контрол

Трансплантираме бял дроб до края на 2020 г.

06-06-2019 10:41
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Трансплантираме бял дроб до края на 2020 г. Готова е Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантациите 2019 – 2023 г., каза министър Кирил Ананиев
Първата трансплантация на бял дроб у нас ще бъде извършена до края на 2020 г. За целта ще бъдат поканени и чужди специалисти. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той обяви, че вече е готов проект на Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите 2019 – 2023 г. , която ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Предвижда се също да казваме в специална карта приживе, ако сме съгласни да станем донори след смъртта ни.
Министърът припомни, че от 25 януари 2019 г. имаме договор за обучение на български лекари за трансплантация на бял дроб с болницата във Виена. Четирима специалисти от „Св. Екатерлина" и ВМА вече са преминали първия етап от него. Днес е изпратено писмо до болницата в Хановер с искане за сключване на подобен договор.

Ананиев изброи базите, които се подготвят за бъдещите трансплантации на бял дроб. Това са ВМА, където ще отговарят за подбор на пациентите и след това за дългосрочното им наблюдение и „Св. Екатерина", където ще бъде извършено присаждането на органите.

 

За осигуряването на бял дроб

 

трябва да се погрижи Националната агенция „Медицински надзор", каза министърът. Той припомни, че засега двама души, които се нуждаят от бял дроб, са били във Виена за оценка на физическото им състояние. Не обясни обаче кога ще бъде изплатен исканият от австрийската клиника аванс от 50 000 долара и кога ще замине първият пациент.

Ананиев каза, че на 27 май „Медицински надзор" се е присъединил към европейския портал, от който можем да получим орган, ако има излишък. Активни членове в портала са 10 държави, като чрез него са осигурени 380 органи за трансплантация, 23 от тях детски, каза министърът.

Според него има финансови разчети за осъществуване на дейността по трансплантациите и те ще бъдат заложени с проектобюджета 2020 и тригодишната бюджетна прогнозна рамка. Въпреки това Ананиев не даде конкретика и по този въпрос.

 

Затова пък направи ретроспекция

 

на извършените у нас присаждания – на 1 февруари 1969 г. на бъбрек в Александровска болница, през 1986 г. на сърце – от проф. Александър Чирков в „Св. Екатерина", през 2004 г. - на черен дроб от жив донор в УМБАЛ „Лозенец" и през 2005 г. във ВМА от починал донор. Министърът каза също, че през 2019 г. у нас лиценз за извършване на дейност за донорство имат 33 лечебни заведения и 7 - за органна трансплантация. Това са „Александровска", „Св. Екатерина", „Пирогов", „Лозенец", Аджибадем Сити Клиник, Токуда, „Св. Марина" - Варна и ВМА. От 2004 до сега са направени 485 трансплантации на бъбреци, 149 – на черен дроб и 58 – на сърце.

„От 2012 до 2018 имаме относително стабилно равнището на донорството, а от 2013 дори може да се отчете напредък", заяви министърът. Но призна, че донорството у нас е все още недостатъчно. Докато в страни, в които присаждането на органи е развито, донорите са от 16 до 25 на 1 млн. население, у нас те са едва 2.28 на 1 млн. население. Другите страни, в които не е добре развита тази дейност, са Румъния, Кипър и Гърция. Като основна причина министър Ананиев посочи отказа за предоставяне на органи от страна на близките на потенциалните донори.

 

В проекта на Национална програма

 

за насърчаване на трансплантациите 2019 – 2023 г. са предвидени мерки за подобряване на процеса. Това са обучение на координаторите на донорството и предлагане на варианти за тяхното мотивиране, подобряване на работата в болниците, популяризиране процеса на донорството в обществото и сред медицинските специалисти.

Ще се проведе и Национална кампания по донорството. Изготвена е карта, която се нарича „Да, за живот". „Тя няма юридическа стойност, но в нея хората ще могат да запишат приживе, ако са съгласни да станат донори. Картата ще послужи на близките и семейството, да могат да вземат мотивирано решение, ако се случи трагичен инцидент. Тя ще се носи с документите за самоличност", поясни Ананиев.

Обмисля се също изграждане на връзки за отчитане на болниците към МЗ и НЗОК, подобряване на транспортирането на органи, 24-часова възможност за контакти между координаторите и Националната агенция „Медицински надзор".

 

Депутатите от опозицията не бяха доволни

 

от отговорите на министър Ананиев, защото в тях няма конкретика. Не е ясно например, кога България ще стане член на Евротрансплант, какви финансови средства са отделени за подобряване на донорството и трансплантологията, колко от центровете за донорство работят, каза проф. Георги Михайлов от БСП. Той поиска по-подробен отчет, който да бъде представен в здравната комисия.Нови критерии за университетските болници

Нови критерии за университетските болници

Консултативен съвет ще одобрява лечебните заведения за обучение на студенти и специализанти
НЦОЗА ще следи регистъра на наркозависимите

НЦОЗА ще следи регистъра на наркозависимите

Уреждат нормативно вливането на Националният център по наркомании в института
Увеличиха заплатите на сестрите между 25 и 100 лв.

Увеличиха заплатите на сестрите между 25 и 100 лв.

Преди броени дни МЗ предложи чрез законови промени медицински сестри и акушерки да имат право на самостоятелни практики. Как тази идея би се превърнала в един добре работещ модел, какво трябва да бъде финансирането, какви са рисковете, ако то не е подсигурено, с колко се увеличиха заплатите на медицинските сестри след поредицата от протести, попитахме Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
НЗОК няма да финансира новата болница в Габрово

НЗОК няма да финансира новата болница в Габрово

Касата счита за неоснователно увеличаването на средствата за дейности в областта
Обменяме опит с Черна гора за здравеопазването

Обменяме опит с Черна гора за здравеопазването

Ще си сътрудничим по ключови въпроси като е-системата, лекарства, повишаване квалификацията на лекарите, предвижда проект на Меморандум, одобрен от кабинетът
Отлагат oтварянето на офертите за Детската болница

Отлагат oтварянето на офертите за Детската болница

Те ще бъдат отворени на 12 септември, могат да се подават до 11-и, гласи решение на министър Ананиев
Отпада разпределението за специализанти

Отпада разпределението за специализанти

Младите медици ще сключват предварителни договори с болници, които сами са избрали
До 10 хил. лв. глоба за необезопасени басейни

До 10 хил. лв. глоба за необезопасени басейни

MЗ отново предлага увеличени санкции за нарушаване на правата на пациента
МЗ регламентира доплащането

МЗ регламентира доплащането

НЗОК ще сключва договори с нови болници и с за нови дейности в стари при доказан недостог на медицински услуги в дадена област
Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Глобяват при отказ за информация, МЗ ще плаща ТЕЛК и на комплексни онкологични центрове
1 2 3 4 5 ... 157 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019