коментар

Получихме глътка въздух

14-05-2019 14:29
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Получихме глътка въздухДопълнителните финанси ще направят болницата ни привлекателно място за рабата, каза д-р Антон Владимиров
Близо 3 млн. лв. дава държавата за детско здравеопазване у нас. Това стана ясно след срещата на медиците с министър- председателят Бойко Борисов. Детската специалзирана болница в столицата ще получи 1.7 млн. лева. Какво е настроените на медиците след разговорите с властта попитахме д-р Антон Владимиров, педиатър от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митов".
Излязохме удовлетворени от срещата с министър- председателят Бойко Борисов, защото се пое ясен и конкретен ангажимент към проблемите на специализираната детска болница. Това означава, че ще се осигури целево финансиране, което ще ни даде глътка въздух, за да можем да продължим работа, както и да привлечем нови кадри. Това ще ни позволи да изчакаме създаването на бъдещата Детска болница, за която всички много мечтаем.

 

Промяната на статута,

на лечебното заведение, за който настоявахме, няма да се промени официално, но увеличеното финасиране ще доведе до функционирането на болницата, като в специален статут. Това е възможно да се случи чрез различни програми. С отпуснатите 1.7 мил.лв. ще се осигури не само едно по-добро диагностициране и лечение на пациентите, но ще има и за заплати на персонала.

Днес правителството даде 3 мил.лв

общо за детско здравеопазване в страната. След нас среща с премиера имаха и неонатолозите, началници на най-големите неонатологични звена в България. Те трябваха да обсъдят нуждите от кувьози и апарати за обдишване, във всички болници както държавни, така и общински, за да бъде задоволена тази потребност от апаратура. На тях отпуснаха средства конкретно за закупуването на нужните апарати.

Чувстваме се горди, защото

Ние поставихме на масата един много дълго отлаган проблем. Преди да започнем протестите никой не беше обръщал внимание. БЛС много добре знае какви са цените на КП, защото преди 7-8 месеца е водел преговори по рамковия договор. Странното е, че след 6 месеца се сеща, че финансирането не е както трябва. Не го казвам, за да влизаме в конфликт с тях, напротив. Смея да твърдя, че ние привлякохме вниманието на всички в сектора за тези проблеми.

Допълните средства, които ни обещаха

ще осигурят едно доста по-добро лечение, тук включвам и работата свързана със спешността. На практика от днес вече отпадат лимитите в болницата. Решението го сведохме до чисто техническо напасване. Така на практика ние вече ще можем да приемаме в болницата по всички кодове. Ограничени ще бъдем единствено в свободните места, защото всъщност имаме леглови лимит. Това означава, че когато има празни места ще можем да приемаме деца без значение от тяхната диагноза.

Трето ни искане за достойни заплати

ще се случи с тези стъпки, които са предприети. Ако всичко стане реалност, кадрите ще започнат да идват. Ще станем привлекателна болница. Въпреки това оставаме в готовност за реакция, ако останем излъгани.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020