проверки

Спряха над 2 тона негодна храна

16-05-2019 15:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Над два това негодна храна е задържала Агенцията по безопасност на храните. Това се е случва в рамките на 3 седмици, около Великден и 6 май, съобщават от институцията.
2 100 килограма негодна храна от животиски произход не е успяла да стигне до потребителите. Тя е спряна в следствие на извършените проверки, които БАПХ прави редовно по празниите. Така се окзава, че сме били опазени да купим от негодното говеждо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, в това число и близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка. Освен това органите са открили и 5 л. краве мляко както и 510 бр. кокоши яйца не подходящи за консумация.

 

Всичката опасна храна е насочена

за унищожаване, към нея са и близо 37 кг храни от неживотински произход, включително козунаци, ядки и добавки в храните. Инспекторите са извършили 4 362 тематични проверки. Проверявани са били обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, както и заведения за обществено хранене и търговски обекти.

Проверките са довели до съставянето

на 57 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 60 предписания. За първи път тази година проверяващите са следели за наличието на здравна маркировка на трупното месо. Според правилата то трябваше да има печати в различни цветове за страната на произход, син за месото от дребни преживни животни с произход България, и червен за месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход).

Проверките целяха да се види

И дали правилно се съхраняват храните. Освен това не епропуснато и дали е направено коректно етикетиране и маркиране на яйца, включително за недопускане на яйца от клас „B" в търговската мрежа, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

По време на проверките са установени лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност, както и неспазване на изискванията за температура при съхранение, за сграден фонд и оборудване и за лоши хигиенни условия.Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са  замърсени с бактерии

Салатите са замърсени с бактерии

 61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
Откриха 60 тона негодна храна

Откриха 60 тона негодна храна

Тя е била в складовете на голяма фирма, съобщиха от МВР
Пост при диабетици само със здравословна диета

Пост при диабетици само със здравословна диета

Вече тече трета седмица от Великденския пост. Това е период, през който вярващите християни се ограничават от консумация на храни със съдържание на животински продукти. При определени диагнози, обаче режимът може да е по-различен. Как стои въпросът при диабета, разказва д-р Енчо Енчев. Той е началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас.
Втори взрив на трихинелоза

Втори взрив на трихинелоза

Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът?

Как да разберем чист ли е зехтинът?

Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол

В кръчмите продават алкохол без бандерол

Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон

Два класа с натравяне след коледен купон

Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма

Ядем риба три пъти под норма

Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019