Рехабилитация

Стресът и студът блокират врата

08-02-2016 06:37
Не посягайте към топлото, помага само мануалната терапияСтресът и студът блокират врата


Сковаваният врат и болката са чести сяътници на рязката промяна в температурата, престоя на течение, стреса и умственото пренапрежение. Хубавото е, че тези неприятни последици имат своето решение в лицето на деблокиращата мануална терапия, която освобождава притиснатитекръвоносни съдове или нервни окончания и връща равновесието между мускулите. Защо масажните техники са за предпочитане, попитахме специалиста по кинезитерапия Евгени Манолов, който има богат професионален опит в мануалната терапия и в динамичната остеопатия.

Подвижността на прешлените на гръбначния стълб се осигурява от мускули сгъвачи и разгъвачи. Нормално те работят в баланс. „Ако едините превалират, мускулното придърпване в тази посока е по-голямо и настъпва изкривяване на прешлена (девиация)", казва Евгени Манолов. Това означава, че дисбалансът вече е налице, което предполага, че едната страна е доста стегната. Там вече е нарушено кръвообращението, притиснато е нервното коренче, развива се възпалителен процес в по-напреднал стадий. "Най-напред трябва да освободим мястото, където е притиснато кръвоносното съдче и това е възможно да се постигне с масажни техники", обяснява кинезитерапевтът.

В тези случаи класическият масаж може да помогне, тъй като чрез разтриване и размачкване телесната температуа се повишава с около 1 градус, което само по себе си отпуска в известна степен мускулите. Един класически масаж може да подобри състоянието, но не може да реши основните проблеми за деблокиране на самите стави и равновесието на мускулите, които трябва да се доведат в баланс.

Визитка


Евгени Манолов е завършил Нацианална спортна академия със специалност по „Лечебна физкултура"през 1977 г. и Медицинска академи, София със специалност "Медицинска физкултура" през 1996 г. Работил е в Клиниката по физиотерапия и център по рехабилитация в днешната УМБАЛ „Лозенец" от 1984 г. до 2001 г. Преподавал е кинезитерапия в Национална спортна академия от 2007 г. до 2014 г. и в Олимпийски колеж 2013 г. - 2015 г. Специализирал е мануални лечебни техники като Сириекс, Маккензи, Боуен терапия, Юмейхо терапия, динамична остеопатия и други.

„В такъв момент е най-добре да се направи мануална терапия. Според случая се избира деблокираща мануална терапия, хиропрактика или остеопатия за да се коригира променената биомеханика", обяснява специалистът. По този начин на първо място се подобряват кръвообращението и храненето на самия регион, а на второ се лекува възпалението. При остри случаи, когато за първи път се е появило схващане на врата може веднага да се получи „отпушване" и много бързо да се върне равновесието между мускулите. "Ако не е премахната основната причина - притискането на нервното окончание и нарушеното равновесие на двата мускула, които държат прешлена в изкривено положение, не може да настъпи пълно излекуване", казва кинезитерапевтът Евгени Манолов.

Когато се направи дълбок лимфатичен масаж, с поне 2 см натиск, може да се задвижи лимфата. "Това става като я „изстискаме" към най-големите лимфни съдове от двете страни на шията, под брадата, в основата на ключиците и под мишниците. Нормално лимфата се придвижва много бавно и прави средно 2 - 3 оборота за 24 часа", обяснява кинезитерапевтът. Затова масажът задължително се извършва от периферията към центъра, за да бъде съобразен с лимфообращението - посоката на оттичане. "В действителност, лимфата е тази, която засилва имунната система с 30%", допълва специалистът.

Когато има възпалени нервни окончания, които излизат от нивото на всеки прешлен, на две или три места е задължително да се проведе противовъзпалително лечение и то инжекционно за около 2 седмици. „Много хора смятат, че в този момент, ако се напарят с по-топлата вода ще ги отпусне. Да, отпуска се мускулатурата, но се усилва възпалението на нерва, тъй като нервните окончания и плексусът са много близо до кожата", пояснява специалистът.

През зимата температурната разликата от 10 градуса е шок за организма. Ставите първи реагират на този температурен стрес и където е най-слабото място на конкретен човек, съответно то реагира първо. „Ако усетите студа, ако падне барометричното налягане, ако имате психологически проблеми и умствено пренапрежение, за да не се отразят на гръбнака ви, облечете се топло и си дайте почивка", съветва специалистът. При жените с по-дълги коси има типичен ппроблем, когато след изкъпване излизат навън с недобре изсушена коса. Започват мигрени, главоболия, виене на свят и сковаване на врата, което може да се разпространи надолу до кръста и се получава едно хронично периодично възпаление.

„Възглавницата при легнало положение настрани трябва да бъде висока колкото разстоянието от рамото до ухото като се пресметне, че възглавницата ще бъде смачкана около 2-3 см. Така ще се избегне преразтеглянето на мускулите на врата по време на сън. Когато лягате настрани, главата не трябва да пада надолу. Премерете също и височината на възглавницата съответно на дъгата, която се образува при лягане на твърдо по гръб между главата и най-високата част на гърба. Избирайте също така пижама, чието горнище е с якичка, за да покрива врата през нощта", съветва кинезитерапевтът Евгени Манолов.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ