Бум

Все повече лекари работят в две болници

27-09-2016 09:07
Шест пъти се е увеличил броят им за година, показват данните на НЗОКВсе повече лекари работят в две болници
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Шест пъти са се увеличили лекарите, които работят в повече от една болница през тази година в сравнение с миналата. Това показват данните на здравната каса за този период.

Общо 11 918 са били медиците, които са работели в болниците през 2014 г., от тях 179 са се трудили на две места. Съотношението се запазва почти същото и през миналата година. През тази обаче данните на касата отчитат съществено повишение както на броя медици в болниците – 13 054, така и на тези, които работят в повече от една клиника – 1 342. В същото време броят на лекарите у нас остава непроменен – около 29 000 по данни на НСИ.

Според медиците причините за голямото увеличение на колегите им, които работят поне в две болници е най-вече въвеждането на твърдите лимити на финансиране през миналата година. Заради тях приходите на много болници спряха да растат, а оттам и доходите на лекарите, които работят в тях. Проблемът е характерен най-вече за държавните и общинските болници. Затова лекарите в тях са потърсили начин да компенсират това, смятат колегите им.

Сред другите причини, поради които медиците работят на две места е недостигът на специалисти в определени области като патоанатомията, педиатрията, анестезиологията и т.н. Също така откриването на нови отделения в съществуващите лечебни заведения, както и на цели нови болници.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи в страната има 108 частни клиники, които се изградиха през последните 20 години без да се закрият реципрочен брой обществени болници. Това от своя страна генерира свръххоспитализации и нелоялна конкуренция между лечебните заведения за парите на касата. Последните промени на здравно министерство - нова здравна карта и селективното договаряне, засега не дадоха резултати в ограничаването на договорните партньори на касата.

За да се спре постоянното роенене на болници, самите лекари обсъждаха на своите събори да се въведе правило един лекар да работи само в една клиника. Досега обаче те не го приеха заради опасенията си, че непривлекатлените региони в страната ще останат напълно без кадри и болници.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 507 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ