми на жена, за да има второ дете

Лекари от болница „Надежда" извършиха уникална операция с диоден медицински лазер
1 2 3 4 5 ... 216 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020