Алтернатива

Психомоторика срещу стеснителност

30-09-2016 09:17
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Психомоторика срещу стеснителност
Дъщеря ви е толкова притеснителна, че на детската площадка не смее да си поиска обратно играчките, които са й взели другите деца. Или синът ви иска винаги той бъде „шеф", щипе и раздава шамари ако не се получи неговото.

Даже и да сте опитали всичко, за да се справите с подобни ситуации, винаги има и още нещо, което може да се пробва. Напоследък у нас добива все по-голяма популярност един нов метод за справяне с подобни проблеми – психомоториката.

Той помага на децата да овладеят негативните си емоции и да и изчистят поведението си така, че да намерят приятели и да се чувстват щастливи.

При здрави малчугани психомоториката подпомага развитието на детето и работи за по-добро времево-пространството ориентиране, въздейства и върху тонуса и моториката на тялото като цяло.

Но психомоториката може да бъде полезна и при деца с умствена изостаналост или синдром на Даун. Целта е увреденото дете да опознае по-добре тялото си, да го почувства и да овладее движенията си, за да може да се ориентира и справя и в реалната среда край себе си. 

Правилата на играта:

 

- Не се бием
- Не се хапем
- Не се скубем
- Не се обиждаме
- Не си разваляме игрите
- В чужда къща без позволение не влизаме;
- Ако искаме да играем с някой - питаме „Може ли?"

Тези правила учат децата на изразяване без агресия, да уважават личното пространство на другия, както и на умения да поставят граници, когато имат нужда от това.

Методът на психомоториката по своята същност представлява игра в стая с меки елементи в различни форми, които наподобяват конструктор. Малчуганите могат да строят кули, къщи или каквото си пожелаят с тях, да скачат, да се забавляват – изобщо, да си измислят цял нов свят. Най-добре работи при деца до 8 години, но може да се прилага и при по-големите. Сесиите се провеждат приблизително за час, като по време на играта малчуганите се наблюдават от психолози, при което анализират до колко негативните емоции надделяват в тяхното поведение. При необходимост след това може да се работи самостоятелно с малките, но и с родителите.


Как действа терапията?


Идеята на психомоториката е децата да разположат геометричните модули по-най правилния и подходящ начин, така че те да не падат и да са стабилни, а в същото време да има и достатъчно място за самите деца „вътре". Важно е също така „вътре" да има и други неща като уреди, врати, мебели. Така, ако ще строят ракета или къща, трябва да преценят колко да е висока, за да е стабилна, както и да може да я „покрият" сами.

Освен всичко останало строителството трябва да е в рамките на часа, затова децата свикват да се ориентират и във времето. Психолозите само наблюдават и не се намесват. Но децата търсят варианти за решение на проблемите си, успяват да се ориентират много бързо къде се намират те и къде - всичко останало, научават посоките, изработват си и правилно усещане за обем и съвместимост на обектите.

Когато децата усетят сигурност в заобикалящата ги среда, те започват да изпитват нужда да изпробват нови начини на взаимодействие. И когато затвърдят новото си поведение, те го изнасят и извън залата по психомоторика, обясняват психолозите.

На базата на играта дори най-свитите и срамежливи деца успяват да се сработят с връстниците си, но така, както те го усещат, за да са сигурни, че са защитени. Например ако дъщеря ви е срамежлива и не знае как да се присъедини към играта на други деца, след втория или третия сеанс по психомоторика, тя вече ще бъде дива котка, която ще ръмжи и подскача с други „животни" като нея. Това се повтаря няколко занимания, след което детето ви може да реши, че ще си построи къща, където да кани други диви котки на чай. Така през въображаемия свят момичето ще успее да преодолее срама си и притеснението си. Не след дълго ще установи, че играта с другите е по-приятна и интересна, отколкото да стоиш сама отстрани. 

Понятието психомоторика е въведено в началото на миналия век от френския професор Ернест Дюпре, за да се подчертае тясната връзка, която съществува между тяло и дух. В някои трудове освен за психомоторика се говори и за психогимнастика.

 

Методът оказва благоприятно влияние върху когнитивното, емоционално и физическото развитие на децата и заради това се ползва в детски градини и в началните класове в много страни по света като Франция, Испания, Италия, Швейцария и Германия. В последните години се прилага успешно в детски градини или частни зали и в България.
Извели сме 6380 деца  от домовете

Извели сме 6380 деца от домовете

21% от хората не биха поканили на вечеря дете от институция, показва проучване на Алфа Рисърч

Над 2000 са бебета с аномалии на година

Над 2000 са бебета с аномалии на година

Най-големите центрове, където ги лекуват се намират в 4 болници

Център за деца отваря в Силистра

Център за деца отваря в Силистра

Новата услуга е на мястото на закрития Дом за медико-социални грижи в града
681 деца чакат своите семейства

681 деца чакат своите семейства

В Пловдив предстои извеждането на около 70 деца от институции
60 хиляди са първолаците тази година

60 хиляди са първолаците тази година

Още толкова са децата в риск, които отпадат от образователната система, обяви министър Красимир Вълчев
Ще предложим нов регламент за прием на болни деца

Ще предложим нов регламент за прием на болни деца

Работна група прави списък с хроничните заболявания, никой няма полза от лов на вещици, казва Тодор Чобанов
20 на протест за детските градини

20 на протест за детските градини

Свободните места към момента са 2 903, единственото решение е строителството на нови


Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

За агресията при децата са виновни „първите 7

За агресията при децата са виновни „първите 7"

Все по-често се говори за детската агресия. Защо децата посягат едно на друго, защо се стига дори до фатални инциденти,  попитахме детския психиатър д-р Здравка Янева.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020