атака

Сестрите с подписка до премиера

08-05-2019 15:02
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Сестрите с подписка до премиера Тя е подкрепена от над 30 хиляди специалисти по здравни грижи и граждани
Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи внесе подписка в Министерски съвет. В нея те настояват, правителството да вземе спешни мерки за осигуряване на достойни условия на труд, както и за достойно заплащане за труда на работещите в сферата на здравеопазаването. Подписката е подкрепена от над 30 хиляди души.
В нея има три основни искания. Те са били поставяни в продължение на десет години, напомнят от БАПЗГ. Първото искане на професионалистите по здрави грижи е да се намери политическо съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения.

Другото за което настояват от съсловната организация

е задължителното спазване на заложените в КТД договорености. Освен това те апелират за създаването на дългосрочна стратегия за здравните грижи – до 2030 г. и План за действие с точно определени срокове и отговорни институции. Подписката е внесена в навечерието на Деня на Европа - 9 май. Дата не е избрана случайно, а е свързана с глобалната инициатива на Световната здравна организация „Nursing now". Инициативата на СЗО стартира преди година, за да обърне внимание на нуждата от специално внимание за развитие на здравните грижи в световен мащаб.

БАПЗГ досега проведе няколко

инициативи в рамките на кампанията, отчитат от органицазията. Стартирането на подписката е поредната такава. Според СЗО специалистите по здравни грижи са изключително важна част от медицинската общност за гарантиране на качественото здравеопазване и тяхната роля в 21 век нараства. Затова следващата година е обявена за година на медицинските сестри и акушерките.

Към подписката има

придружаващо писмо лично до примиера Бойко Борисов. В него председателят на БАПЗГ Милка Василева написа: "Исканията в подписката на БАПЗГ бяха подкрепени от 30 000 специалисти по здравни грижи и граждани от цялата страна. С това хората изразяват своята съпричастност и убеденост, че управляващите трябва да реализират промените, за които настоява най-голямата съсловна организация в сектор „Здравеопазване". Бихме искали да подчертаем, че и в този момент специалистите по здравни грижи са на работните си места и оказват помощ и грижи за своите пациенти с висок професионализъм, отговорност и любов, водени от мисията си да служат на страдащите. Вярваме, че Правителството ще застане зад исканията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които са искания на специалистите по здравни грижи и гражданите на България!"

Подписката е под надслов

„Здравните грижи сега са нашето общо утре". Тя стартира на 15 февруари 2019 година след на решение на заседанието на Националния съвет на БАПЗГ от 3.02.2019 г. Исканията в нея бяха подкрепени от 32 072 специалисти по здравни грижи и граждани от цялата страна. Подписите са събрани в в периода 15-ти февруари – 30-ти април 2019 г, съощават от съсловната организация.65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
Поне 50 процента за заплати

Поне 50 процента за заплати

Това е записано в новата Методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването, каза д-р Иван Маджаров
Още 4 години джипитата без специалност

Още 4 години джипитата без специалност

За лекарите, които не са започнали обучение се предлага отсрочка, при условие, че се зачислят за придобиване на "Обща медицина", предвиждат поправки в Закона за лечебните заведения
1 2 3 4 5 ... 134 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019