Интервю

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

16-05-2019 07:23
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%Не приветствам отлагането на придобиването на специалност „Обща медицина“, казва д-р Николай Брънзалов
БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
- Д-р Брънзалов, как протекоха преговорите с НЗОК и МЗ за увеличение на клиничните пътеки. Оптимист ли сте след първата среща?
- В преговорите бяхме водени от притеснението относно недоволството в нашата система, специално в педиатрията. Стъпка напред в това отношение са и допълнителните средства, които отпусна МС. Като управителен съвет на БЛС ние сме ангажирани и с декларацията, която приехме на Събора и съответно по време на срещата изпълнявахме задачите, предвидени в нея. Първата е свързана с прецедента, до който всъщност се стигна, по средата на година да се водят разговори за повишаване на цените на някои клинични пътеки с цел дофинансиране на здравеопазването в областта на педиатрията, защото ние трябва да защитаваме нашите колеги. Важно е проблемът да бъде изяснен и колегите да работят в спокойствие. Не можем да проявим безразличие към тяхното безпокойство. Упоменати са 6 клинични пътеки, при които увеличението на цените е наложително. Но все още нищо не е свършено. Започнали сме разговори. Съответно министър Кирил Ананиев и д-р Дечо Дечев ще разгледат какви са параметрите и съм оптимист, че проблемът ще бъде решен. Второ тези 50 млн. лв., които се тиражираха, засега са само на книга и никой не знае откъде ще дойдат - от резерва на касата или от МЗ. Да не забравяме, че има европейска директива, че държавата не може да субсидира частни лечебни заведения, а всичките болници са регистрирани по търговския закон. Трябва да се измисли механизъм, дали чрез наредби или програми, но лечебните заведения да си получат парите.
- Т.е искате да кажете, че въпросът за 50- те млн. лв., за които бе казано, че ще дойдат от резерва на НЗОК, всъщност стои отворен и това не е ясно кой и как точно ще ги плати?
- За нас, за БЛС е отворен. Първоначално бе казано, че ще са от резерва на НЗОК, но реално не са само оттам. Резервът на НЗОК е 127 млн. лв. Но, в крайна сметка Надзорният съвет ще вземе решение. На срещата присъстваха зам.-министър Жени Начева и д-р Иван Кокалов, те ще разгледат финансовите параметри. Ние сме длъжни да настояваме за подобряване на условията на труд на нашите колеги – педиатри. Също така настояваме и за диференциация между клиничните пътеки за деца и възрастни.
- А за какво увеличение на клиничните пътеки настоявате?
- За първо и второ ниво на компетентност настояваме за увеличение от 20%. А за трето – 30%. Там има повече лекари с тесни специалности, които се грижат за децата и ако има лимити и бюджет, които ги ограничават, те естествено не могат да получат адекватно възнаграждение за високо специализирания си труд. Но да се има предвид, че за една многопрофилна болница, която си има бюджет, в който трябва да се вмести, това увеличение няма да касае другите пътеки, а строго само педиатричните.
- Защо поискахте такса преглед на дете?
- Нашите колеги, които работят като педиатри имат много тежка отговорност, полагат много труд. Затова настояваме те също да си получат потребителската такса. Това, че те са избрали педиатрията, не значи, че някой трябва да инвестира в социална политика, за сметка на техния труд.
- Кометирахте ли този въпрос със здравния министър Кирил Ананиев, срещнахте ли разбиране по това ваше искане?
- Тук пътят няма да бъде толкова лесен. Срещнахме разбиране, аз обясних, че дори и в София вече е проблем една майка да намери ОПЛ на новороденото си дете. Нашите практики преливат и колегите физически вече не могат да се справят. Ако тази специалност стане атрактивна, основният фактор ще е възнаграждението. А в случая, какво се прави - повече работа и едновременно освобождение от потребителски такси. И как да се финансират и издържат такива практики? Знаете ли какъв труд е една практика с 600-700 деца под 18 години. Особено, когато има и напрегната епидемична обстановка в страната, какввато е в момента. Личните лекари издирват неимунизирани деца. Това е много труд, включително и административен, а достъпът е неограничен.
- БЛС се противопостави, когато правителството взе решение да отпусне средства за целево увеличение на заплатите на медицинските сестри. Решението за увеличение и на клиничните пътеки доведоха ли до баланс?
- Има екип, който работи върху разпределението на средствата по фонд работна заплата, така че да могат да получат по-достойно възнаграждение. По въпроса за раздаването на пари на калпак БЛС не си е променил мнението. Повишение на възнагражденията заслужават и лекари, и сестри. Ние общопрактикуващите лекари, които сами си мениджираме практиките, също имаме сестри и ние трябва да формираме такава сума, така че и сестрата да получи добро възнаграждение. И ще се върна пак на колегите – педиатри, защото на тях им трябват две медицински сестри. С една е много трудно да се поддържа такава практика, но има герои, които успяват.
- Депутатите от ГЕРБ предложиха промени в Закона за лечебните заведения, с които се дава нова отсрочка на личните лекари без специалност „Обща медицина”. Подкрепяте ли тази законодателна инициатива?
- Това потвърждава, че общопрактикуващите лекари в България са изчезващ вид. Както по време на война, като напада врагът и всеки, който може да носи пушка, трябва да е на първа линия. Образно казано това означава това удължаване. Не приветствам тази промяна. Решението е политическо. България трябва да си направи сметка, какво се случва с първичната извънболнична медицинска помощ, с педиaтричните практики, каква е средната възраст на лекарите. Придобиването на специалността „Обща медицина” кореспондира и с качеството на услугата. Колегите, които отказват да я защитят, явно не искат да придобият тази специалност. Тя се отлага 19 години, а сега ще станат 23. Това не е честно спрямо тези, които са я придобили. Не може за различна квалификация, да има едно и също заплащане.
- Но, нямаше ли наистина голям риск, цели населени места да останат без лични лекари?
- Рискът цели населени места да останат без лични лекари съществува, защото държaвата не е провеждала дълги години политика в тази посока. Въпросът със специалността е по-малкият проблем. Просто спрямо общопрактикуващите лекари не е провеждана правилната политика години наред, за което Националното сдружение на общопрактикуващите лекари много отдавна сигнализира и вече със или без специалност, има райони, които са оголени от такива специалисти. Ние проведохме миналата седмица среща с Канадско сдружение на общопрактикуващите лекари и като им обяснихме нашата ситуация, те наистина не можаха да асимилират какво се случва - как всичко ние си финансираме и мениджираме практиките си сами.
- Видяхте ли новите изменения в Наредба 1 за специализантите. Как ще коментирате промените засягащи „Общата медицина”?
- Заложено е облекчение на реда на взимане на специалност, поради недостиг на лекари. Обещано е държавата да заплати специализацията на колегите, които желаят да специализират „Обща медицина”, пак поради недостатъчния брой. Но, пак за съжаление, май е малко късно и за тези мерки, защото няма толкова желаещи. За мен оголването на кадри е процес и трябва да се замислим сериозно, как той да се забави и спре. Цивилизованият свят не разглежда парите за здравеопазване като финансов поток, който трябва да се обърне, а като инвестиция за народа.
- Оптимист ли сте все пак, че може да се върне интереса към общата медицина?
- Много ми се иска да кажа, да. Но в настоящия момент по тази тема не съм оптимист.


65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
Поне 50 процента за заплати

Поне 50 процента за заплати

Това е записано в новата Методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването, каза д-р Иван Маджаров
Още 4 години джипитата без специалност

Още 4 години джипитата без специалност

За лекарите, които не са започнали обучение се предлага отсрочка, при условие, че се зачислят за придобиване на "Обща медицина", предвиждат поправки в Закона за лечебните заведения
Отпуснаха 3.450 млн. за детско здраве

Отпуснаха 3.450 млн. за детско здраве

Методиката за заплатите е готова, представил съм я на БЛС за разглеждане, каза здравният министър Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 139 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019