коментар

Получихме глътка въздух

14-05-2019 14:29
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Получихме глътка въздухДопълнителните финанси ще направят болницата ни привлекателно място за рабата, каза д-р Антон Владимиров
Близо 3 млн. лв. дава държавата за детско здравеопазване у нас. Това стана ясно след срещата на медиците с министър- председателят Бойко Борисов. Детската специалзирана болница в столицата ще получи 1.7 млн. лева. Какво е настроените на медиците след разговорите с властта попитахме д-р Антон Владимиров, педиатър от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митов".
Излязохме удовлетворени от срещата с министър- председателят Бойко Борисов, защото се пое ясен и конкретен ангажимент към проблемите на специализираната детска болница. Това означава, че ще се осигури целево финансиране, което ще ни даде глътка въздух, за да можем да продължим работа, както и да привлечем нови кадри. Това ще ни позволи да изчакаме създаването на бъдещата Детска болница, за която всички много мечтаем.

 

Промяната на статута,

на лечебното заведение, за който настоявахме, няма да се промени официално, но увеличеното финасиране ще доведе до функционирането на болницата, като в специален статут. Това е възможно да се случи чрез различни програми. С отпуснатите 1.7 мил.лв. ще се осигури не само едно по-добро диагностициране и лечение на пациентите, но ще има и за заплати на персонала.

Днес правителството даде 3 мил.лв

общо за детско здравеопазване в страната. След нас среща с премиера имаха и неонатолозите, началници на най-големите неонатологични звена в България. Те трябваха да обсъдят нуждите от кувьози и апарати за обдишване, във всички болници както държавни, така и общински, за да бъде задоволена тази потребност от апаратура. На тях отпуснаха средства конкретно за закупуването на нужните апарати.

Чувстваме се горди, защото

Ние поставихме на масата един много дълго отлаган проблем. Преди да започнем протестите никой не беше обръщал внимание. БЛС много добре знае какви са цените на КП, защото преди 7-8 месеца е водел преговори по рамковия договор. Странното е, че след 6 месеца се сеща, че финансирането не е както трябва. Не го казвам, за да влизаме в конфликт с тях, напротив. Смея да твърдя, че ние привлякохме вниманието на всички в сектора за тези проблеми.

Допълните средства, които ни обещаха

ще осигурят едно доста по-добро лечение, тук включвам и работата свързана със спешността. На практика от днес вече отпадат лимитите в болницата. Решението го сведохме до чисто техническо напасване. Така на практика ние вече ще можем да приемаме в болницата по всички кодове. Ограничени ще бъдем единствено в свободните места, защото всъщност имаме леглови лимит. Това означава, че когато има празни места ще можем да приемаме деца без значение от тяхната диагноза.

Трето ни искане за достойни заплати

ще се случи с тези стъпки, които са предприети. Ако всичко стане реалност, кадрите ще започнат да идват. Ще станем привлекателна болница. Въпреки това оставаме в готовност за реакция, ако останем излъгани.Легализираха здравните медиатори

Легализираха здравните медиатори

Влизат в сила по-високите глоби за пушене на закрито
Задържат медици в болница по избор

Задържат медици в болница по избор

МЗ ще плаща специализации на млади лекари срещу ангажимент да работят у нас за 3 години, ако не го изпълнят, ще връщат парите на държавата, предвиждат промените в Наредба 1
Промени в съсловния закон на фармацевтите

Промени в съсловния закон на фармацевтите

Избират 1 делегат на 15 членове за Конгреса на БФС, става ясно от предложенията за изменения между първо и второ четене
Препоръки за лекарства в още 4 специалности

Препоръки за лекарства в още 4 специалности

МЗ публикува нови фармако-терапевтични ръководства за обществено обсъждане
Няма да се променя основният пакет

Няма да се променя основният пакет

Стартираме остойностяването на медицинските услуги, каза зам.-министър Начева
Сестрите си правят здравен синдикат

Сестрите си правят здравен синдикат

Протестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Болницата в Дупница излезе на печалба

Болницата в Дупница излезе на печалба

Задълженията постепенно намаляват, твърди прокуристът Мария Иванова
Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Застаряването на медиците в региона продължава, показват данните на НСИ
3 партии искат анализ за лекарите

3 партии искат анализ за лекарите

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
1 2 3 4 5 ... 150 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019