водеща тема

Солта съсипва имунитета

31-05-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
За никой не е тайна, че диетите оказват директно влияние върху организма. Чрез тях можем да както да свалим килограми, така и да напълнеем. Освен това начинът на хранене е важен при лечението на редица заболявания. Оказва се, обаче, че различните диети могат да повлияят на имунната ни система, а от тук и на здравето ни. Как се случва това и кои храни могат да ни докарат болест, попитахме д-р Десислав Томов от Технологичен център за спешна медицина в Пловдив.
Над 1000 бактериални вида населяват стомашно –чревния тракт на човека. Техният състав се определя в зависимост от храната, която поемаме, казва д-р Томов. Влиянието което храната оказва върху организма е по директен и по индиректен начин, обяснява той. „Различните съставки в храната подтискат развитието на някои видове бактерии, които са полезни за организма или пък благоприятстват развитието на други", казва д-р Томов.

 

Солта има директно влияние

върху имунитета. Тя оказва неблагоприятно въздействие върху пациенти със заболявания като лупус и множествена склероза, разказва д-р Томов. Освен това тя влияе и на видовия състав на микробиотата. Според редица проучвания, една от най- популярните диети, Средиземноморската пък, оказва благотворно влияние върху пациенти с ревматоиден артрит. Доказано е още, че Средиземноморската диета се отразява добре върху общото здравословно състояние и на пациенти с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Това е така поради повишеното съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат изявен противовъзпалителен ефект, както и полизахаридите, които са основна храна за бактериите. По думите на д-р Томов в момента по света се правят много изследвания как съставките на храната влияят върху човешката микробиота. „СЗО все още не е излязла с единно становище, какъв е нормалния състав и видово съотношение на бактериите в червата", уточни той и допълни, че тази тема тепърва ще се развива в медицината, но тя е важна защото е част от знанието за здравето.

И ако няма единна формулировка

за нормална микробиота, то обаче има начини да се определи какъв е нейния състав. Това се случва с помощта на едно модерно , но за съжаление все още и доста скъпо изследване, разказва д-р Томов. То се нарича 16s-рибoзомно секвениране. Чрез него може да се разбере какъв е видовия състав на бактериите в червата, а от тук и стъпките този състав да се запази или промени в полза на здравето на човека.

Наличието на антибиотици в храните

е другата голяма тема, която от няколко години се разисква, казва д-р Томов. По думите му наличието на антибиотици може да се открие не само в животинските продукти, но и в различни плодове и зеленчуци. Там те попадат, чрез изпражненията на животните, след като растенията биват наторени с тях. „Някои изследвания са установили, че хората чрез растенията могат да погълнат освен антибиотици, така и резистентни бактерии, както и такива, които са носители на гени за резистентност", допълва лекарят.

Основната цел на антибиотиците

е да се борят с бактериалните инфекции, но когато попаднат в организма ни, те променят и състава на чревната флора до такава степен, че може да се стигне до болестно състояние. Нарушеното равновесие в микробиотата води до повишаване на чревната пропускливост за вещества стимулиращи образуването на свободни радикали и повишен оксидативен стрес за организма. Затова в последните години заедно с антибиотичното лечение на пациентите се изписват и пробиотици – с цел подпомагане възстановяването на чревната флора. БАБХ осъщестява стриктен контрол на качеството на животинските продукти, но съдържанието на антибиотици в плодовете и зеленчуците едва ли се следи. Причина за това е, липсата на документирани неблагоприятни случаи у нас, смята медика.

Подобрителите, които се използват

в хранително-вкусовата промишленост, като натриев бензоат натриев нитрит и калиев сорбат например, също водят до промени в микробиотата, с потискане на видовете с изявен противовъзпалителен ефект за сметка на тези с провъзпалителен. Честото излагане може да доведе не само до възпалителни промени на червата, но и да повлияе имунната система на човека. Натриев бензоат, натриев нитрит и калиев сорбат се използват като консерванти при производство на храни. На етикетите можем да ги видим като Е211, Е250 и Е202.



Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

То е иззето от мрежата, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева
Предупрежденията за салмонелата са закъснели

Предупрежденията за салмонелата са закъснели

За последният месец има 7 нотификации, каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители"
Открити са млечни продукти без документи

Открити са млечни продукти без документи

Запечатаха складове след спецакция на Икономическа полиция, ГДНП, НАП, БАБХ и МВР
10 фактора обострящи псориазиса

10 фактора обострящи псориазиса

Сред тях са тютюнопушенето, татуировките, климата, както и някои лекарства, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Дете намери медицинска игла в пържолата си

Дете намери медицинска игла в пържолата си

Момичето е добре, от Агенцията за безопасност на храните започват проверка
Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Приета е в Александровска болница в тежко състояние, поставени са два стента
Гноeн хидраденит засяга младите

Гноeн хидраденит засяга младите

Депресията е най-честото съпътстващо състояние на рядкото заболяване, казват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност
97% от хората у нас с ХИВ са на терапия

97% от хората у нас с ХИВ са на терапия

РЗИ с различни инициативи по повод Световния ден за борба със заболяването, който се отбелязва на 1 декември
Стартира информационна кампания за зрението

Стартира информационна кампания за зрението

Тя е посветена на влажната дегенерация на макулата
Ремисия при 48% от пациентите с ревматоиден артрит

Ремисия при 48% от пациентите с ревматоиден артрит

При отшумяване на оплакванията е много важно това състояние да се поддържа възможно най-дълго, казват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019