Хепатит

Какво е хепатит C?

09-05-2019 10:23
Clinica.bg

press@clinica.bg
Какво е хепатит C? В България около 840 души умират всяка година от заболяването, по данни на СЗО
Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив". В тази публикация ще ви запознаем с основите факти и същината на заболяването.
„Хепатит" означава възпаление на черния дроб - най-големият вътрешен орган, който изпълнява над 500 жизненоважни функции в тялото ни. Той е отговорен за обработката на хранителни вещества, филтрира кръвта и се бори с инфекциите. Системната употреба на алкохол, токсини, някои лекарства и заболявания могат да причинят хепатит. Въпреки това, най-често той се причинява от вирус (А,В,С и т.н).

 

Според доклад от 2017 г. на СЗО

 

към настоящия момент в света има 71 млн. души, болни от хепатит С, като само 20% от тях са диагностицирани, а едва 7% (или около 1,5 млн. души) са получили лечение през 2016 г. Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Освен на черния дроб, хепатит С нанася поражения на цялото тяло, като може да причини артрит, васкулит, криоглобулинемия, инсулинова резистентност и др. В България се предполага, че около 94 000 души са болни, но годишно до лечение стигат едва около 1000.

 

Липсата на симптоматика, адекватна държавна

 

политика за профилактика и ниската информираност сред обществото са главните причини за това.

Как се предава Заболяването се предава основно по кръвен път. Риск крие всяка манипулация, при която има контакт на кръв с кръв. HCV се предава и по полов път. При хетеросексуални двойки опасността е минимална, но хепатит С се предава често при мъже, правещи секс с мъже. На трето място вирусът се предава и по перинатален път - от заразена с вируса на хепатит С майка, която при раждане предава вируса на новороденото.

 

Различни изследвания оценяват риска между 3-6%,

 

като при майки, коинфектирани с ХИВ, той нараства до 10-20%.

Важно е да запомните, че HCV не се предава чрез случайни контакти като: кихане, кашляне, прегръдки, ползване на общи прибори за хранене.

Има две основни фази на заболяването – остра и хронична. При острата малка част от инфектираните развиват видими симптоми, като те могат да се появят между 3-та и 12-та седмица от заразяването.

 

Това може да включва грипоподобни оплаквания,

 

иктер (жълтеница), треска, гадене, повръщане, потъмняване на урината и др., които обаче често биват погрешно разпознати като настинка например. Ако 6 месеца след заразяване пациентът има отрицателен PCR RNA тест, това означава, че благодарение на имунната си система е оздравял. Това се случва при около 10-15% от болните. Появилите се антитела в кръвта не са протективни и обикновено остават до живот.

 

Хроничната фаза е проявява, когато са минали

 

повече от 6 м. от датата на диагностициране и все още PCR RNA тестът е положителен. Това означава, че пациентът не е излекуван и заболяването преминава в хронична фаза, налагаща лечение. Поради липсата на симтоматика и на профилактика, много малка част от пациентите биват навременно диагностицирани. Над 20% от тях, които са заразени преди повече от 20 г., ще развият рак или цироза на черния дроб. В България около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения, по данни на СЗО.Награди за иновации в здравния сектор

Награди за иновации в здравния сектор

За втора поредна година в. Капитал и биофармацевтичната компания АбВи търсят най-добрите примери, които демонстрират иновации и добри практики в здравния сектор в България. От днес до 15 октомври 2018 г. всички желаещи ще могат да кандидатстват със своите проекти, а най-добрите сред тях ще бъдат отличени по време на Шестата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор" на 12 ноември 2019 г.
Лечебен план при псориатичен артрит

Лечебен план при псориатичен артрит

Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит, придружен с псориазис. Това е автоимунно, възпалително заболяване, засягащо кожата и ставите и може да доведе до значителна болка и разрушаване на ставите. Приблизително около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Какво включва лечебният план разказват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност.
Тестват безплатно за хепатит С

Тестват безплатно за хепатит С

Целта на изследванията в „Св. Иван Рилски" е да се открият нерегистрираните заразени
Да се облекчи лечението при Хепатит С

Да се облекчи лечението при Хепатит С

От НПО сектора искат още изследването за наличие на заболяването да се включи в профилактичния годишен пакет с изследвания
Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

Кога и къде да се изследвате за хепатит C?

12 са рисковите групи, които задължително трябва да проверят здравния си статус
Положителен резултат на Хепатит C

Положителен резултат на Хепатит C

Опитайте се да намите или спрете напълно алколола, не си самоназначавайте билки и хранителни добавки
Лечението в България на Хепатит C

Лечението в България на Хепатит C

Модерни терапии с директно действащи антивирусни средства промениха радикално ефективността през последните 15 години
4 стъпки при кандидатстване за лечение

4 стъпки при кандидатстване за лечение

Най-напред трябва пациентът да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за скъпоструващо лечение
 Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Kъде да кандидатстваме за лечение на хепатит C ?

Докато чакате одобрение, потърсете аптека, която изпълнява протоколи А1 и се уверете, че могат да ви доставят медикамента
5 стъпки след одобрението за лечение

5 стъпки след одобрението за лечение

Ако имате оплаквания, различни от тези, описани в листовката на медикамента, се свържете с лекуващия ви гастроентеролог

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019