Хепатит

5 стъпки след одобрението за лечение

09-05-2019 10:26
Clinica.bg

press@clinica.bg
5 стъпки след одобрението за лечениеАко по време на лечението имате оплаквания, различни от тези, описани в листовката на медикамента, се свържете с лекуващия ви гастроентеролог
Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив". В тази публикация ще ви запознаем с основните стъпки след одобрение за лечение.
След като вече сте одобрени за лечение на Хепатит C, трябва да вземете своя протокол от РЗОК и да направите две копия - едно за личен лекар и едно за аптеката. След това идете в избраната от Вас аптека, за да заявите лекарството. Оставете им копие от протокола.

Тъй като това са скъпоструващи медикаменти,
aaa
нерядко аптеките се забавят с доставката или направо отказват. В този случай може да потърсите съдействие от ХепАктив. Третата стъпка е да отидете при личния лекар, за да Ви издаде рецепта, с която да получите медикамента от аптеката. Носете рецептурната си книжка.

На четвърто място се обадете се на лекуващия
aaaaa
ви гастроентеролог и го информирайте, че сте одобрен за лечение. Практиката е пациентът да бъде хоспитализиран отново, за да се направят стартови изследвания, както и първият прием да бъде под медицинско наблюдение. Но редица болници са претоварени и нямат свободни места, затова може по изключение да стартирате лечението си в домашна обстановка (след потвърждение от страна на лекуващия Ви гастроентеролог). Тези медикаменти нямат почти никакви осезаеми странични ефекти, така че не се притеснявайте излишно.

Ако все пак почувствате някакъв дискомфорт,
aaaa
се свържете с лекуващия Ви гастроентеролог. В зависимост от вашето състояние, лечението може да продължи между 8 и 24 седмици. Уточнете какви изследвания са необходими по време и след края на лечението. Стъпка номер 5 е да съобщите за всички лекарства, билки и добавки, които приемате. Абсолютно противопоказно е приемането на жълт кантарион и грейпфрут.

Ако по време на лечението имате оплаквания,
aaaa
различни от тези, описани в листовката, се свържете с лекуващия ви гастроентеролог. Имайте предвид, че най-важното изследване, което ще покаже дали сте излекуван успешно е отрицателен PCR RNA на 6-ти месец след края на терапията. Приема се, че имате траен вирусологичен отговор, или т.нар. sustained virological response (svr). За да бъде назначено изследването, може да постъпите отново в болница, да го получите чрез донорска програма (ако е налична) или да го заплатите сам. Успешното излекуване сега и наличието на антитела не не Ви предпазват от бъдещо заразяване. 

 
Награди за иновации в здравния сектор

Награди за иновации в здравния сектор

За втора поредна година в. Капитал и биофармацевтичната компания АбВи търсят най-добрите примери, които демонстрират иновации и добри практики в здравния сектор в България. От днес до 15 октомври 2018 г. всички желаещи ще могат да кандидатстват със своите проекти, а най-добрите сред тях ще бъдат отличени по време на Шестата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор" на 12 ноември 2019 г.
Лечебен план при псориатичен артрит

Лечебен план при псориатичен артрит

Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит, придружен с псориазис. Това е автоимунно, възпалително заболяване, засягащо кожата и ставите и може да доведе до значителна болка и разрушаване на ставите. Приблизително около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Какво включва лечебният план разказват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност.
Тестват безплатно за хепатит С

Тестват безплатно за хепатит С

Целта на изследванията в „Св. Иван Рилски" е да се открият нерегистрираните заразени
Да се облекчи лечението при Хепатит С

Да се облекчи лечението при Хепатит С

От НПО сектора искат още изследването за наличие на заболяването да се включи в профилактичния годишен пакет с изследвания
Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

12 са рисковите групи, които задължително трябва да проверят здравния си статус
Положителен резултат на Хепатит C

Положителен резултат на Хепатит C

Опитайте се да намите или спрете напълно алколола, не си самоназначавайте билки и хранителни добавки
Лечението в България на Хепатит C

Лечението в България на Хепатит C

Модерни терапии с директно действащи антивирусни средства промениха радикално ефективността през последните 15 години
4 стъпки при кандидатстване за лечение

4 стъпки при кандидатстване за лечение

Най-напред трябва пациентът да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за скъпоструващо лечение
 Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Докато чакате одобрение, потърсете аптека, която изпълнява протоколи А1 и се уверете, че могат да ви доставят медикамента
Какво е хепатит C?

Какво е хепатит C?

Хепатит C e социално значимо заболяване и е изключително опасно. Затова clinica. bg публикува серия от материали посветени на Хепатит C, с цел повишаване на обществената информираност за заболяването.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019