мерки

700 млн. лв. за чист въздух

05-06-2019 13:09
Clinica.bg

press@clinica.bg
700 млн. лв. за чист въздухС тях ще се борят с основните замърсители - битовото отопление и автомобилният транспорт, обявиха от МС
Правителството прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2018 - 2024 г., съобщи екоминистърът Нено Димов. В нея се определят основните замърсители - битовото отопление и автомобилният транспорт. Увеличават се и парите за борбата с мръсния въздух, като парите достигат 700 млн. лв.
Министърът обясни, че към 111 млн. лева по оперативна програма "Околна среда", за които са сключени договори със 7 общини за предприемане на мерки в сферата на битовото отопление, са предвидени за следващите три години още 100 млн. лева. Със средствата ще бъдат подпомогнати общините за изпълнението на техните програми за качеството на въздуха.

Освен това, в оперативната програма,
ааа
от направените икономии ще бъдат осигурени още 390 млн. лева за 11 общини за електрифициране на градския транспорт. Към края на тази година се очаква да има още 80 млн. лева от оперативната програма, които ще са за общините, които не са имали възможност да кандидатстват за подпомагане на домакинствата за битовото отопление.

Така ресурсът, с който поехме
преди две години от 111 - 112 млн. лева, днес приближава към 700 млн. лева, посочи министърът. По думите му през следващите четири години това ще е чувствителна подкрепа за общините за справяне с проблема със замърсяването на въздуха.
Нено Димов информира, че девет от общините, които са в наказателна процедура, са постигнали нормите за 2018 г. за чистота на въздуха, като броят им спрямо 2017 г. е с три повече. Североизточният регион на България покрива напълно изискванията на Закона за атмосферния въздух и наказателните мерки са свалени.

 

Общини като Бургас и София

 

също намаляват своето замърсяване за последните седем години. Според министър Димов остават проблемите с най-замърсените градове като Видин, Горна Оряховица. Той е убеден, че с осигурените средства и там ще се подобри качеството на въздуха.

 

Правителството прие и Наредба

 

за намаляване на националните емисии на определени атмосферни замърсители, с което се транспонира основната част от изискванията на Директива (ЕС) 2016/2284 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 г. за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители, съобщиха от МС. Документът предвижда мониторингът на отрицателните въздействия на замърсяването на въздуха върху екосистемите да се осъществява въз основа на мрежа от точно определени места за наблюдение, която е представителна за наличните в страната типове сладководни, естествени и полуестествени местообитания и горски екосистеми, като се прилага икономически ефективен и основан на риска подход.Таванът за ДМС - 3 заплати

Таванът за ДМС - 3 заплати

Очаква се увеличение между 150-250 лв. от 1 юли, болниците ще решават под каква форма да бъде разпределено
Акад. Миланов остава шеф на „Св. Наум“

Акад. Миланов остава шеф на „Св. Наум“

Той е класиран на първо място в конкурса на МЗ за директор с отличен 5,90
1989 ученици станаха посланици на здравето

1989 ученици станаха посланици на здравето

Отличиха 46 проекта, в рамките на конкурса са разработени 374 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот 
Ананиев: 99% от методиката се приема

Ананиев: 99% от методиката се приема

Защо трябва да се правят протести в навечерието на увеличението на заплатите, запита здравният министър
Увеличиха лимитите за морбили

Увеличиха лимитите за морбили

20 хил. дози допълнително за извънредни имунизации, случаите станаха 933, каза министър Кирил Ананиев
Проверка на пари за лечение на починало дете

Проверка на пари за лечение на починало дете

НЗОК сезира Медицински надзор за случая с Мария, която беше болна от левкемия
Делегация на СЗО у нас

Делегация на СЗО у нас

Целта е да се направи оценка на политиката при незаразните хронични заболявания
Намаляват лекари и сестри

Намаляват лекари и сестри

Увеличават се леглата в заведенията за болнична помощ, показват числата на националната статистика
Ананиев пoиска запазване на европарите за здраве

Ананиев пoиска запазване на европарите за здраве

Консултира се с държави-членки за здравния модел и подписа с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис споразумение за общи търгове за ваксини
Тризнаци се родиха в „Св. София“

Тризнаци се родиха в „Св. София“

Майката е на 44 години, а бебетата са заченати инвитро, съобщиха от болницата
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019