любопитно

Изкуство в подкрепа на донорството

15-05-2019 11:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изкуство в подкрепа на донорствотоСтудентите от НБУ се включват със свои произведения
Стартира информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот". Част от инициативата е изложба, която ще бъде показана в Европейския ден на донорството. В нея участие ще вземат студентите от НБУ, които се впускат в надпреварата за най- добра творба по темата.
Конкурс посветен на донорството започна в Нов Български университет. В рамките на 4 месеца младежите ще творят, а най-добрите произведения ще бъдат показани в изложба. Тя ще бъде открита на 12 октомври в градинката до Лятното кино на НДК.

 

Денят на изложбата не е случаен,

тогава цяла Европа отбелязва Деня на донорството. А тъжната равносметка показва, че страната ни е на едно от последните места по брой донори. Затова целта на кампанията „Да дариш живот" е да повиши информираността на общество по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България.

Трансплантацията на органи или тъкани

е от изключителна важност, твърдят специалистите. Това понякога е единственият начин да бъде спасен живот. „Необходимост от трансплантация имат хора със сериозни здравни проблеми, като бъбречна, чернодробна или сърдена недостатъчност, левкемия, травми и изгаряния", каза проф. д-р Емил Паскалев.

Донорски органи са дали възможност

на над 1 800 българи да бъдат трансплантирани в Клиниката по нефрология и трансплантация и получат шанс за пълноценен живот. 17 жени с трансплантирани бъбреци са успели да износят и родят своите бебета. България има сериозен опит

в трансплантациите, показва историята. За първи път у нас успешно е трансплансплантиран бъбрек. И това се е случило още през 1969 година. Трансплантация на сърце и бял дроб са направени през 2003 година, а на черен дроб през 2005 година. В същото време донорите у нас са твърде малко, за разлика от страни като Хърватска и Испания, които са лидери в областта.

Страната ни е на едно от последните

места в европейската статистика по брой донори. А близо 1200 българи се нуждаят от нови органи и са в листата на чакащите. „В страната ни действа схемата на т.нар. „предполагаемо съгласие". Ако човек не е уведомил институциите предварително по установения ред, че не иска да дари органите си, се предполага, че той е съгласен да бъде донор след настъпване на смъртта му. Единственото допълнително условие е да се вземе съгласието и на семейството", обясниха медиците.

Според правилата

ако пациентът е в установена мозъчна смърт, най-близките му роднини трябва писмено да потвърдят съгласие за донорство. В много от случаите обаче близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е декларирал отказ от донорство. Една от основните причини за недостатъчния брой дарени органи е липсата на информация сред близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат своевременно съгласието си те да станат донори.По 3 хил. евро на трафикант за донор

По 3 хил. евро на трафикант за донор

Двама са осъществявали връзката на желаещите да "дарят" орган и нуждаещите се
Разкриха канал за трафик на донори

Разкриха канал за трафик на донори

За участие в схемата са задържани четирима души
Мониторинг на трансплантациите в болниците

Мониторинг на трансплантациите в болниците

Обучават медици от интензивните и спешни отделения да идентифицират идентифициране на потенциални донори на орган, предвижда програмата на МЗ
Търсят нов център за трансплантация на бял дроб

Търсят нов център за трансплантация на бял дроб

Австрия прекрати този вид операции за чужденци, каза Росен Иванов
5 нови трансплантации

5 нови трансплантации

Близките на 33 годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт дариха негови органи, за да помогнат на други хора
Нов шанс за живот

Нов шанс за живот

Трима пациенти бяха трансплантирани, след като 63 годишна жена стана донор на черен дроб и бъбреци
Искаме европари за хеликоптери

Искаме европари за хеликоптери

Санитарният въздушен транспорт ще е за реакция при донорски ситуации, темата е поставена на заседанието на Съвета на министрите на здравеопазването в Люксембург
Българка официално в листата на Евротрансплант

Българка официално в листата на Евротрансплант

Казаха ми да бъда 24 часа на телефона и когато ми се обадят да съм на летището до 2 часа, разказа Илияна Христова
Над 40 пациенти с нов шанс за живот

Над 40 пациенти с нов шанс за живот

Данните са за периода от 2018 г. до сега, воден флашмоб в подкрепа на донорството се проведе във Варна
Нов шанс за живот за двама пациенти

Нов шанс за живот за двама пациенти

Бъбречните трансплантации са извършени в Александровска болница
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019