мерки

700 млн. лв. за чист въздух

05-06-2019 13:09
Clinica.bg

press@clinica.bg
700 млн. лв. за чист въздухС тях ще се борят с основните замърсители - битовото отопление и автомобилният транспорт, обявиха от МС
Правителството прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2018 - 2024 г., съобщи екоминистърът Нено Димов. В нея се определят основните замърсители - битовото отопление и автомобилният транспорт. Увеличават се и парите за борбата с мръсния въздух, като парите достигат 700 млн. лв.
Министърът обясни, че към 111 млн. лева по оперативна програма "Околна среда", за които са сключени договори със 7 общини за предприемане на мерки в сферата на битовото отопление, са предвидени за следващите три години още 100 млн. лева. Със средствата ще бъдат подпомогнати общините за изпълнението на техните програми за качеството на въздуха.

Освен това, в оперативната програма,
ааа
от направените икономии ще бъдат осигурени още 390 млн. лева за 11 общини за електрифициране на градския транспорт. Към края на тази година се очаква да има още 80 млн. лева от оперативната програма, които ще са за общините, които не са имали възможност да кандидатстват за подпомагане на домакинствата за битовото отопление.

Така ресурсът, с който поехме
преди две години от 111 - 112 млн. лева, днес приближава към 700 млн. лева, посочи министърът. По думите му през следващите четири години това ще е чувствителна подкрепа за общините за справяне с проблема със замърсяването на въздуха.
Нено Димов информира, че девет от общините, които са в наказателна процедура, са постигнали нормите за 2018 г. за чистота на въздуха, като броят им спрямо 2017 г. е с три повече. Североизточният регион на България покрива напълно изискванията на Закона за атмосферния въздух и наказателните мерки са свалени.

 

Общини като Бургас и София

 

също намаляват своето замърсяване за последните седем години. Според министър Димов остават проблемите с най-замърсените градове като Видин, Горна Оряховица. Той е убеден, че с осигурените средства и там ще се подобри качеството на въздуха.

 

Правителството прие и Наредба

 

за намаляване на националните емисии на определени атмосферни замърсители, с което се транспонира основната част от изискванията на Директива (ЕС) 2016/2284 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 г. за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители, съобщиха от МС. Документът предвижда мониторингът на отрицателните въздействия на замърсяването на въздуха върху екосистемите да се осъществява въз основа на мрежа от точно определени места за наблюдение, която е представителна за наличните в страната типове сладководни, естествени и полуестествени местообитания и горски екосистеми, като се прилага икономически ефективен и основан на риска подход.Отпада разпределението за специализанти

Отпада разпределението за специализанти

Младите медици ще сключват предварителни договори с болници, които сами са избрали
МЗ регламентира доплащането

МЗ регламентира доплащането

НЗОК ще сключва договори с нови болници и с за нови дейности в стари при доказан недостог на медицински услуги в дадена област
Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Глобяват при отказ за информация, МЗ ще плаща ТЕЛК и на комплексни онкологични центрове
Сестри и акушерки със свои кабинети

Сестри и акушерки със свои кабинети

Регламентират нов вид лечебно заведение за специалистите по здравни грижи, предвиждат промени законови промени, публикувани за обществено обсъждане
Успешни операции на гигантски аневризми

Успешни операции на гигантски аневризми

Те са  осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Предсрочен договор за специализантите

Предсрочен договор за специализантите

Такава промяна ще поискат младите лекари и БЛС, срещат се с министър Ананиев на 13 август
Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

Преговорите за новия Национален рамков договор наближават. За какво ще настоява БЛС, има ли нужда доплащането от освобождаване, както поискаха от различни болнични асоциации, какъв трябва да бъде новият здравноосигурителен модел, попитахме д-р Иван Маджаров, председателят на БЛС.
Увеличиха капитала на Тубдиспансера във Варна

Увеличиха капитала на Тубдиспансера във Варна

Готов е докладът за състоянието на болницата и планът за преструктурирането й
Изтече срокът за верификацията

Изтече срокът за верификацията

Промени в Закона за лекарствата есента ще определят глобите за нередовните аптеки
Повече права за младите лекари

Повече права за младите лекари

Имаме уверението, че ще им бъде дадена възможност да извършват определени дейности сами, казва д-р Иван Маджаров
1 2 3 4 5 ... 30 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019