Хепатит

Положителен резултат на Хепатит C

09-05-2019 10:34
Опитайте се да намите или спрете напълно алколола, не си самоназначавайте билки и хранителни добавкиПоложителен резултат на Хепатит C
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив". В тази публикация ще ви предтставим препоръки за действие при положителен резултат на Хепатит C.
Когато разберете своята диагноза, може да изпитате широк спектър от чувства - страх, вина, обърканост. В такива моменти това, което помага, е да поговорите с някой близък или с човек, преминал през същото. Не е нужно да се борите сами. Може да се свържете с други пациенти чрез онлайн форумa www.hepatitis-bg.com или да дойдете на организираните от ХепАктив Групи за подкрепа на пациенти и техните близки.

По време на тези срещи ще получите
необходимата информация относно процеса за кандидатстване и провеждане на лечение, както и нужната психологическа подкрепа. Задължително обаче трябва да се изследват и вашите близки. Макар хепатит С да се предава основно по кръвен път, съществува минимален риск от заразяване при порязване или използване на едни и същи тоалетни принадлежности като четки за зъби, самобръсначки и др.

 

На първо място опитайте да намалите

 

или спрете напълно приема на алкохол. Има изследвания, които доказват, че той увеличава активността на вируса, така че за да предпазите черния си дроб, е препоръчително да не консумирате никакъв алкохол. Полуфабрикатите, храните, обработени с консерванти, оцветители и изкуствените мазнини трябва да се избягват, тъй като затрудняват работата на черния дроб и са предпоставка за развитие на стеатоза (омазняване).

 

Приемът на повече зеленчуци, плодове,

 

риба, нетлъсто месо, вода и умерените физически натоварвания ще повишат качеството Ви на живот. Не си самоназначавайте билки и хранителни добавки, преди да сте се консултирали с гастроентеролог.

Не трябва да забравяте, че Хепатит C може и трябва да се лекува.

 

В България лечението е безплатно за всички

 

здравноосигурени пациенти и има специална процедура, по която то се отпуска от НЗОК (Национална здравноосигурителна каса). Ако някой Ви посъветва да не предприемате нищо, защото лечението е тежко и неефективно, то най-вероятно той говори за старите методи на лечение с интерферон. Ако имате позитивен тест за хепатит С (HCV RNA), предприемете всички стъпки, за да се излекувате. За съдействие и разяснение може да се свържете със ХепАктив на посочените координати ТУК.


Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

12 са рисковите групи, които задължително трябва да проверят здравния си статус
Лечението в България на Хепатит C

Лечението в България на Хепатит C

Модерни терапии с директно действащи антивирусни средства промениха радикално ефективността през последните 15 години
4 стъпки при кандидатстване за лечение

4 стъпки при кандидатстване за лечение

Най-напред трябва пациентът да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за скъпоструващо лечение
 Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Докато чакате одобрение, потърсете аптека, която изпълнява протоколи А1 и се уверете, че могат да ви доставят медикамента
5 стъпки след одобрението за лечение

5 стъпки след одобрението за лечение

Ако имате оплаквания, различни от тези, описани в листовката на медикамента, се свържете с лекуващия ви гастроентеролог
Какво е хепатит C?

Какво е хепатит C?

Хепатит C e социално значимо заболяване и е изключително опасно. Затова clinica. bg публикува серия от материали посветени на Хепатит C, с цел повишаване на обществената информираност за заболяването.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ