алтернативна медицина

Внимание: Фалшиви хомеопати

14-05-2019 09:33
Лекари предлагат задължително обучение за алтернативните методиВнимание: Фалшиви хомеопати
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекарите-хомеопати предупреждават, че все още у нас алтернативният метод се практикува от хора, които нямат нужната квалификация. А това крие риск за здравето на пациентите. Затова медиците предлагат да се въведе задължително обучение от две години в медицинските университети за тези практики на лечение.
Сега законът в България е категоричен, че хомеопатия могат да практикуват само и единствено лекари. Техният брой е около 2 400 за цялата страна, но използващите този вид терапия са много повече. Някои нямат медицинско образование, други са придобили дипломи извън страните на европейската общност. „Създава се опасност да бъде опорочен метод, доказал своята клинична стойност, а резултатът е недоверие както в хомеопатията, така и в конвенционалната практика", заяви д-р Петко Загорчев, председател на Българска медицинска хомеопатична организация. Според него след като съществува нормативна база, би следвало да има и надеждни начини за контрол.

 

Лекарите представиха данните от първото

 

проучване на хомеопатичната помощ у нас, стартирало през 2015 година. Според тях 85% от българите се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар. Около 47% от пациентите пък изразяват своята удовлетвореност от хомеопатичното лечение.

 

В рамките на изследването са анкетирани

 

общо 527 лекари и стоматолози, като около 95% смятат, че е необходимо да продължат да посещават курсове за продължително обучение по хомеопатия. 85,7% искат хомеопатията да бъде призната за медицинска специалност. Данните представи доц. Илияна Янева-Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи.

От института ще направят предложение до МЗ за въвеждане на задължително обучение по практикуването на отделните алтернативни методи.


60 капки прополис спират грипа

60 капки прополис спират грипа

70 полезни витамини и вещества крие медът. Какво лекува "нектарът на боговете", разказва д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и хомеопат.
Евкалипт и розмарин спират грипа

Евкалипт и розмарин спират грипа

Кои са уханните оръжия срещу грипа и как ароматите могат да ни спасят от връхлитащия „Болцано”, разказва фармацевтът Альона Гъркова.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ