лица

Да върнеш глътката въздух

31-05-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Да върнеш глътката въздухАко помагаме на другите и те помагат на нас ще живеем много по-щастливо в годините отредени ни на този свят, казва д-р Александър Симидчиев
Да срещнеш лекар, който е приел за лична кауза здравето на другите е повече от вълнуващо. Той се грижи за най-важния орган в тялото ни. И тук вероятно си представяте, че иде реч за сърцето или за мозъка ни. Нищо подобно. Говоря за онзи орган, здравето на който ежеминутно определя работата на останалите- сърцето, мозъка и на всички други органи в тялото ни. Това е белият дроб. Повелителят на белодробното здраве е д-р Александър Симидчиев. Той е медикът, който се е заел да въведе индивидуалното белодробно число, за да може всеки да следи състоянието и здравето си.
Родителите му не са медици , те са физици. Затова като дете той е получавал научни отговори на иначе прости въпрос. Казва, че от малък е любопитко и е затрупвал родителите си с най-различни въпроси, от сорта на това защо небето е синьо, а водата прозрачна. Вероятно обясненията на заобикалящия ни свят са провокирали интереса му в ученическите години към точните предмети, математика, физика и химия.

 

Насочва се към медицината отново от любопитство

Иска да научи как функционира човешкото тяло и какви са пътищата да му се помогне. Разказва, че дори по време на следването си не се е задоволявал само с фактите, търсил е причинно следствените връзки на нещата. Така например когато е срещал човек с температура, кашлица и промени в рентгенова снимка, не приемал, че това е пневмония, а се е питал защо се е покачила температурата на този пациент и какво би могло да пречи на рентгеновите лъчи да преминат през белия дроб.

Студентските години на д-р Симидчиев

се увенчават с диплома от Медицинския университет, златен медал и две малки деца вкъщи. Така младият медик е трябвало да мисли, не толкова за елитна специалност и кариерно развитие, а за работа, която да е близко до семейството му. Първото му работно място се оказва болницата за туберкулозно болни в Перник. Там открива и любовта си към белия дроб, превърнала се впоследствие в поход за неговото здраве.

Точно в този момент се обявява и конкурс

за Университетската болница по белодробни болести. Конкурсът е за асистент във Функционалното отделение. Спечелва го и започва да се занимава с дейност, която отговоря точно на начина му на мислене и на логическата структура в подхода му към нещата в медицината. Сериозната му ангажираност в областта на фукционална диагностика на дихателната система, започва така. А когато съдбата му раздава точните карти, той излиза победител в играта. Има работа, която харесва и която помага на хората, но и шанс да подреди живата си различно.

Ако навремето, за да издържа семейството

си и за да е по-близо до него попада в пернишката туберколозна болница, така когато е утвърден пулмолог, се налага да тръгне по друга професионална пътечка. „Синът ми искаше да кандидатства в чужд колеж в София", казва той. Таксите, на който обаче се оказват колкото половин-годишната му заплатата на доктор в държавна болница. Така приема предложение и започва рабата в компания свързана с фармаиндустрията. Благодарение на дейността му в нея и на екипа, с който работи  днес пациентите с астма и ХООБ у нас се лекуват така, както се лекуват тези болни в напредналите страни в Европа, казва д-р Симидчиев. Работата в тази компания го изстрелва и зад граница, в Канада. Там той се среща с каймака на специалистите занимаващи се с белодробната наука в света. Това е времето, в което на доктора обаче, му домъчнява за мисията да лекува белите дробове на обикновените българи.

Връща се отново у нас, където го чака медицината


и пациентите му. Започва работа в Медицинския институт на МВР. От тогава до сега се занимава с функционална диагностика на дихателната система. Областта, в която д-р Симидчиев не просто гори, а твори. Знак за което е поредната му мисията, да въведе индивидуално белодробно число. Нещо, което до този момент е малко познато като подход в медицината у нас. А е важно защото, само така всеки може сам да се грижи и да проследява качеството на белодробното си здраве. Причината да го направи е увереността, че към всеки пациент трябва да се подхожда индивидуално. Затова резултатите от фукционалното изследване на дишането, показващи до колко е увреден белия дроб, също не бива да се вкарват в рамките на таблици, отчитащи параметри без индивидуалност.

Д-р Симидчиев мечтае да може да направи така,

че колегите му бързо да стигнат до правилната диагноза, а пациентите пък бързо да бъдат лекувани. Разказва, че в медицината приоритет, който от години се налага е сърдечно-съдовото здраве. Но покрай това се пропуска, че белият дроб е орган от първостепенна необходимост, за живота на човека. "За да може да съществуваме ние трябва да поемаме кислород от околната среда. Входната врата, чрез която поемаме този кислород е белият дроб." Това е единственият вътрешен орган, който ежеминутно е в контакт с околната среда. Така се ражда идеята, белият дроб да заеме своето подобаващото място не само в медицинските среди, но и в обществото, като цяло. С каузата се заемат няколко съмишленици и така основават Сдружението „Въздух за здраве". Защото всеки трябва да знае, че независимо как работи сърцето или черния дроб или бъбреците ако не можем да дишаме, всичко останало отстъпва на заден план.

Д-р Симидчиев казва, че

често среща хора, които не обръщат достатъчно внимание на белодробното си здраве. Пушат цигари, наргилета, кашлят, а на пулмолог не ходят. По думите му кашлицата вече е късен симптом на увреда на белия дроб. За да се появи тя, трябва да се увредят няколко защитни линии преди това. Увредата на белия дроб  протича в ранните фази неусетно, а когато се появи кашлицата и задуха, тогава може 50% от фунцията на този орган вече да е унищожена, казва специалиста. Белият дроб не се възстановява.

Веднъж увреден то е завинаги

Единственото, което могат лекарите, в този случай да направят е да забавят скоростта, с която той продължава да се уврежда. "В момента се водят полемики за и против тютюнопушенето на закрито, вместо да се водят такива за или против тютюнопушенето въобще", казва медика. И обяснява, че дебелината на алвеолите, онези малки торбички, чрез които успяваме да поемем кослород са  едва два пъти по-дебели от дебелината на стената на сапунен мехур. Те трябва да бъдат толкова нежни, за да може кислорода да се резорбира през тях, но бидейки толкова нежни те се увреждат много лесно, когато ги подлагаме на замърсен въздух и цигарен дим. По думите му ние имаме бял дроб, който да ни стигне за 100 години живот, но ако го подложим на такива изтезания, той ще ни стигне едва за 50-60 години. Надява се това знание да достиге до съзнанието на всеки, в името както на личното, така и на общественото здраве.

Неговите житейски уроци са били няколко

Получил ги е в различни етапи на израстването си. Най-ценният е, че няма нищо по-удовлетворяващо от това да можеш да работиш с екип от съмишленици, преследвайки обща цел. Само екипите могат да променят света, казва той и добавя, че индивидите никога не могат да постигнат чак такива драматични промени. От родителите си е научил, че истинският смисъл на живота е в общуването и помагането на хората. Не може да занесем нищо в отвъдното, по пътя натам, обаче може да оставяме любов и приятелски протегнати ръце, категоричен е той.Личните победи, които се оказват в полза на другите

Личните победи, които се оказват в полза на другите

Успях да се преборя с излишните килограми и сега помагам на пациентите в тази трудна битка, каза д-р Явор Асьов
Феята на зъбките

Феята на зъбките

В Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
По пътя към съвършенството

По пътя към съвършенството

Твърде бързо е ежедневието ни, ако можех бих го забавила, за да му се насладя истински, казва д-р Хубенова
Отличничката сред новите медици

Отличничката сред новите медици

Нищо друго не исках да уча освен медицина, за това много сериозно се готвих, казва Гергана
Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Медик зад кадър

Медик зад кадър

Трансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
Урок по достойнство

Урок по достойнство

Поемането на отговорност е много важна част от моралния кодекс, казва проф. Карен Джамбазов
Образите в огледалото

Образите в огледалото

Трябва да знаеш, че всеки ден започва от нулата, независимо от успеха на предишния ден, казва доц. Венелин Герганов
Спешен медик майстор на рапирата

Спешен медик майстор на рапирата

Най-хубавите подаръци, които ми е давала работата са бебета, които са се родили с мое участие и спасения човешки живот, казва д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София
С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019