статистика

Жените пак с по-ниски заплати

21-05-2019 15:25
Разликата е най-голяма в здравеопазването и социалните дейности - 28% в полза на силния полЖените пак с по-ниски заплати
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Равното заплащане за един и същ труд все още не е постигнато за работещите жени и мъже у нас. Това е един от изводите в проекта на доклад за равнопоставеност на мъжете и жените в България, който е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство.
По информация на Националния статистически институт, разликите във възнагражденита по пол за 2017 г. общо за България е 12,7%. Отчита се намаляване на коефициента в сравнение с 2016 г., когато той е бил 13,2%.

Най-драстично се разминават заплатите между мъжете и жените в здравеопазването и социалните дейности – с 28%. По данни на Евростат за 2017 г. обаче разликата в заплащането на жените и мъжете в България е 13,6% (14,4% за 2016 г.), което е под средноевропейското ниво от 16%.


Според изчисленията на НСИ за 2017 г.

средната брутна месечна заплата на мъжете е 1 152 лв. (с 9,3% по-висока спрямо 2016 г.), при жените тя достига 920 лева (с 9,4% ръст спрямо 2016 година).

В доклада са отбелязани и основните причини за съществуващите разлики. Според експертите, те се коренят в традиции и стереотипи, които влияят в избора на образование, особено за момичетата, които се насочват към типично женски професии. А те по неписано правило са по-ниско платени - учители, продавачи и работници в текстилната промишленост, шивачки.

Отпускът по майчинство и трудното

балансиране на работата и семейните ангажименти също забавят кариерното развитие на жените и намаляват доходите им, отчитат от НСИ.

От института обаче подчертават, че страната ни за трета поредна година отчита тенденция за намаляване на въпросната разлика. По данни на Евростат тя пада от 15,4 процента през 2015-а на 13,6 % през 2017-а при средно за тази година 16% за ЕС.

Трудовото законодателство в страната гарантира равнопоставеност на половете, подчертават от НСИ. В доклада се посочва, че са наложителни още по-устойчиви политики, които да подобрят баланса между половете в отделнте професии.


Пуснаха ваучерите за обучение на безработни

Пуснаха ваучерите за обучение на безработни

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за тях от днес, предвидено е включването на 14 000 човека, съобщиха оттам
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Предлагат 2 години отпуск по бащинство

Предлагат 2 години отпуск по бащинство

Той да е за отглеждане на дете до тази възраст, предвижда проект за промени на ГЕРБ
Ръст на цените и при медицинските изделия

Ръст на цените и при медицинските изделия

През миналата година те са поскъпнали с около 10%, а касата е платила с 30% повече в сравнение с предходната заради увеличение и в обемите

Приемат документи за помощта от 300 лв. за учениците

Приемат документи за помощта от 300 лв. за учениците

Удостоверение от училище е задължително само за записаните в първи и осми клас, казаха от МТСП

70 милиона повече за болнични

70 милиона повече за болнични

Увеличението на разходите е за първото тримесечие на 2024 г. и се дължи на промените в дните, които плаща НОИ

2800 безработни започват работа по програми

2800 безработни започват работа по програми

Това ще стане до края на годината, финансира ги Министерството на труда и социалната политика, съобщиха оттам
Помощи за топло и след увеличението на пенсии

Помощи за топло и след увеличението на пенсии

Това разпореди със своя заповед социалният министър Ивайло Иванов, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика
80% колективно договаряне за МРЗ

80% колективно договаряне за МРЗ

Това изисква Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС, у нас се определя на 50% от средната за предходната година, което отнема възможността за перговори, съобщиха от КТ „Подкрепа"
НОИ хвана редица измами във Варна

НОИ хвана редица измами във Варна

Българи, подали документи за отпускане на пенсия, по време на сключването на трудовия договор, се намирали в чужбина, други пък били назначавани за печатари без печатарски машини
1 2 3 4 5 ... 129 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ