Мерки

Намаляват просрочените дългове на болниците

15-05-2019 11:15
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Намаляват просрочените дългове на болницитеМЗ определи правилата, по които ще се управляват финансите на лечебните заведения
Просрочените задължения на болниците са намалели след въвеждането на стандарта за финансово управление през май 2018 г., отчита здравното министерство. За една година те са паднали с над 34 млн. лв. Затова МЗ предлага проект за наредба с единни правила за финансово управление на държавните и общински болници и онкодиспансерите.
По предварителни данни държавните лечебни заведения в края на миналата година са имали 125,9 млн. лв. просрочени задължения, при 152,3 млн. лв. за 2017 г., или с 26,3 млн. лв. по-малко. Очакванията са през 2019 г. тази тенденция да продължи и дълговете да бъдат редуцирани с до 25% спрямо отчетените за 2018 г., посочват от здравното вдомство.

 

Просрочените задължения на общинските

болници пък са в размер на 35,1 млн. лв. при 43,2 млн. лв. за 2017 г. Тук намалението е с 8,1 млн. лв. или 19 на сто. Голяма част от тези лечебни заведения прилагат доброволно стандарта за финансово управление, въведен в държавните болници или правила, идентични със съдържащите се в него, подчертават от МЗ. Очакванията са през 2019 г. дълговете и на тези болници да паднат още.


От здравното ведомство отчитат и нарастване

на приходите през 2018 г. с 5,9%, при темп на нарастване на разходите за от 3,8%, или в абсолютно изражение увеличението за периода е със 73,8 млн.лв., при ръст на разходите с 48,6 млн.лв.

Заради тези положителни тенденции, Министерство на здравеопазването предлага проект на Наредба за утвърждаване на стандарти за финансова дейност в държавните и общинските болници, и комплексните онкологични центрове. Целта е да се управляват по точни и ясни правила паричните потоци. Така напримр МЗ ще изисква отчети от лечебните заведения на всеки три месеца.

Обществени поръчки за строителство

и апаратура на стойнст над 70 000 лв. няма да могат да се обявяват, без предварително да бъде уведомен министъра. Не се позволява и увеличаване на просрочените задължения.

Чрез новия стандарт всички болници ще се управляват по еднакви правила, което ще позволи да се създаде унифицирана база данни за лечебните заведения, въз основа на която да се правят сравнения и анализи, и да се вземат съответните управленски решения , пише в мотивите на министерството. Предвижда се да се посочат и ясни критерииа за определяне на заплатите и допълнителните възнаграждения на персонала.

Проектонаредбата е качена на сайта на МЗ за обсъждане, като срокът е до 28 май.65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
Поне 50 процента за заплати

Поне 50 процента за заплати

Това е записано в новата Методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването, каза д-р Иван Маджаров
Още 4 години джипитата без специалност

Още 4 години джипитата без специалност

За лекарите, които не са започнали обучение се предлага отсрочка, при условие, че се зачислят за придобиване на "Обща медицина", предвиждат поправки в Закона за лечебните заведения
1 2 3 4 5 ... 134 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019