лица

Момчето, което вярва, че една птичка пролет прави

03-05-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Момчето, което вярва, че една птичка пролет правиЛошата черта на българите е, че много се оплакваме, каза Денис Милков
Той е на 26 години. Амбициозен и сигурен, че всеки положен труд си струва. Завършил е медицина, а след това здравен мениджмънт във Факултета по обществено здраве на МУ- Пловдив. И то блестящо. Отличникът се казва Денис Милков.
Да разговоряш с Денис се оказа доста приятно занимание, защото той е интелигентен младеж, който знае какво иска от живота и май е намерил верния път да го постигне. Разговорът ни започна с опознаване. Попитах го от къде е, с какво се занимават родителите му. Така разбрах, че не той е изрбал медицината, а сякаш тя го е открила. Защото малко са професиите, които ти дават авторитет и същевременно възможност да го използваш за благото да другите.

 

Никой от родителите му,

не е пленен от изкуството на Авицена. Коренът на Денис е от Смолян. Семейството му обаче от години живее в Пловдив. А там, в прегръдката на Родопите е останал само дядо му. Разказва, че се радва на подкрепата на родителите си за важните стъпки в живота си. Така се е случило и когато се е насочил към медицината. Не са го упрекнали, че няма да се включи в семейния бизнес, а ще покорява нови хоризонти.

Денис споделя, че малко са колегите му

от университета, които са заминали да търсят реализация в чужбина. Повечето са останали в България. Намерили са човека до себе си и са започнали да се наместват в пъзела на здравната системата. Сподели, че и той е срещнал любовта на живота си, но тя не е завършила за доктор, а е в съвсем различна професия.

Записал е здравен мениджмънт,

по една важна причина, да натрупа знания за функицонирането на здравната система, като цяло. И няма нищо по- естетвено от това, докторът, който е изучил болестите на хората, да изучи и тези на здравеопазването. С ученето няма да спре до тук, защото другото професионално стъпало, което ще изкачи е специализацията. Питам го, дали не би отишъл да работи и живее в чужина. Той ми отговоря, че по-скоро би отишъл да учи, да натрупа знания, но иска да може да ги прилага у нас. Така разговорът ни се завърта около заминаващите в странство млади медици. Оказва се, че техният брой с времото намалява. По думите на Денис, чужбина блазни повече студентите, които са в началните курсове. После тези мисли напускат повечето. Той допълва още, че в Пловдив има много добра среда за реализация на медиците.

Ако е в креслото на здравния министър

би направил така, че здравето да стане национален приоритет. А промоцията му да бъде обща кауза. Хората да се образоват повече за болестите и за рисковите фактори за развитието им. Да има достатъчно средства за профилактика на всички социално значими заболявания. Физическата култура и спортът да бъдат не просто достъпни, но и стимулирани.

Казва, че обича да разтоварва

от ежедневието сред природата. Любимите му планини са Стара планина и Родопите. Пълен релакс постига, като се наслаждава на извивките на планинската снага. Погледът му се рее по склоновете, след това се премества към притихнала повърхност на езерото, а музиката на птичата песен, жуженето на пчелите събиращи мед от дъхавите цветя, само допълват силата на преживяването.

Обича зимата да кара ски,

или пък да прави преходи. Важното е да е там, близо до природата. Затова изборът на ваканция е палатка в планината. Казва, че обича да чете автобиографични книги. Последната такава е за живота на Бенджамин Франклин. От нея е научил, че за да успее човек е важно добре да организира ежедневието си. А добрите качества, които има всеки да ги подържа и доразвива.

Няма да забрави думите на майка си,

че сговорна дружина планина повдига. И ако тази народна мъдрост в детството го е карала да помогне за домашните задължения, то в бъдеще ще му е от полза за работата в екип. Казва, че в неговото семейство домашните ангажиментите не ги разделят, а ги сплотяват, защото всеки поема и върши нужното съобразно ангажиментите на останалите. "Който може да свърши дадена работа я свършва и толкова".

Според Денис, важно е всеки

да си изпипва работата до съвършенство. Така общият успех ще е гарантиран. Не харесва, когато чува предимно оправдания, за неслучилите се неща в глобален мащаб у нас. По думите му всеки трябва да има лична отговорност за напердъка на държавата ни. Не бива да търсим, вина в друг, за хала на който се намираме, казва той. Първо трябва да се огледаме какво сме могли, а не сме направили, допълва Денис. И с усмивка твърдо заявява: "Вярвам,че една птичка пролет прави!"Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Медик зад кадър

Медик зад кадър

Трансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
Урок по достойнство

Урок по достойнство

Поемането на отговорност е много важна част от моралния кодекс, казва проф. Карен Джамбазов
Образите в огледалото

Образите в огледалото

Трябва да знаеш, че всеки ден започва от нулата, независимо от успеха на предишния ден, казва доц. Венелин Герганов
Спешен медик майстор на рапирата

Спешен медик майстор на рапирата

Най-хубавите подаръци, които ми е давала работата са бебета, които са се родили с мое участие и спасения човешки живот, казва д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София
С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
Ловец на успехи

Ловец на успехи

Русенци сме особена порода хора, винаги си помагаме, казва д-р Мария Димитрова
Да посрещаш живота е привилегия

Да посрещаш живота е привилегия

Удовлетворението идва от радостта в очите на майките, когато си им помогнал да родят бебето си, казва д-р Пенков
Превърнал професията си в живот

Превърнал професията си в живот

За мен не е важно да съм известен, а да съм добър и да оставя нещо след себе си, казва д-р Иван Мартинов
Да правиш китки за обич

Да правиш китки за обич

Сбъднала съм професионалната си мечта да бъда операционна акушерка, казва Михаела Мишева
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019