Хепатит

4 стъпки при кандидатстване за лечение

09-05-2019 10:34
Най-напред трябва пациентът да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за скъпоструващо лечение4 стъпки при кандидатстване за лечение
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив". В тази публикация ще ви запознаем с основните насоки при кандидатстване за лечение.
Четири са стъпките, които трябва да предприеме пациентът при кандидатстване на лечение на хепатит C. Най-напред трябва да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за отпускане на скъпоструващо лечение. Към настоящия момент те са 15 бр. за цялата страна (виж стр. 11 за точни координати).

 

Стъпка номер 2 е да запази ден за прием

 

по клинична пътека №76 (4 леглодена). Това може да стане по телефон или на място в болницата в съответния кабинет за прием. За да бъде приет на определената дата, пациентът трябва да има направление за хоспитализация № 7 по клинична пътека № 76 и издаден амбулаторен лист от личен лекар. Именно това е следващата трета стъпка. При приема в специализираната болница ще бъдат назначени серия изследвания, за да се установи нивото на вирус в кръвта (PCR RNA), генотип и субгенотип, ще се извърши ехография и др.

 

Ако пациентът вече има направен PCR RNA

 

по донорска програма или го е заплатил сам, тази стъпка се прескача и се определя директно дата за прием за биопсия.

И на четвърто място след получаване на резултатите, се насрочва нова дата за хоспитализация, при която ще се извърши биопсия на черния дроб, чийто резултат е задължителен при кандидатстване за лечение, тъй като степента на увреждане (фиброза) на черния дроб има отношение при избора на лечение.

 

Това е бърза, безболезнена процедура,

 

при която под въздействието на локална упойка, се вземат няколко клетки от черния дроб, за да се изследват под микроскоп. Има определени състояния, при които на пациента не може да се извърши биопсия (доказана цироза, проблем с кръвосъсирването и др), но това решение взима гастроентерологът.


Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

12 са рисковите групи, които задължително трябва да проверят здравния си статус
Положителен резултат на Хепатит C

Положителен резултат на Хепатит C

Опитайте се да намите или спрете напълно алколола, не си самоназначавайте билки и хранителни добавки
Лечението в България на Хепатит C

Лечението в България на Хепатит C

Модерни терапии с директно действащи антивирусни средства промениха радикално ефективността през последните 15 години
 Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Докато чакате одобрение, потърсете аптека, която изпълнява протоколи А1 и се уверете, че могат да ви доставят медикамента
5 стъпки след одобрението за лечение

5 стъпки след одобрението за лечение

Ако имате оплаквания, различни от тези, описани в листовката на медикамента, се свържете с лекуващия ви гастроентеролог
Какво е хепатит C?

Какво е хепатит C?

Хепатит C e социално значимо заболяване и е изключително опасно. Затова clinica. bg публикува серия от материали посветени на Хепатит C, с цел повишаване на обществената информираност за заболяването.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ