Предложение

КНСБ иска минимални европейски заплати

23-05-2019 14:41
Clinica.bg

press@clinica.bg
КНСБ иска минимални европейски заплати България е държавата в Европа с най-много дами в IT-бизнеса, казва Екатерина Йорданова от женския комитет към EKП
КНСБ ще се бори за европейски директиви, която да гарантират достойни заплати за българските работници. Това обяви пред конгреса на Европейската конфедерация на профсъюзите президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това не означава равни заплати между Източна Европа, а възнаграждения според покупателната способност в отделните държави, но отговарящи на вложения труд и печалбата на компаниите, обясни той.
„Най-важната ни битка в момента е да разширим покритието на колективното договаряне и за това е нужна директива на Европейската комисия. В нея трябва да бъде записано, че това е единственият механизъм, който гарантира преодоляване на неравенствата и бедността на континента", каза още лидерът на КНСБ.

Като втора точка в тази директива той вижда задаването на конкретни параметри за КТД на национално ниво в отделните държави, които

 

да се следят отблизо от Европейската комисия.

 

„Ако в Западна Европа това не работи, то в нашите държави управниците имат сериозна чуваемост на всичко, което идва от Брюксел и ще изпълнят всяка една препоръка.Във всички документи трябва да залегне един основен принцип - равно заплащане за еднаква работа, според покупателната способност", наблегна лидерът на КНСБ.

Едно от предложенията на българския синдикат предвижда още в директивата да залегне и задължение за преговори по КТД в случай на подадено искане от работник и работодател.

 

„Трябва да стимулира държавите да ратифицират

 

конвенция 154 на МОТ, която ясно описва механизмите на колективното договаряне в частния сектор. Имаме да извървим дълъг път до своите цели. Само 14 държави са ратифицирали конвенция 154 на МОТ за колективното договаряне в частния сектор и това трябва да се промени. Ратификацията на този документ би била най-добрата гаранция срещу възпрепятствуването на колективното договаряне в Европа", заяви още Пламен Димитров.

Той наблегна и на идеята в бъдещата нормативна база за колективното договаряне да бъдат включени и хората, които работят в онлайн пространството.

 

„Така ще се гарантира, че защитата, която търсим,

 

наистина пада върху всички работници", посочи лидерът на КНСБ. Предстои сериозна битка и за колективното договаряне на мултинационално ниво. Засега това е трудно, защото всяка държава и всеки континент имат своето национално законодателство. „В същото време бизнесът на все повече компании става глобален и става все по-трудно да се бранят правата на работниците, които работят за тях", подчерта Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ обяви още, че България подкрепя рамкова директива на ЕС за минималните заплати и настоява за препоръка на Съвета на ЕС за сближаване на заплатите в Източна и Западна Европа.

 

България е държавата в Европа с най-много жени в IT-бизнеса

 

– 34 на сто или всеки трети служител в тази сфера е от женски пол. Това

пък обяви пред конгреса на ЕКП Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати и член на женския комитет към ЕКП. Въпреки това общата тенденция е, че заетостта на жените в сектора на информационните комуникации и технологии (ИКТ) в Европа намалява и много от тях напускат в рамките на няколко години. Като цяло момчетата и момичетата са квалифицирани в това което правят: 93% за момчета, 92% за момичета. В същото време обаче младите мъже са много по-уверени в своите цифрови умения: 73% срещу 63% за момичетата, изтъкна Екатерина Йорданова.

Една от причините да намаляват жените е, че те склонни на работни места, където вече има хора от техния пол. Поради недостиг на жени в сектора и въпреки високите заплати, все още интересът към тези работни места е нисък и намалява. Социални услуги за 40 хил. деца

Социални услуги за 40 хил. деца

Възможност за 8 510 безработни хора с трайни увреждания над 29 г. да започнат работа с евросредства
Тристранката не подкрепи по-ниско ДДС

Тристранката не подкрепи по-ниско ДДС

Синдикати и работодатели се обявиха против, предлагат въпросът да се обсъди по-сериозно
Отчетоха най-ниската безработица от години

Отчетоха най-ниската безработица от години

През миналия месец хората без препитание са намалели с 9000 души, спрямо май 2018 г. – с 25 000 души, съобщиха от Агенцията по заетостта
Глад за специалисти с квалификация

Глад за специалисти с квалификация

Медицински сестри, лекари и учители сред най-търсените, показва проучване на Агенцията по заетостта
Расте заболеваемостта сред работниците

Расте заболеваемостта сред работниците

Необходими са повече инвестиции здравна превенция, казва Васил Велев
Семеен трудов консултант за безработните

Семеен трудов консултант за безработните

Агенцията по заетостта подготвя старта на нови и подобрени услуги
Близо 19 000 онлайн справки за пенсията

Близо 19 000 онлайн справки за пенсията

Е-калкулаторът на НОИ изчислява прогнозната сума на парите, които ще получават възрастните
Консултират българите в Кипър

Консултират българите в Кипър

Експерти от социалното министерство ще разясняват трудовите и осигурителни права, съобщиха от МТСП
4.5 млн. лв. за заетост на хората с увреждания

4.5 млн. лв. за заетост на хората с увреждания

С тях ще бъдат подкрепени фирмите, които ще им осигурят работа
JOYSTICK – HEALTCARE MANAGAMENT SYSTEM

JOYSTICK – HEALTCARE MANAGAMENT SYSTEM

Как да повишите ефективността на Вашата болница или медицински център? В тази публикация ще ви запознаем с една система, наречена JOYSTICK, зад която стои семейство от клиенти.
1 2 3 4 5 ... 23 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019