Проект

100 млн. за новата детска болница

20-05-2019 15:41
Clinica.bg

press@clinica.bg
100 млн. за новата детска болницаВ началото на есента се предвижда да започне реалното строителство, каза министър Кирил Ананиев
Приблизително 100 млн. лв. ще струва изграждането на новата детска болница. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, като още тази година ще бъдат отпуснати 30% от общата сума в аванс. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в Стара Загора.
„Изграждане на Национална детска многопрофилна болница е в напреднала фаза и до края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг, а в началото на есента се предвижда да започне и реалното строителство", коментира още Ананиев. Новата детска болница ще бъде на територията на УМБАЛ Александровска.

 

Продължават активните преговори

 

с Българския лекарски съюз за увеличаване цените на клиничните пътеки, като акцент ще бъде поставен върху детското и майчиното здравеопазване. Очаква се най-късно следващия вторник да бъде подписан анекс към Националния рамков договор за медицински дейности, обясни още здравният министър.

 

„Одобряването на новата методика

 

за формиране разходите за персонал и изменението на клинични пътеки ще бъдат финализирани по едно и също време, което означава, че ръководствата на болничните заведения ще имат целия инструментариум, за да могат да увеличат индивидуалните работни заплати в рамките на вътрешните си правила", допълни още министър Кирил Ананиев.

Той посети Стара Загора за откриването

 

на нов акушеро-гинекологичен комплекс

 

в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович". За тази цел МЗ е предоставило на болницата близо 1 млн. лв. Новото звено включва клиниката по акушерство и гинекология и клиниката по неонатология.

Само преди две години, до края на 2017 г., болницата беше едно от петте лечебни заведения пред фалит със загуба от над 2 млн. лв. За 2018 г. обаче тя излиза на печалба от 705 хил. лв., като лечебното заведение успява да увеличи собствените си приходи с 13 % и да намали общите си задължения с над 10 %, а просрочените задължения – с над 11%, обясни още Ананиев.

 

Дистанционно обучение за джиптата

 

Дистанционно обучение за джиптата

 

МЗ обмисля възможност за дистанционно обучение за джиптата без специалност „Обща медицина". Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в Стара Загора, цитиран от bTV.

|Както clinica. bg вече писа тази идея беше представена и от шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, при гласуването на поправките в Закона за лечебните заведения. Именно те предвиждат поредното трето удължаване с 4 години на срока за джипитата за придобиване на специалност „Обща медицина".

Около 1500 лични лекари в страната нямат тази тапия. Няма опасност по време на обучението, населени места да останат без здравни грижи, увери Кирил Ананиев.

 Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Болничните асоциации се обединиха в исканията си

Настояват за изплащане на „надлимитната" дейност и да не се политизират проблемите в здравеопазването
НЗОК ще плаща терапията с кислород

НЗОК ще плаща терапията с кислород

Това ще стане от 1 декември 2019 г., каза министър Ананиев
МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

МБАЛ Враца осъдена на 340 000 лв.

Болницата трябва да ги изплати на "Медика кор" – Русе, реши Окръжният съд
Няма да продават части от болницата в Ловеч

Няма да продават части от болницата в Ловеч

Сградата на бъдещата Падиатрия ще се ремонтира според препоръките на експертите, каза министър Ананиев
9 нови линейки за Перник

9 нови линейки за Перник

Разработен е голям инвестиционен проект, по който ще бъдат обновени сградите на спешните центрове в областта, каза министър Кирил Ананиев
Областните болници - без заплати по КТД

Областните болници - без заплати по КТД

Очакваме решения на проблемите с приемането на НРД - 2020 и помощ от здравното министерство, каза д-р Васислав Петров
Оптимизират  Центъра  по радиационна защита

Оптимизират Центъра по радиационна защита

Предвижда се структурата да бъде обособена в четири направления, вместо в шест отдела, както това е регламентирано в действащия правилник
Трансплантираха черен дроб във ВМА

Трансплантираха черен дроб във ВМА

Донор е 43 г. мъж от Силистра, операцията е продължила 6 часа, съобщиха от болницата
Джипитата против сестрински практики

Джипитата против сестрински практики

Така ще се увеличат личните разходи за здраве, аргументират се те
Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Джипитата искат да няма безплатни прегледи

Сдружението на общопрактикуващите лекари в България предлага промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
1 2 3 4 5 ... 187 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019