Позиция

В МУ-София нямаме условия за работа

28-09-2016 09:02
Знанието, а не парите трябва да са нашите ценности, казва проф. Лидия КатроваВ МУ-София нямаме условия за работа
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Поредица от нарушения бяха констатирани в одита на министерство на образованието за управлението на МУ-София през последните две години. Заради това образователният министър Меглена Кунева във вторник сезира прокуратурата. Продължаваме да публикуваме мненията на различните страни. Днес ви представяме позицията на проф. Лидия Катрова. Тя е част от катедрата "Обществено дентално здраве" във Факултет по дентална медицина на МУ – София.
Дългогодишен преподавател съм в Медицинския университет - София. Не мислех да говоря за целия университет, а само за проблемите в денталния факултет, но сега се обръщам към Вас, защото виждам, че бурята е навсякъде. От една страна ми е неприятно да описвам тревожни, и не представящи ни в блестяща светлина факти, но от друга страна не мога и не искам да бъда съучастник в една инерция, в която продължават да се мултиплицират неакадемични и недопустими поведения и действия, при положение, че има толкова много работа за вършене. В МУ-София в момента цари пълен хаос, благодарение на дейността на бившия ректор и хората около него. Искам да кажа, че се готви и пуч срещу новия ректор проф. Вихра Миланова. В момента се събират подписи за общо събрание.

 

Според мен това, което се случва в университета е в резултат на един много зле направен и небалансиран Закон за образованието. Като гражданин, преподавател и учен смятам, че имам пълното право да се обърна към председателя на Народното събрание, към министър-председателя, към министъра на образованието и да поискам да се помисли за този закон, който е кърпен, добавян и т. н. Каква реформа се прави в образованието, каква реформа се прави в здравеопазването, когато никой не се интересува от хората, които работят в системата? Никой за нищо не ни пита. В голяма степен законът „дава възможности" за някакви тълкувания, но не казва ясно кой може да бъде избиран за да довършва мандат, така че се наместват хора, които поставят собствените си интереси над интересите на университета.

Ние нямаме елементарни, необходими за работата условия като „компютри за хабилитираните лица". Вече 8 години се говори за нов ректорат, но все още го няма. В момента хитът във ФДМ е футболно игрище, въпреки че за него няма място. В същото време със собствени средства боядисах кабинета си, защото не е ремонтиран от 15 години. Донесла съм си личния лаптоп, защото деканът каза, че нямал пари за компютри за хабилитираните преподаватели. Това е практика!

Приемам, че бившият ректор направи смела стъпка с развитието на англоезичното обучение, което е огромен напредък, реализирани са огромни приходи, обаче накъде вървим? Ние забравяме за какво сме тук! Подменят се ценностите, като основното е да се намират пари, а не обучението. Записват се хора, които нямат капацитет да учат. Записани са и ние трябва да ги бутаме - става въпрос за платените студенти и за чужденците. След това тези хора отиват в други части на света и разнасят „славата ни". След което минаха други скандали между фирми, които едва ли не щяха да се избият, за да ни „дадат студенти", защото това се е превърнато в бизнес, а не е образование. Важното е да има такси. Подборът на студентите е под всякаква критика и това е просто опасно, защото след това те стават лекари. Аз бях попитана на форум в Швейцария какво става у нас, защото тези хора ходят с дипломите си.

Има и други лоши практики. Отдавна споделяме помежду си, че ни подслушват, но сега колега ме упълномощи да го спомена публично. Въпросът вече е в прокуратурата, защото в кабинет на колеги е намерено подслушвателно устройство. Как приемате подобно нещо в един от най-престижните университети в България! Лошото е, че непрекъснато се насажда страх сред колегите, студентите и служителите, и те предпочитат да мълчат.

В нашия факултет има абсолютно игнориране на отделни преподаватели и фаворизиране на други. Условията на работа и бит са лоши. При предишната ни акредитация бяха високи точките от условията за учебната дейност и ниски тези за условията на бита. Нямаме книжарница за учебници. Според тях не е необходимо хората да пишат учебници и да ги продават! Няма къде да седнат студентите самостоятелно да се подготвят. Нямаме стол за хранене. Нямаме симулационни възможности при преподаването, няма възможности за спортуване.

Факултетът по дентална медицина е превърнат в една пощенска кутия. Няма никакви големи събития – научни конгреси и други подобни неща. Важна е бройката - да идват повече хора, да има повече такси и балонът да се надува, колкото може, без никакви условия за анализ, за качество и за поставени правилни цели. В същото време има конфликт на интереси за декана на ФДМ защото фаворизира частното мероприятие на сина си вместо да развива СДО на ФДМ.

Нашите ценности са истината, знанието и хуманността, защото сме лекари. Ако всичко се сведе до „как от 5 лв. са направили 6 лв"., това е подмяна на ценностите.


ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

20 милиона евро са на разположение на научните организации и малките и средни предприятия, казват от МОН
Вдигат приема на сестри в Шумен

Вдигат приема на сестри в Шумен

Филиалът на МУ-Варна се готви да запише 30 първокурсници
Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Ако училището не разполага със здравен работник, осигурява от такъв от друго школо
До 1200 лв. за обучение по медицина

До 1200 лв. за обучение по медицина

Студентите ще плащат повече в МУ-Пловдив и МУ-Плевен, таксите остават без промяна в МУ-София и МУ-Варна
Тестват знанията по биология в СУ

Тестват знанията по биология в СУ

Кандидат-студентската кампания продължава за желаещите да учат за медицински сестри
90% от оралните карциноми са лечими

90% от оралните карциноми са лечими

Съвременните методи за диагностика позволяват ракът да се открива навреме, казва д-р Николай Николов
Бургаският университет ще обучава лекари

Бургаският университет ще обучава лекари

Сградата на бъдещия Медицинския факултет е почти завършена, казва ректорът доц. Магдалена Миткова
МУ-Варна със собствена болница

МУ-Варна със собствена болница

Университетът се кани да купи УМБАЛ „Св. Марина", трябва само писмено предложение от ректора, казва Кирил Ананиев
Старт на кампанията за вход в МУ-София

Старт на кампанията за вход в МУ-София

Подаването на документи за записване започва на 19 февруари
37 отличници завършиха МУ-Варна

37 отличници завършиха МУ-Варна

Общо 161 млади лекари от Випуск 2017 положиха Хипократова клетва в морския град
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ