атака

Сестрите с подписка до премиера

08-05-2019 15:02
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Сестрите с подписка до премиера Тя е подкрепена от над 30 хиляди специалисти по здравни грижи и граждани
Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи внесе подписка в Министерски съвет. В нея те настояват, правителството да вземе спешни мерки за осигуряване на достойни условия на труд, както и за достойно заплащане за труда на работещите в сферата на здравеопазаването. Подписката е подкрепена от над 30 хиляди души.
В нея има три основни искания. Те са били поставяни в продължение на десет години, напомнят от БАПЗГ. Първото искане на професионалистите по здрави грижи е да се намери политическо съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения.

Другото за което настояват от съсловната организация

е задължителното спазване на заложените в КТД договорености. Освен това те апелират за създаването на дългосрочна стратегия за здравните грижи – до 2030 г. и План за действие с точно определени срокове и отговорни институции. Подписката е внесена в навечерието на Деня на Европа - 9 май. Дата не е избрана случайно, а е свързана с глобалната инициатива на Световната здравна организация „Nursing now". Инициативата на СЗО стартира преди година, за да обърне внимание на нуждата от специално внимание за развитие на здравните грижи в световен мащаб.

БАПЗГ досега проведе няколко

инициативи в рамките на кампанията, отчитат от органицазията. Стартирането на подписката е поредната такава. Според СЗО специалистите по здравни грижи са изключително важна част от медицинската общност за гарантиране на качественото здравеопазване и тяхната роля в 21 век нараства. Затова следващата година е обявена за година на медицинските сестри и акушерките.

Към подписката има

придружаващо писмо лично до примиера Бойко Борисов. В него председателят на БАПЗГ Милка Василева написа: "Исканията в подписката на БАПЗГ бяха подкрепени от 30 000 специалисти по здравни грижи и граждани от цялата страна. С това хората изразяват своята съпричастност и убеденост, че управляващите трябва да реализират промените, за които настоява най-голямата съсловна организация в сектор „Здравеопазване". Бихме искали да подчертаем, че и в този момент специалистите по здравни грижи са на работните си места и оказват помощ и грижи за своите пациенти с висок професионализъм, отговорност и любов, водени от мисията си да служат на страдащите. Вярваме, че Правителството ще застане зад исканията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които са искания на специалистите по здравни грижи и гражданите на България!"

Подписката е под надслов

„Здравните грижи сега са нашето общо утре". Тя стартира на 15 февруари 2019 година след на решение на заседанието на Националния съвет на БАПЗГ от 3.02.2019 г. Исканията в нея бяха подкрепени от 32 072 специалисти по здравни грижи и граждани от цялата страна. Подписите са събрани в в периода 15-ти февруари – 30-ти април 2019 г, съощават от съсловната организация.Легализираха здравните медиатори

Легализираха здравните медиатори

Влизат в сила по-високите глоби за пушене на закрито
Задържат медици в болница по избор

Задържат медици в болница по избор

МЗ ще плаща специализации на млади лекари срещу ангажимент да работят у нас за 3 години, ако не го изпълнят, ще връщат парите на държавата, предвиждат промените в Наредба 1
Промени в съсловния закон на фармацевтите

Промени в съсловния закон на фармацевтите

Избират 1 делегат на 15 членове за Конгреса на БФС, става ясно от предложенията за изменения между първо и второ четене
Препоръки за лекарства в още 4 специалности

Препоръки за лекарства в още 4 специалности

МЗ публикува нови фармако-терапевтични ръководства за обществено обсъждане
Няма да се променя основният пакет

Няма да се променя основният пакет

Стартираме остойностяването на медицинските услуги, каза зам.-министър Начева
Сестрите си правят здравен синдикат

Сестрите си правят здравен синдикат

Протестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Болницата в Дупница излезе на печалба

Болницата в Дупница излезе на печалба

Задълженията постепенно намаляват, твърди прокуристът Мария Иванова
Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Застаряването на медиците в региона продължава, показват данните на НСИ
3 партии искат анализ за лекарите

3 партии искат анализ за лекарите

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
1 2 3 4 5 ... 150 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019