любопитно

Изкуство в подкрепа на донорството

15-05-2019 11:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изкуство в подкрепа на донорствотоСтудентите от НБУ се включват със свои произведения
Стартира информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот". Част от инициативата е изложба, която ще бъде показана в Европейския ден на донорството. В нея участие ще вземат студентите от НБУ, които се впускат в надпреварата за най- добра творба по темата.
Конкурс посветен на донорството започна в Нов Български университет. В рамките на 4 месеца младежите ще творят, а най-добрите произведения ще бъдат показани в изложба. Тя ще бъде открита на 12 октомври в градинката до Лятното кино на НДК.

 

Денят на изложбата не е случаен,

тогава цяла Европа отбелязва Деня на донорството. А тъжната равносметка показва, че страната ни е на едно от последните места по брой донори. Затова целта на кампанията „Да дариш живот" е да повиши информираността на общество по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България.

Трансплантацията на органи или тъкани

е от изключителна важност, твърдят специалистите. Това понякога е единственият начин да бъде спасен живот. „Необходимост от трансплантация имат хора със сериозни здравни проблеми, като бъбречна, чернодробна или сърдена недостатъчност, левкемия, травми и изгаряния", каза проф. д-р Емил Паскалев.

Донорски органи са дали възможност

на над 1 800 българи да бъдат трансплантирани в Клиниката по нефрология и трансплантация и получат шанс за пълноценен живот. 17 жени с трансплантирани бъбреци са успели да износят и родят своите бебета. България има сериозен опит

в трансплантациите, показва историята. За първи път у нас успешно е трансплансплантиран бъбрек. И това се е случило още през 1969 година. Трансплантация на сърце и бял дроб са направени през 2003 година, а на черен дроб през 2005 година. В същото време донорите у нас са твърде малко, за разлика от страни като Хърватска и Испания, които са лидери в областта.

Страната ни е на едно от последните

места в европейската статистика по брой донори. А близо 1200 българи се нуждаят от нови органи и са в листата на чакащите. „В страната ни действа схемата на т.нар. „предполагаемо съгласие". Ако човек не е уведомил институциите предварително по установения ред, че не иска да дари органите си, се предполага, че той е съгласен да бъде донор след настъпване на смъртта му. Единственото допълнително условие е да се вземе съгласието и на семейството", обясниха медиците.

Според правилата

ако пациентът е в установена мозъчна смърт, най-близките му роднини трябва писмено да потвърдят съгласие за донорство. В много от случаите обаче близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е декларирал отказ от донорство. Една от основните причини за недостатъчния брой дарени органи е липсата на информация сред близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат своевременно съгласието си те да станат донори.Нов шанс за живот за двама пациенти

Нов шанс за живот за двама пациенти

Бъбречните трансплантации са извършени в Александровска болница
Обучението за белодробни трансплантации стартира

Обучението за белодробни трансплантации стартира

На Гергьовден българските медици заминават за Виена
Откриват втората чешма на донорството

Откриват втората чешма на донорството

В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, казаха от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност
20 годишен с ново сърце

20 годишен с ново сърце

Първата такава трансплантацията за годината беше извършена в „Св. Екатерина", донорът е 28 годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен
Само 5 болници подават донори

Само 5 болници подават донори

Административни, нормативни и финасови са причините голяма част от координаторите по донорство да не работят активно, каза д-р Сибила Маринова началник на Реанимацията в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов"
Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.

Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.

Първите лекари отиват на обучение във Виена през май, съобщи проф. Генчо Начев
Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Преди дни лекарите от Александровска болница отбелязаха тържествено 50-годишнината от първата успешна трансплантация на бъбрек. По време на празника почетен знак за цялостен принос за развитие на трансплантациите в България получи проф. Петър Панчев, завеждащ направление по онкоурология. Попитахме го за историята и настоящето на тази дейност у нас.
Казваш за донорството на картонче

Казваш за донорството на картонче

Програмата „Дари живот" на МЗ трябва да подпомогне трансплантациите
Ананиев готви план за трансплантациите

Ананиев готви план за трансплантациите

Той трябва да го представи пред НС до 1 април, гласуваха народните представители
8 медици в екипа за обучение във Виена

8 медици в екипа за обучение във Виена

Той ще включва по двама пуломолози, сърдечни хирурзи, реаниматори и рехабилитатори
1 2 3 4 5 ... 11 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019