окончателно

Паднаха лимитите за деца в болница

08-05-2019 15:42
Clinica.bg

press@clinica.bg
Паднаха лимитите за  деца в болницаЕдинстената специализирана детска болница у нас „Проф. Иван Митев“ вече ще приема малчугани без ограничения
Паднаха лимитите за прием в специализираната болница за деца „Проф. Иван Митев". Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. А в понеделник стартират преговори за увеличаване на цените на най-недофинансираните клинични пътеки. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева.
С това решение на практика се развързват ръцете на лекарите да приемат всяко едно дете, без значение дали има свободни легла в съответно отделение. Касата ще заплаща за лечението му, назависимо къде е прието то. Ограничението за прием на деца беше въведено преди няколко месеца.

Това създаде доста неудобство на лекарите

да лекуват малчуганите, нарушавайки правилата за сметка на личните си доходи. Това бе и едно от основните искания на медиците, които излязоха на протест пред болницата. Според заместник- министър Жени Начева  Педиатричната болница е могла да отчита приема на пациенти с общия код за педиатрична дейност. И изрази недоумение защо служителите не са били известни за това.

Освен това тя изтъкна, че няма да има контрол

по отделения и клиники за броя на децата, които се лекуват и няма ограничения по легла. Тя бе категорична, че това ограничение не важи за педиатричните звена и отделения. "При тази болница специфичното е, че всички отделения и звена са такива и вероятно това е била причината за притеснението на служителите й. Кодът, с който се отчита цялата им дейност е общи, което показва, че касата не налага ограничение за дейността им", обясни Начева. Следващата седмица здравната каса и лекарският съюз стартират развори за това, кои клинични пътеки да бъдат увеличени през второто полугодие. За целта са предвидени 50 милиона лева от резерва на касата.
Също така МЗ ще даде разрешение
на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев" да сключи договор и да получава средства за дейностите по спешна помощ. До настоящия момент лечебното заведение няма договор с МЗ.
В оперативен план ще се анализира дейността на болницата, съвместно със Съвета на директорите и при възникване на проблеми ще се търсят своевременно оперативни решения.


65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
Поне 50 процента за заплати

Поне 50 процента за заплати

Това е записано в новата Методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването, каза д-р Иван Маджаров
Още 4 години джипитата без специалност

Още 4 години джипитата без специалност

За лекарите, които не са започнали обучение се предлага отсрочка, при условие, че се зачислят за придобиване на "Обща медицина", предвиждат поправки в Закона за лечебните заведения
1 2 3 4 5 ... 134 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019