любопитно

Изкуство в подкрепа на донорството

15-05-2019 11:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изкуство в подкрепа на донорствотоСтудентите от НБУ се включват със свои произведения
Стартира информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот". Част от инициативата е изложба, която ще бъде показана в Европейския ден на донорството. В нея участие ще вземат студентите от НБУ, които се впускат в надпреварата за най- добра творба по темата.
Конкурс посветен на донорството започна в Нов Български университет. В рамките на 4 месеца младежите ще творят, а най-добрите произведения ще бъдат показани в изложба. Тя ще бъде открита на 12 октомври в градинката до Лятното кино на НДК.

 

Денят на изложбата не е случаен,

тогава цяла Европа отбелязва Деня на донорството. А тъжната равносметка показва, че страната ни е на едно от последните места по брой донори. Затова целта на кампанията „Да дариш живот" е да повиши информираността на общество по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България.

Трансплантацията на органи или тъкани

е от изключителна важност, твърдят специалистите. Това понякога е единственият начин да бъде спасен живот. „Необходимост от трансплантация имат хора със сериозни здравни проблеми, като бъбречна, чернодробна или сърдена недостатъчност, левкемия, травми и изгаряния", каза проф. д-р Емил Паскалев.

Донорски органи са дали възможност

на над 1 800 българи да бъдат трансплантирани в Клиниката по нефрология и трансплантация и получат шанс за пълноценен живот. 17 жени с трансплантирани бъбреци са успели да износят и родят своите бебета. България има сериозен опит

в трансплантациите, показва историята. За първи път у нас успешно е трансплансплантиран бъбрек. И това се е случило още през 1969 година. Трансплантация на сърце и бял дроб са направени през 2003 година, а на черен дроб през 2005 година. В същото време донорите у нас са твърде малко, за разлика от страни като Хърватска и Испания, които са лидери в областта.

Страната ни е на едно от последните

места в европейската статистика по брой донори. А близо 1200 българи се нуждаят от нови органи и са в листата на чакащите. „В страната ни действа схемата на т.нар. „предполагаемо съгласие". Ако човек не е уведомил институциите предварително по установения ред, че не иска да дари органите си, се предполага, че той е съгласен да бъде донор след настъпване на смъртта му. Единственото допълнително условие е да се вземе съгласието и на семейството", обясниха медиците.

Според правилата

ако пациентът е в установена мозъчна смърт, най-близките му роднини трябва писмено да потвърдят съгласие за донорство. В много от случаите обаче близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е декларирал отказ от донорство. Една от основните причини за недостатъчния брой дарени органи е липсата на информация сред близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат своевременно съгласието си те да станат донори.Нова донорска ситуация във Варна

Нова донорска ситуация във Варна

Близките на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, взеха решение да дарят органите й на нуждаещи се пациенти
Търново е водеща донорска база

Търново е водеща донорска база

От общо 13 донорски ситуации за 2019 г., 5 са реализирани в „Д-р Стефан Черкезов"
Връчват награди за принос към донорството

Връчват награди за принос към донорството

Призове ще получат координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения
Раздават донорски карти в София

Раздават донорски карти в София

Два са обособените пунктове, пред Народния театър „Иван Вазов" и пред НДК
Лозенец има разрешение за трансплантации на бял дроб

Лозенец има разрешение за трансплантации на бял дроб

Ако се появи донор ние ще продължим с екипа на болница Лозенец и на болницата от Хановер да правим толкова трансплантации, колкото донори имаме, каза министър Кирил Ананиев
График за раздаване на донорски карти

График за раздаване на донорски карти

На 14 ноември БЧК ще раздава документите в Асеновград и Благоевград
Меморандум за кампанията „Да! За живот!“

Меморандум за кампанията „Да! За живот!“

Той бе подписан между МЗ и съсловни и пациентски организации
Доброволци започват да раздават донорски карти

Доброволци започват да раздават донорски карти

В следващите дни те ще са в Добрич, Търговище, Горна Оряховица и Кюстендил
Стабилно е състоянието на пациента с трансплантиран бял дроб

Стабилно е състоянието на пациента с трансплантиран бял дроб

Toй е добре, изправя се и ходи, каза здравният министър Кирил Ананиев
Спад в готовността за донорство (ОБНОВЕНА)

Спад в готовността за донорство (ОБНОВЕНА)

У нас няма крайни противници, негативните нагласи са основно заради страхове и липса на информация, показва проучване, поръчано от МЗ
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019