Хепатит

Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

09-05-2019 10:36
12 са рисковите групи, които задължително трябва да проверят здравния си статус Кога и къде да се изследвате за хепатит C?
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив". В тази публикация ще ви запознаем с основните рискови групи, които трябва да се изследват и начините да проверят здравния си статус.
Предвид спецификата на заболяването има около 12 рискови групи, за които е задължително да се изследват. Това са хората родени в периода 1945 - 1965 г. или в т. нар. baby boomers. На второ място лицата с повишени чернодробни ензими. В списъка попадат още претърпелите кръвопреливане или трансплантация преди 1992 година.

Задължително трябва да се изследват
аааа
и пациенти на хемодиализа, както и хора с чести зъболекарски или други медицински манипулации. При употреба на инжекционно/интраназално наркотични вещества, дори и да е било само веднъж, прегледът също е наложителен. В рисковите групи влизат още мъжете, правещи секс с мъже MСМ, пациентите, инфектирани с ХИВ вирус, бивши и настоящи затворници, хора, които имат татуировки, пиърсинг и др.,

медицински персонал, работещ с кръв
аааа
и кръвни продукти. Козметичните процедури като маникюр, педикюр, поставяне на обеци, филъри също крият риск, макар и минимален. И все пак този списък не е изчерпателен и е възможно да не попадате в никоя от изброените групи и въпреки това да сте заразен с вируса.

 

Всяка по-голяма лаборатория предлага тест

 

за антитела за хепатит С, като цената е приблизително 20 лв. Резултатът бива готов за 24 часа. Важно е да знаете, че това изследване не може да се назначи от личния Ви лекар. Може да се изследвате бързо, безплатно и анонимно в кабинета на Сдружение ХепАктив, намиращ се в „Център за сексуално здраве" в гр. София. Предлагаме и тест за ХИВ. Резултатите биват готови за 15 мин.

 

Друга опция е да дарите безвъзмездно кръв.

 

Всеки кръводарителски център в страната изследва дарената кръв за хепатит В, С, ХИВ и сифилис. Имайте предвид, че при положителен резултат, центърът няма да се свърже директно с Вас, за да Ви уведоми, затова проверете как може да получите лично своите резултати. Сдружение ХепАктив организира регулярно скрининг акции за хепатит В и С в София и страната. Повече информация може да намерите на сайта - www.hepactive.org.

 

Тъй като за хепатит С няма ваксина,

 

а в повечето случаи няма и симптоми, е препоръчително да се тествате на всеки няколко години. Ако сте претърпели манипулация (операция, татуировка или дори обикновено посещение при зъболекар) е препоръчително да си направите тест за хепатит С 6 месеца след това.

 

Anti HCV е най-използваният тест, който засича антителата,

 

развиващи се при инфектиране с вируса и обикновено оставащи доживот в кръвната система на човек. Ако имате съмнение, че сте се заразили при рисков контакт, изчакайте 6 седмици, преди да направите този тест. Той не може да определи дали вирусът е изчистен (чрез имунната система или лечение) или е все още наличен. Този тест е първичен и при позитивен резултат се налага използването на високоспециалирано изследване (PCR RNA).

 

Дори след успешно лечение и настъпило

 

пълно оздравяване, антителата остават. PCR RNA е последващото изследване, което се прави само в няколко специализирани лаборатории в страната. Има за цел да установи дали инфекцията е отминала или не и измерва количеството на вируса в кръвта. Допълнително трябва да се определят генотип и субгенотип, които са нужни при започване на лечение.

 

Цената ориентировъчно е 390 лв.

 

за трите показателя. Пациентът може: да се обърне към гастроентеролог от специализираните клиники в страната (ВИЖТЕ ТУК), който може да му го назначи безплатно по Здравна каса. За целта пациентът ще бъде хоспитализиран за 4 дни. Също така може да го получи безплатно по донорска програма, финансирана от фармацевтична компания, ако към момента има налична. За повече информация по темата може да се свържете с ХепАктив за повече информация.

 

При възможност, пациентът може да заплати изследването си и сам.

 

Резултатът може да бъде отрицателен и положителен. Отрицателният означава, че човек е постигнал спонтанно излекуване, благодарение на имунната си система. При положителния, човекът има нужда от лечение и трябва да се насочи към специализирана клиника. В зависимост от лабораторията, резултатът ще бъде готов за 3-10 дни.

2019-05-09

ХепАктив изследва безплатно

 

Сдружение ХепАктив е група пациенти, които след дългогодишна борба и опит със здравната система през 2009 г. създадоха нестопанско пациентско сдружение. Целта е още по-ефективно да се работи за повишаване информираността на обществото относно хепатита като социално значимо заболяване, предоставяне на безплатни изследвания за хепатит В и С оказване на съдействие на всеки нуждаещ се. Сдружението има и разкрита услуга за безплатно изследване и консултиране за хепатит С, намираща се в CheckPoint София, ул. „Цар Самуил′′ 111 в гр. София.

Работното време е от понеделник – до петък 12- 19 ч. и събота 12 – 18 часа. Изследванията са безплатни, бързи и анонимни, за тях не е нужно предварително записване. За консултация в областта на хепатит е нужно предварително запазване на час на тел.: 0988 722 988.

 

Положителен резултат на Хепатит C

Положителен резултат на Хепатит C

Опитайте се да намите или спрете напълно алколола, не си самоназначавайте билки и хранителни добавки
Лечението в България на Хепатит C

Лечението в България на Хепатит C

Модерни терапии с директно действащи антивирусни средства промениха радикално ефективността през последните 15 години
4 стъпки при кандидатстване за лечение

4 стъпки при кандидатстване за лечение

Най-напред трябва пациентът да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за скъпоструващо лечение
 Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Докато чакате одобрение, потърсете аптека, която изпълнява протоколи А1 и се уверете, че могат да ви доставят медикамента
5 стъпки след одобрението за лечение

5 стъпки след одобрението за лечение

Ако имате оплаквания, различни от тези, описани в листовката на медикамента, се свържете с лекуващия ви гастроентеролог
Какво е хепатит C?

Какво е хепатит C?

Хепатит C e социално значимо заболяване и е изключително опасно. Затова clinica. bg публикува серия от материали посветени на Хепатит C, с цел повишаване на обществената информираност за заболяването.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ