водеща тема

Солта съсипва имунитета

31-05-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
За никой не е тайна, че диетите оказват директно влияние върху организма. Чрез тях можем да както да свалим килограми, така и да напълнеем. Освен това начинът на хранене е важен при лечението на редица заболявания. Оказва се, обаче, че различните диети могат да повлияят на имунната ни система, а от тук и на здравето ни. Как се случва това и кои храни могат да ни докарат болест, попитахме д-р Десислав Томов от Технологичен център за спешна медицина в Пловдив.
Над 1000 бактериални вида населяват стомашно –чревния тракт на човека. Техният състав се определя в зависимост от храната, която поемаме, казва д-р Томов. Влиянието което храната оказва върху организма е по директен и по индиректен начин, обяснява той. „Различните съставки в храната подтискат развитието на някои видове бактерии, които са полезни за организма или пък благоприятстват развитието на други", казва д-р Томов.

 

Солта има директно влияние

върху имунитета. Тя оказва неблагоприятно въздействие върху пациенти със заболявания като лупус и множествена склероза, разказва д-р Томов. Освен това тя влияе и на видовия състав на микробиотата. Според редица проучвания, една от най- популярните диети, Средиземноморската пък, оказва благотворно влияние върху пациенти с ревматоиден артрит. Доказано е още, че Средиземноморската диета се отразява добре върху общото здравословно състояние и на пациенти с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Това е така поради повишеното съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат изявен противовъзпалителен ефект, както и полизахаридите, които са основна храна за бактериите. По думите на д-р Томов в момента по света се правят много изследвания как съставките на храната влияят върху човешката микробиота. „СЗО все още не е излязла с единно становище, какъв е нормалния състав и видово съотношение на бактериите в червата", уточни той и допълни, че тази тема тепърва ще се развива в медицината, но тя е важна защото е част от знанието за здравето.

И ако няма единна формулировка

за нормална микробиота, то обаче има начини да се определи какъв е нейния състав. Това се случва с помощта на едно модерно , но за съжаление все още и доста скъпо изследване, разказва д-р Томов. То се нарича 16s-рибoзомно секвениране. Чрез него може да се разбере какъв е видовия състав на бактериите в червата, а от тук и стъпките този състав да се запази или промени в полза на здравето на човека.

Наличието на антибиотици в храните

е другата голяма тема, която от няколко години се разисква, казва д-р Томов. По думите му наличието на антибиотици може да се открие не само в животинските продукти, но и в различни плодове и зеленчуци. Там те попадат, чрез изпражненията на животните, след като растенията биват наторени с тях. „Някои изследвания са установили, че хората чрез растенията могат да погълнат освен антибиотици, така и резистентни бактерии, както и такива, които са носители на гени за резистентност", допълва лекарят.

Основната цел на антибиотиците

е да се борят с бактериалните инфекции, но когато попаднат в организма ни, те променят и състава на чревната флора до такава степен, че може да се стигне до болестно състояние. Нарушеното равновесие в микробиотата води до повишаване на чревната пропускливост за вещества стимулиращи образуването на свободни радикали и повишен оксидативен стрес за организма. Затова в последните години заедно с антибиотичното лечение на пациентите се изписват и пробиотици – с цел подпомагане възстановяването на чревната флора. БАБХ осъщестява стриктен контрол на качеството на животинските продукти, но съдържанието на антибиотици в плодовете и зеленчуците едва ли се следи. Причина за това е, липсата на документирани неблагоприятни случаи у нас, смята медика.

Подобрителите, които се използват

в хранително-вкусовата промишленост, като натриев бензоат натриев нитрит и калиев сорбат например, също водят до промени в микробиотата, с потискане на видовете с изявен противовъзпалителен ефект за сметка на тези с провъзпалителен. Честото излагане може да доведе не само до възпалителни промени на червата, но и да повлияе имунната система на човека. Натриев бензоат, натриев нитрит и калиев сорбат се използват като консерванти при производство на храни. На етикетите можем да ги видим като Е211, Е250 и Е202.



Джинджифилът поскъпнал двойно

Джинджифилът поскъпнал двойно

Експертите на КНСБ са разгледали 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Интервенцията е в областта на съдовата хирургия, казаха от лечебното заведение
100 хирурзи  са обучени по метода на Рьотингер

100 хирурзи са обучени по метода на Рьотингер

От началото на година до сега в ИСУЛ са извършени 60 операции по ендопротезиране, а по метода на Рьотингер са 10 на сто от тях, каза проф. Кинов
Българските туршии са с уникален микробиом

Българските туршии са с уникален микробиом

С тях може да се лекуваме стига да са приготвени правилно, каза д-р Сергей Иванов
Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Зад фебрилни гърчове може да има епилепсия

Само около 3% от децата, преживели такъв, в последствие развиват епилепсия, каза неврологът доц. Петя Димова
1 2 3 4 5 ... 47 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020