Гледна точка

Генериката разширява достъпа до лечение

27-09-2016 14:09
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Генериката разширява  достъпа до лечениеСпестили сме 100 млрд. евро на здравните системи за една година, казва Адриан Ван Ден Ховен
Достъпът до медикаменти и лечение е във фокуса на вниманието в цял свят. Как може той да се подобри навсякъде, има ли рецепта за България, попитахме Адриан Ван Ден Ховен. Той е директор на европейската асоциация на генеричните производители «Медикаменти за Европа».

- Г-н Ван Ден Ховен, достъпът до лекарства е важна тема в целия свят, знаете ли каква е ситуацията в момента в различните страни на ЕС? Как генеричната индустрия може прави по-достъпни медикаментите?

- Докато влиянието на някои скъпи, защитени от патентите медикаменти, е повишаването на разходите за лечение, генеричните и биоподобните продукти са крайгълният камък за стабилността на здравните системи. Скорошен анализ на IMS Health показа, че без генеричните медикаменти пациентите и здравните системи щяха да платят със 100 млрд. евро повече за 2014 г. В момента средствата за биологични продукти съставляват повишаваща се част от общите разходи за медикаменти. Навлизането на биоподобните продукти предлага възможност на разплащателните фондове в Европа и САЩ възможността да спестят други 50-100 млрд. евро до 2020 г. Още по-важното е, че биоподобните продукти повишават достъпа до лечение от 2007 г. насам, когато беше ланча на filgrastim. Оттогава досега 44% повече пациенти с онкологични заболявания са получили терапия в Европа.

- Все по-често чуваме, че сегашният бизнес и ценови модел при лекарствата е изчерпан, вярно ли е това? Има ли нужда от законодателни промени?

- Въпреки тези безспорни резултати, страните членки търсят различни краткосрочни решения за спестяване на пари като натискат андолу цените на генеричните медикаменти, вместо да повишават достъпа до тях. Проф. Золтан Кало от ELTA University показа разликите в достъпа до медикаменти, които са широко използвани за лечение на сърдечносъдови заболявания след изтичането а патента им - например при clopidogrel. Употребата на този продукт е нараснала в някои европесйки страни с над 500%.

На 17 юни 2016 г. заключението на Съвета подчерта важността на навременното доставяне на генерични и биоподобни продукти за подобряване достъпа до терапии и за осигуряване стабилността на националните здравни системи. „Медикаменти за Европа" аплодира призивите на европейските здравни министри за повече съревнование на фармацевтичния пазар. За да поддържат стабилността на здравните си системи, властите би трябвало да подкрепят генеричната индустря. Развитието на биоподобните медикаменти може да струва над €250 млн. и много малко комапнии могат да си позволят подобни инвестиции. Публикуваният през август 2015 документ „Riga Roadmap" дава план за действие на ЕС и на държавите в него.

- Всяка година все повече пари се дават за лекарства, какви са резултатите за пациентите? Получават ли те по-добър достъп до лечение?

- Достъпът до лекарства на пациентите се увеличава, когато на пазара навлязат генерични и биоподобни медикаменти. Осигуряването на високо качество, безопасност и ефикасност е основен приоритет на нашите членове. Нашата индустрия е напълно отдадена на работата с Европейските и национални регулатори. Гордо можем да кажем, че милиони европейски пациенти днес имат по-добър достъп до лечение благодарение на генеричните и биоподобните медикаменти. Особено в страни като България, по-ниските цени на генеричните медикаменти са достъпни за пациентите с по-малко доплащане. Проучванията показват, че по-високото доплащане ограничава лечението. Затова вярваме, че българското правителство ще направи повече, за да рашири достъпа до генерични медикаменти.

- Защо цените на лекарствата са различни в отделните страни?

Здравните политики са обект на работата на всяка държава. В Европа различията съществуват най-вече при иновативните продукти, но се срещат и при генеричните и биоподобните медикаменти.

Важно е също да разберем какви цени се сравняват. В много случаи разходите за разпространение на медикаментите са по-високи от самите медикаменти. Например в Германия таксата в аптека, която се начислява, е €9, което много над средната цена на опаковка с генерични медикаменти. Ние не смятаме, че цените на лекарствата са много високи в страни като България или Румъния. Всъщност правителствата в тези държави предприеха мерки за намаляване на цените, които имаха два основни ефекта: пациентите доплащат повече, а в някои случаи има недостиг на лекарства заради загубите от доставките на толкова ниски цени. Например миналата година 2000 лекарства бяха оттеглени от румънския пазар. Подобни резултати могат да са само катастрофални за пациентите.

- В България също има недостиг на евтини лекарства, особено в онкологията, кой е по-големият проблем тогава – високите или ниските цени?

- Правителството предприема мерки, които рефлектират върху генеричната индустрия, защото водят до прекалено намаляване на цените. Това повишава риска от наличието на доставки и води до липси на лекарства. Трябва да е ясно, че няма евтини лекарства, особено в онкологията, за производство и развитие. Нашата индустрия не може да продължи да подобрява достъпа, ако е принудена да реализира загуби.

За да решим тези проблеми, ние искаме заедно с българското правителство, да разработим по-силни прогенерични политики. Това ще подобри реално достъпа до лечение, ще намали доплащането и ще даде утойчивост на обществения бюджет за лекарства.

- Какви са мерките за по-добър достъп до иновативни и генерични медикаменти?

- Властите трябва да припознаят генеричните и биоподобните медикаменти като решение за разширяване на достъпа до лечение и по-добър живот за всички европейци. Те трябва да насърчават навлизането на генеричните медикаменти и да премахват бариерите за досигането им на пазара. Политиките би трябвало да стимулират ценово-ефективните мерки, които насърчават както спестяването на средства, така и стабилността. Такива са тези, които водят до подема на генеричните и биоподобните медикаменти.

- Какви са очакванията ви за развитието на генеричната иднустрия? В кои области ще отбележи най-голям подем?

- Членовете на „Медикаменти за Европа" инвестират в лекарствата с добавена стойност, като възможност да посрещнат и задоволят нуждите на пациентите. Работейки с доказани съставки, чиято токсичност и други свойства са добре проучени, можем да намалим времето за разработване и да комбинираме нови технологии с познати молекули, но това изисква значими инвестиции и усилия. Нашата цел е да играем водеща роля в отключването на този нов изследователски потенциал, фокусирайки се на вече съществуващите молекули. Подобрението на лечението с познати молекули ще донесе до нови ползи за пациентите и ще им помогне по-добре да контролират заболяването си. Задоволявайки нуждите на пациентите, нашите лекарства дават нов хоризонт за всички, които търсят по-добро качество на живот чрез терапията си.Регулират лекарствата от паралелен внос

Регулират лекарствата от паралелен внос

ВАС отмени ограничението цените им да не са по-високи от регистрираните у нас, МЗ го въвежда отново
Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Министерски съвет прие промени в наредба, с които забранява използването му
Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Толкова е платила НЗОК през тази година, разходите растат от 2011 г. насам, сочат данните до края на август
130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

Компанията е осигурила 20 иновативни лекарства на пазара в страната ни
ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

Пациентите не трябва да преустановяват лечението, без консултация с лекар, подчертават от Агенцията
Ръст на разходите за лекарства в болниците

Ръст на разходите за лекарства в болниците

В някои лечебни заведения парите за медикаменти и медицински изделия достигат до 70% от общите разходи
Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Председателят на Етичната комисия се задължава да пази декларациите за конфликт на интереси, гласи проект на МЗ
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

МЗ разреши облекчения режим до 1 април 2020 година
1 2 3 4 5 ... 59 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019