Коментар

Лекарите ни остаряха

29-09-2016 11:30
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Лекарите ни остаряхаДа спрем насаждането на омраза срещу тях, призовава д-р Венцислав Грозев
Снимка: Дневник
В София се провежда 23-тия симпозиум на Централно - и Източноевропейските лекарски камари (ZEVA). Застаряването на лекарите, възнагражденията в частните практики, дисциплинарните процедури в лекарската камара, проблемите с пациентите и методиките за остойностяване са сред основните теми на когреса. Ето какво мисли за тях председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.
Застаряването на лекарите в страната добива драматични изражения. Над 50% са на възраст над 55 години, а една трета са над 60 години. Само 5% нямат навършени 30 години, а между 31 и 45 г. са една четвърт от общия брой. Това се обяснява и с миграцията на по-младите колеги. Голяма част от тях намират реализация в Англия, Германия, Франция. Според данни на съсловната организация, през последните три години, ежегодно напускат страната около 350-400 лекари и техният брой е приблизително 90% от новозавършилите.

Причините за това са липсата на възможност за кариерно израстване, неясни правила и затруднение при специализация, невъзможност за прилагане на нови технологии в по-голяма част от лечебните заведения, с изключение на университетските болници. Тревожен е фактът за непрекъснато променящата се, често противоречаща си нормативна база. Все по-често колегите посочват като причина и отрицателното медийно отношение във връзка със съдебно недоказана вина на лекари. Не на последно място е възможността за осигуряване в развитите европейски страни на висок социален стандарт на живот за цялото семейство.

Страната ни е изложена на риск до няколко години да изпадне в тотален недостиг на медицински специалисти. Вече има области в Северозападна Българи, в Родопите, където има дефицит на ОПЛ и специалисти, с което се затруднява достъпа до медицинска помощ. Силно намалява броят на анестезиолозите, детските хирурзи, неонатолозите, педиатрите, съдебните медици и други.

Липсва интерес за специализация към някои специалности, поради финансовото им подценяване при заплащане на дейността от НЗОК. Пример в това отношение са вирусология, вътрешни болести, педиатрия, инфекциозни болести, клинична хематология, медицинска паразитология, детска психиатрия, съдебна медицина, обща и клинична патология.

По въпроса за организиране възнаграждението на лекарите в частните практики е важно да посочим, че от сумите, получени от НЗОК за извършване на дейността, се покриват всички разходи на лечебните заведения – за заплати и осигуровки, комунални разходи, хардуер, софтуер, консумативи, медикаменти, транспорт и други. От тези приходи лечебните заведения закупуват апаратура, обзавеждане, лични предпазни средства, извършват текущи и планови ремонти и т.н.

На практика съществуването на цялата система на здравеопазване (база, персонал, апаратура, консумативи) се издържа от заплащането от Касата и от директните плащания от пациентите, поради което всяко намаляване (лимитиране) на заплащаните от НЗОК дейности по пътя на скачените съдове рефлектира в увеличаване на директните плащания от пациентите.

Плащанията между работодателите и лекарите се договарят по Кодекса на труда, като вариациите в цялата страна са значителни – за лекарите се разпределят от 20 до 65-70% от сумите, получени в лечебните заведения за отчетената медицинска дейност.

Основният проблем, имащ отношение към размера на работните заплати в сферата на здравеопазването, е недофинансирането на системата с публични средства. Страната ни е с нисък БВП, едва 4% от него се заделя за здравеопазване и само 8% е размерът на здравната вноска, при 10-12% в развитите Европейски страни. В бюджета на здравната каса се заделят около 3.4 млрд. лв. и приблизително още толкова са личните плащания. Значителна част (около 50 %) от обществените средства се отделят за медикаменти за домашно и болнично лечение. По данни на Световната банка около 1.5 млрд. лв са директните плащанията от пациентите.

Към настоящия момент липсва възможност лекар да откаже лечение на пациент, каквато е предвидена в Европейските етични принципи, в Америка, както и в много други страни в Азия, Австралия, Африка. В същото време пациентите имат законови задължения, които масово не спазват - около 30-35% от работоспособното население в България не участва в солидарното набиране на средства. За всяко неблагополучие, възникнало във връзка с оказана медицинска помощ, се обвиняват лекарите. За съжаление при доказване на невинност на лекаря, това не се съобщава. Съществува дефицит на етичност от страна както на медиите, така и между лекарите.

Затова, като домакини на 23-тия симпозиум на ZEVA, искаме да предложим стартиране на международна кампания: „За да е успешно лечението, аз вярвам на своя лекар". Нека се обърнем с апел към обществеността: Да спрем съзнателно или не насажданата омраза помежду ни. Ние не сме врагове и не водим войни. Пациенти и лекари имаме еднакво силно желание и стремеж за опазване на здравето. Точно затова, нека забравим отрицанието. Подаваме ръка, за да върнем доверието в лекарите.Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на ортопедията показват, че огромните диспропорциите в броя на операциите се запазват. Същевременно през 2019 г. интервенциите се увеличават. Какво стои зад цифрите, какво е качеството на медицинските услуги в тази област, кои са необходимите промени, гарантиращи добро лечение и ефективно изразходване на публичния ресурс, попитахме проф. Асен Балтов. Той е директор на "Пирогов"
Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Нощният труд става 0.15% от минималната заплата, договориха на среща в МС
Сестрите напуснаха парламента

Сестрите напуснаха парламента

Заявиха, че ще продължат борбата за постигане на синдикалните си искания
Исканията на сестрите ще дестабилизират системата

Исканията на сестрите ще дестабилизират системата

Вицепремиерът Томислав Дончев призова политиците да не се ползват от болките на хората
Ананиев: Провокация срещу държавността

Ананиев: Провокация срещу държавността

НСО са действали правилно, голяма част от исканията на сестрите са изпълнени, коментира премиерът Бойко Борисов
Румен Радев: Протестът не e проблем на НСО

Румен Радев: Протестът не e проблем на НСО

Сградата на Народното събрание е извън юрисдикцията на МВР, каза главният секретар
1 2 3 4 5 ... 121 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020