Неврология

Танците и книгите спасяват мозъка

08-02-2016 07:18
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Танците и книгите спасяват мозъкаДългата разходка намалява риска Алцхаймер, казва проф. Лъчезар Трайков
Само за последните 20 години продължителността на живота се увеличи с десет. Дори и у нас, където този показател е по-нисък, хората живеят средно до 72-74 години. Това поставя нови изпитания не само пред отделния човек, но и пред цялото общество. Едно от тях е как да се справим със старостта, защото тя има своите особености и диагнози, каквито са болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Добрата новина е, че учените непрекъснато работят и резултатите не закъсняват. Как можем да запазим мозъка си здрав, разказва член кор. проф. Лъчезар Трайков от „Александровска болница". Той е не само един от най-добрите невролози в България, но и сред малкото ни лекари и учени, които са получили международно признание.
Колкото и странно да звучи, храненето, движението, дори навиците и социалните контакти оказват влияние върху здравето и състоянието на човешкия мозък. Въздействието на всички тези фактори върху ума не се гради на предположения и догадки, а е доказано през последните години чрез научни методи.
Визитка


Проф. Лъчезар Трайков е един от водещите невролози у нас. Завършва Медицинска Академия в София през 1983 г. През 1991 г. взема специалност по неврология, а през 1999 г. защитава докторска дисертация в Университета „Рене Декарт" в Париж. Три години по-късно получава и титлата професор по "Невронауки" във Франция. Проф. Трайков участва в разработването на първите тестове по невросихология в света за определяне на риска от болести като Алцхаймер. Благодарение на него България става една от първите страни, в които те са преведени наред със САЩ и Франция. Има над 570 научни трудове и над 2000 цитирания. За значимите си приноси към медицинските науки, неотдавна проф. Трайков бе избран за член кореспондент на БАН.

 

Начинът на живот

 

Хобитата, работата, изобщо предпочитанията на хората как да прекарват времето си, като че ли оказват най-голямо влияние върху ума. Оказа се, че четенето е най-протективният фактор за мозъка, както и креативни дейности като свиренето и рисуването, казва проф. Трайков. Социалните контакти също се нареждат сред полезните дейности за ума. Заради това преди известно време едно от най-престижните научни списания – „Нейчър", изобразило дълголетния мозък чрез двама души, които танцуват. В едната си ръка кавалерът държи книга, а в другата чаша вино, дамата също държи чаша вино, смее се проф. Трайков. Четенето, креативните дейности и общуването помагат на мозъка да бъде във форма, защото той не се износва от употреба. Напротив, колкото повече работи, толкова по-добре се чувства, категоричен е проф. Трайков. Това е така, защото умствената работа кара невроните да увеличават връзките помежду си, което рефлектира и въру интелекта на човека.

Болестите на ума в цифри

 

Дегенеративните заболявания като Алцхаймер и Паркинсон засягат 3% от хората до 65 години. Същите тези диагнози поразяват 30% от хората над и 80 години.
През 2015 година пациентите с деменции в Европа са били 10 милиона.
В бъдеще броят им ще нараства заради увеличаването продължителността на живота.


Храненето


Средиземноморската диета е друг изключително протективен фактор за мозъка, казва проф. Трайков. Ефектът й се дължи на присъствието на повече ненаситени мастни киселини и растителни мазнини за сметка на животинските. Това е така заради многото зеленчуци, зехтин и риба, които включва този тип хранене. Доказана е и протективната роля на червеното вино, добавя проф. Трайков. Тук обаче има важно уточнение - става дума за две до три чаши на ден, а не на бутилки.


Движението


Физическата активност също е изключително полезна за ума, тъй като тя намалява риска от появата на дегенеративни заболявания. В човешкия организъм съществува един аполипопротеин, който отговаря за поправката на увредените зони в мозъка. Има шест възможни комбинации, под които той може да се прояви във всеки човек, при една от тях рискът от Алцхаймер е 12 пъти по-голям, отколкото при другите, обяснява проф. Трайков. Учените обаче открили, че четири разходки седмично поне по 40 минути, изравняват риска на застрашените хора с тези, при които няма опасност от появата на болестта. Затова, ако не обичате да се движите, определено е време да се замислите.

Защо старее
 

Годините и употребата на ума през тях не го износват. Доказателство за това е, че има столетници с бистри мозъци, казва проф. Лъчезар Трайков. С времето обаче умът често става по-малко гъвкав, забавя се в превключването от една тема на друга, в обработката на информацията. Причината за това е, че мозъкът няма запаси, които може да използва, за да съществува, напрактика той разчита само на полезните вещества от кръвта. С годините кръвоснабдяването на мозъка често не е така добро, както е било през младостта, обяснява проф.Трайков. Най-често това се дължи на появата на мозъчносъдова болест, на високото кръвно, диабета, които водят до проблеми в оросяването на този орган и затова той не може бързо да функционира. Спреш ли кранчето, запушиш ли съда, мозъкът няма с какво да живее, затова лечениета на кръвното, диабета, холестерола, отказването на цигарите са много важни за него, категоричен е проф. Трайков.УМБАЛ „Свети Георги

УМБАЛ „Свети Георги" с нови сърдечни операции

В отделението по Инвазивна кардиология се извършва имплантиране на системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор

Спартан откара бебе в кувьоз в Париж

Спартан откара бебе в кувьоз в Париж

3-месечното момиченце има нужда от постоянна дихателна вентилация
 Две дами с Нобел за генетичната ножица

Две дами с Нобел за генетичната ножица

Кралската шведска академия на науките им присъжда отличието за революционно откритие в областта на химията
Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот

Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот

Лекарите отстранили пикочния мехур на пациент с телемедицина
400 военни дариха кръв за месец

400 военни дариха кръв за месец

Акциите не са спирали, въпреки пандемията, 2700 униформени са били донори тази година
Нобел за откривателите на вируса на хепатит С

Нобел за откривателите на вируса на хепатит С

Това са американците Харви Олтър и Чарлс Райс и британецът Майкъл Хотън
Една от 22 българки развива рак на гърдата

Една от 22 българки развива рак на гърдата

През последните две десетилетия се отчита напредък в ранната диагностика, казва д-р проф. Георги Байчев
Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина

Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина

Появяват се при грешки в генетичния код при самообновяването на клетките, казва д-р Асен Хаджиянев
Откриват рак на простатата с 3D

Откриват рак на простатата с 3D

Моредната технология се нарича Fusion биопсия, прави се в Плевен
Ракът уби първия излекуван от СПИН

Ракът уби първия излекуван от СПИН

Тимъти Рей Браун, известен като „Берлинският пациент", спря ХИВ с костен мозък от донор с естествена резистентност към вируса
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020