Проучване

България не спазва забраната за спонсорство на тютюна

21-05-2019 13:56
Това показва проучване на коалиция „България без димБългария не спазва забраната за спонсорство на тютюна
Clinica.bg

press@clinica.bg
България не спазва пълната забрана за спонсорство на пушенето, каквато налага Рамкова конвенция за контрол на тютюна. Това показват данни от проучване представени от Коалиция „България без дим", съобщи нейният преседател д-р Маша Георгиева.

Експерти от СЗО, МЗ, МОН, гражданската Коалиция за за живот без тютюнев дим се събраха на работна среща за повдигане на завесата над спонсорството от тютюневи компании и съвместни действия за следване международните и български норми, които диктуват забраната му.

„Рамкова конвенция за контрол на тютюна, чл. 13 (РККТ) нарежда пълна забрана на

спонсорството от страна на тютюневи компании сред ефективните мерки за намаляване разпространението на тютюнопушенето. Като страна по Конвенцията, България се е ангажирала да приложи тази мярка в подкрепа на общественото здраве", посочи д-р Скендер Сила, представител за България на СЗО.

 

Отговорните институции си "прехвърлят топката"

 

за изпълнението на насоките на РККТ, заяви д-р Маша Гавраилова. Проблемът се корени в липсата на ясна дефициция за понятието "спонсорство на тютюн" не е ясно дефинирано в националното законодателство, което създава предпоставки за недоразумения. В международното право то се отнася до ограничаване на спонсорство от тютюневи компании, твърдят авторите. Според участниците в дискусията също не е ясна връзката му със законодателната рамка около корпоративната социална отговорност.

 

Малцина знаят какво е спонсорство от тютюневи

 

компании и защо се препоръчва

ограничаването му, а още по-малко от тях имат желание или възможност да предприемат нещо", заяви д-р Павел Антонов, Управляващ редактор и експерт на фондация "БлуЛинк". Участниците в срещата се запознаха с различни примери на необезпокоявано спонсорство от тютюневи компании за благотворителни и неправителствени организации, въпреки че насоките на РККТ изрично изключват "социално отговорни" тютюневи бизнес практики с принос към други организации.

 

Публичното представяне на такава информация

 

трябва да е забранено, освен за целите на корпоративни отчети или необходимата бизнес администрация, тъй като ефектът отново може да бъде промотиране на тютюневи продукти или употребата им, припомни д-р Михаил Околийски.

На практика в България спонсорството все още е разрешено, освен за радио и телевизионни предавания или събития и дейности, които имат трансгранично въздействие. Няма ограничения за спонсорство на събития. По този начин България не следва препоръките и духа на РККТ за ограничаване на спонсорството, предупреди д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

 

MOН не приема нито спонсорство,

 

нито реклама от тютюневи компани, заяви Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката. „Политиката ни е на твърда превенция на тютюнопушенето", категорична беше Сачева. Тя изрази готовност МОН да си сътрудничи по превенцията на тютюнопушенето, както с отговорните институции, така и с неправителствения сектор. Участниците обсъдиха възможни последващи стъпки за п одобряване на Законодателството и регламентиране на точните отговорности на МЗ и останалите Институции по контрола на тютюна. Необходимо е и повишаване на гражданско разбиране въз основа на задълбочена анализ на проблемите, причинявани от спонсорство от тютюневи компании. По време на срещата бе предложено и създаване на междуведомствена работна група по въпросите за контрола на тютюна в подкрека на общественото здраве.


БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
Искат забрана на вейповете за деца

Искат забрана на вейповете за деца

Тя да важи за новите бездимни изделия, предлагат със законопроект депутати от ГЕРБ
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
В 77% от семействата пуши поне единият родител

В 77% от семействата пуши поне единият родител

Деца започват още на 9 години, като 2% от тях употребяват обичайните цигари, 3 на сто – вейпове, казва д-р Пламена Стоименова
България първа по пушещи деца в ЕС

България първа по пушещи деца в ЕС

62,7% са били в затворени помещения с тютюнев дим, 54,7 на сто казват, че родителите им са пушели, сочат данни на СЗО
И фармацевтите в битката срещу пушенето

И фармацевтите в битката срещу пушенето

Днес аптеките в столицата са с плакати по повод Световния ден без тютюнев дим и послание към пациентите за помощ в скъсването с вредния навик, събщиха от РФК-София
Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ