Хепатит

Лечението в България на Хепатит C

09-05-2019 10:34
Модерни терапии с директно действащи антивирусни средства промениха радикално ефективността през последните 15 години Лечението в България на Хепатит C
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив". В тази публикация ще ви запознаем с възможностите за лечение в България.
От началото на 2016 г. са налични модерни терапии с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС), които промениха радикално начина на лечение от последните 15 г. Лечението с новите терапии е със стандартна продължителност от 8 до 12 седмици. При част от пациентите с предишно неуспешно лечение или с декомпенсирана цироза, може да се удължи от 16 до 24 седмици.

Лечението е под формата на таблетки,
аааа
като страничните реакции са минимални, което позволява на пациентите да продължат да се занимават с ежедневните си дейности. Терапиите са подходящи за широк кръг от пациенти, включително и такива с декомпенсирана цироза, на хемодиализа и т.н. Благодарение на тях, може да се постигне излекуване между 90-100%. Хепатит С е разделен на шест различни генотипа (разновидности), с множество подтипове във всеки клас генотип (субгенотипи).

Генотипът е класификация на вируса,
аааа
на базата на генетичния материал, който носи. Обикновено пациентът е носител на един генотип и субгенотип. В България най-често срещани са 1а, 1b и 3. В зависимост от субгенотипа и придружаващите заболявания, лекарят ще назначи най-подходящата терапия. Тe са три вида.

 

Подробна информация за изискванията

 

на здравната каса ще намерите в рубриката -  „Актуални изисквания за лечение на хроничен хепатит С" намиращи се на електронната страница на НЗОК в раздел "Лекарства".  

За договорните партньори на НЗОК, може да се информирате в рубриката  "Изпълнители на медицинска/дентална помощ" , "Заболявания по специалности". Там има пълен списък с необходимите документи и изследвания, които следва да Ви изготвят от болницата и трябва да

 

представите при кандидатстване за лечение.

 

За отпускане на лечение, единственото изискване е пациентът да има непрекъснати здравноосигурителни права. Всички пациенти, независимо от стадия на фиброза или придружаващите заболявания, имат право на лечение. Ако имате отказ от лечение, не се колебайте да се свържете с ХепАктив.


Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

12 са рисковите групи, които задължително трябва да проверят здравния си статус
Положителен резултат на Хепатит C

Положителен резултат на Хепатит C

Опитайте се да намите или спрете напълно алколола, не си самоназначавайте билки и хранителни добавки
4 стъпки при кандидатстване за лечение

4 стъпки при кандидатстване за лечение

Най-напред трябва пациентът да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за скъпоструващо лечение
 Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Докато чакате одобрение, потърсете аптека, която изпълнява протоколи А1 и се уверете, че могат да ви доставят медикамента
5 стъпки след одобрението за лечение

5 стъпки след одобрението за лечение

Ако имате оплаквания, различни от тези, описани в листовката на медикамента, се свържете с лекуващия ви гастроентеролог
Какво е хепатит C?

Какво е хепатит C?

Хепатит C e социално значимо заболяване и е изключително опасно. Затова clinica. bg публикува серия от материали посветени на Хепатит C, с цел повишаване на обществената информираност за заболяването.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ