лица

Момчето, което вярва, че една птичка пролет прави

03-05-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Момчето, което вярва, че една птичка пролет правиЛошата черта на българите е, че много се оплакваме, каза Денис Милков
Той е на 26 години. Амбициозен и сигурен, че всеки положен труд си струва. Завършил е медицина, а след това здравен мениджмънт във Факултета по обществено здраве на МУ- Пловдив. И то блестящо. Отличникът се казва Денис Милков.
Да разговоряш с Денис се оказа доста приятно занимание, защото той е интелигентен младеж, който знае какво иска от живота и май е намерил верния път да го постигне. Разговорът ни започна с опознаване. Попитах го от къде е, с какво се занимават родителите му. Така разбрах, че не той е изрбал медицината, а сякаш тя го е открила. Защото малко са професиите, които ти дават авторитет и същевременно възможност да го използваш за благото да другите.

 

Никой от родителите му,

не е пленен от изкуството на Авицена. Коренът на Денис е от Смолян. Семейството му обаче от години живее в Пловдив. А там, в прегръдката на Родопите е останал само дядо му. Разказва, че се радва на подкрепата на родителите си за важните стъпки в живота си. Така се е случило и когато се е насочил към медицината. Не са го упрекнали, че няма да се включи в семейния бизнес, а ще покорява нови хоризонти.

Денис споделя, че малко са колегите му

от университета, които са заминали да търсят реализация в чужбина. Повечето са останали в България. Намерили са човека до себе си и са започнали да се наместват в пъзела на здравната системата. Сподели, че и той е срещнал любовта на живота си, но тя не е завършила за доктор, а е в съвсем различна професия.

Записал е здравен мениджмънт,

по една важна причина, да натрупа знания за функицонирането на здравната система, като цяло. И няма нищо по- естетвено от това, докторът, който е изучил болестите на хората, да изучи и тези на здравеопазването. С ученето няма да спре до тук, защото другото професионално стъпало, което ще изкачи е специализацията. Питам го, дали не би отишъл да работи и живее в чужина. Той ми отговоря, че по-скоро би отишъл да учи, да натрупа знания, но иска да може да ги прилага у нас. Така разговорът ни се завърта около заминаващите в странство млади медици. Оказва се, че техният брой с времото намалява. По думите на Денис, чужбина блазни повече студентите, които са в началните курсове. После тези мисли напускат повечето. Той допълва още, че в Пловдив има много добра среда за реализация на медиците.

Ако е в креслото на здравния министър

би направил така, че здравето да стане национален приоритет. А промоцията му да бъде обща кауза. Хората да се образоват повече за болестите и за рисковите фактори за развитието им. Да има достатъчно средства за профилактика на всички социално значими заболявания. Физическата култура и спортът да бъдат не просто достъпни, но и стимулирани.

Казва, че обича да разтоварва

от ежедневието сред природата. Любимите му планини са Стара планина и Родопите. Пълен релакс постига, като се наслаждава на извивките на планинската снага. Погледът му се рее по склоновете, след това се премества към притихнала повърхност на езерото, а музиката на птичата песен, жуженето на пчелите събиращи мед от дъхавите цветя, само допълват силата на преживяването.

Обича зимата да кара ски,

или пък да прави преходи. Важното е да е там, близо до природата. Затова изборът на ваканция е палатка в планината. Казва, че обича да чете автобиографични книги. Последната такава е за живота на Бенджамин Франклин. От нея е научил, че за да успее човек е важно добре да организира ежедневието си. А добрите качества, които има всеки да ги подържа и доразвива.

Няма да забрави думите на майка си,

че сговорна дружина планина повдига. И ако тази народна мъдрост в детството го е карала да помогне за домашните задължения, то в бъдеще ще му е от полза за работата в екип. Казва, че в неговото семейство домашните ангажиментите не ги разделят, а ги сплотяват, защото всеки поема и върши нужното съобразно ангажиментите на останалите. "Който може да свърши дадена работа я свършва и толкова".

Според Денис, важно е всеки

да си изпипва работата до съвършенство. Така общият успех ще е гарантиран. Не харесва, когато чува предимно оправдания, за неслучилите се неща в глобален мащаб у нас. По думите му всеки трябва да има лична отговорност за напердъка на държавата ни. Не бива да търсим, вина в друг, за хала на който се намираме, казва той. Първо трябва да се огледаме какво сме могли, а не сме направили, допълва Денис. И с усмивка твърдо заявява: "Вярвам,че една птичка пролет прави!"Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Само след дни ще защитя докторантура по темата, но в близо 300 те страници е заключена тайната, казва д-р Елеонора Христова
Когато носиш Родопската песен в сърцето си

Когато носиш Родопската песен в сърцето си

Искам да завърша и Музикалната академия, каза Мария- Йоана от МУ Пловдив
Когато Хипократ победи Мелпомена

Когато Хипократ победи Мелпомена

Избрах медицината, макар че много харесвах театъра, казва проф. Радослав Радев
Учителка на медици

Учителка на медици

Липсата на кадри ме подтиква да мотивирам учениците, след като завършат медицинските университети, да се върнат да работят при нас, казва учителката Даниела Куцева
Дарител на живот

Дарител на живот

Възможно ли е човек да дари 45 литра кръв през живота си? За няки хора това със сигурност е нещо непостижимо, но за Валентин Георгиев Велев от Ямбол е неоспорим факт. Той е един от 10-те наградени от БЧК кръводарители по повод 14 юни - деня за благодарност към тези, които дават нещо от себе си, за да спасят човешки живот. Сега Валентин е на 55 години и вече е давал кръв 101 пъти.
Вечно търсещият създател

Вечно търсещият създател

Важно е да можеш да даваш свобода на съзнанието си, казва Спас Керимов
Да върнеш глътката въздух

Да върнеш глътката въздух

Ако помагаме на другите и те помагат на нас ще живеем много по-щастливо в годините отредени ни на този свят, казва д-р Александър Симидчиев
Учителко, целувам ти ръка!

Учителко, целувам ти ръка!

Днешните деца имат нужда от интересни уроци, казва учителката Цветелина Петрова
Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Завърших с отличие медицина, а първата ми работа беше в строителството, каза доц. Васил Каракостов
Четвърт век влюбена в професията си

Четвърт век влюбена в професията си

Благодарна съм на майка си, че ме насочи към тази работа, казва Росица Георгиева, главна акушерка на „Майчин дом"
1 2 3 4 5 ... 13 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019