празник

След пост – внимателно с храната

27-04-2019 08:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
След пост – внимателно с хранатаПреяждането с яйца и месо може да провали Великденските празници
През последните години все повече хора решават да пречистят тялото и душата си чрез Великденския пост. Те са наясно, какви храни да избяват в продължение на 40 дни, но като че ли изпитват по-голяма несигурност, когато трябва да се върнат към обичайното си меню. За нашия православен регион обичаят повелява Великденската трапеза да е отрупана. След продължителния пост обаче преяждането може да доведе до различни здравни проблеми. Как да се предпазим от тях, попитахме проф. Веселка Дулева. Тя е началник отдел „Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи.
Постът е полезен за здравите хора, но има групи от населението, които задължително трябва да се консултират с лекар, преди да ограничат животинските храни. Не е добре да постят малки деца, бременни жени, хора с хронични заболявания, с анемия, със стомашно-чревни проблеми, категорична е проф. Дулева. Според нея при Великденския пост, храненето дори не е вегетарианско, а е веганско, защото се изкючват всички животински храни. Така че в никакъв случай не е подходящо за тези с хронични заболявания и специфични потребности.

 

Най-големият риск при постенето

идва от дефицита на желязо, което е изключително важно за доброто функциониране на организма. То се съдържа в червените меса, а те са напълно изключени от менюто. Другите рискове са по отношение на витамин В12, цинк, витамин D, въпреки че ако се комбинират достатъчно добре храни от растителен произход за по-кратък период от време, не би трябвало да има проблем, обясни специалистът. Но за по-продължителен срок недостигът може да доведе до неразположения. Липсата на млечни продукти в диетата пък лишава организма от калций. Колкото и да го има в растенията, потребностите са по-високи от това, което бихме приели.

Плодовете и зеленчуците са много важни по време на пост. Добре е да се консумират всеки ден, но не трябва да се прекалява и с тях, защото растителната храна при хора със стомашно-чревни проблеми може да създаде някои допълнителни рискове и напрежение, най-малкото дискомфорт на стомашно-чревния тракт.


Месото, яйцата, млякото съдържат

незаменими аминокиселини, които организмът не може да синтезира сам. „За да успеем да ги набавим в достатъчно количество, най-добрата комбинация е зърнени и бобови храни. Чисто емпирично доказано е, че хапването на боб и хляб добавя липсващите аминокиселини, за да се получи пълноценен белтък, необходим за нормален разтеж и развитие на организма", пояснява проф. Дулева. Постът оказва благотворно влияние, защото подобрява мастния профил. Организмът се пречиства и от съдържащите се в месните продукти хормонални препарати и антибиотици. Ако се компенсира недостигът на разнообразни храни с хляб обаче, се увеличва нивото на приеманите въглехидрати. А това може да повиши и кръвната захар.

Но най-опасен за организма след продължителен пост си остава преходът към празничната трапеза. Ако не внимаваме, може вместо с близките си, да прекараме Великден в болницата, предупреждават лекарите. Може да се стигне до възпаление на храносмилателната система, жлъчно чернодробна реакция, гастрит, панкреатит. Обяснението на проф. Дулева е следното: „Тъй като ензимните системи в стомашно-чревния тракт са подготвени да преработват растителна храна, веднага след поста не трябва да се прекалява с яйца, мазнини, агнешко месо, алкохол.

Съветът в тези случаи е да бъде

доста ограничен приемът на тези храни и поне първите 2-3 дни порциите да са малки. Освен това е добре да не се смесват всички продукти в едно ядене, а да се разпределят в рамките на деня".

Резкият прием на големи количества месо, мляко и яйца, действително води до неблагоприятни последици, затова е хубаво захранването да е постепенно, категорична е проф. Дулева. Първият ден може да се хапва малко мляко и млечни продукти, на следващия ден да се включи месото. Яйцата също задължително да се ограничат като количество. „В храненето на празника има определени рискове, защото изведнъж се получава доста агресивна натовареност на цялата храносмилателна ензимна система. Поне 2-3 дни трябва да се внимава, какво се слага в устата. В някои случаи може и повече, в зависимост от състоянието на самия човек. Но действително хора, които имат жлъчно-чернодробни проблеми, или с панкреаса, хронични заболявания, не би трябвало да спазват стриктен пост и след това да минат изведнъж рязко към нормална храна", убедена е лекарката.


Най-религиозните хора приключват

поста с три дни пълен глад, когато се пие само вода. Тогава има едно измамно усещане за приповдигнатост и повече енергия. Специалистът го обяснява с факта, че започва изгарянето на мазнини от организма, получава се вид кетоацидоза и ацетоновите тела, които циркулират в организма, и които са токсични, водят до това измамно чувство за мозъчната дейност и до това усещане за приповдигнатост и настроение. Това също понякога представлява проблем. Поради тази причина проф. Дулева препоръчва по време на поста, а и след това при захранването, да се пие много вода.

Хората, които спазват тези правила, няма да си провалят празниците, категорична е проф. Дулева. Основното е да се хранят разумно, разнообразно, да следят за количеството. Да разделят приема на тези „нови" за тях продукти в различни ястия през деня. Добре е да спазват принципите за здравословно хранене, да имат три основни хранения и две подкрепителни закуски. Да избягват в този период на захранване алкохола. Да приемат повече течности, да комбинират удачно храните, за да нямат проблеми. В крайна сметка, не храната е основното, което ни събира около Великденската трапеза.Честит празник, медици!

Честит празник, медици!

На всички вас, пожелаваме здраве, щастие и професионално удовлетворение
Варненският митрополит Йоан чукна 50

Варненският митрополит Йоан чукна 50

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще пристига за повода във Варна

Медицината стана търговска, а не хуманна дейност

Медицината стана търговска, а не хуманна дейност

Днес е 19 октомври - празникът на българските медици, денят, в който най-достойните измежду от тях получават не само признанието на пациентите, но и на гилдията. За честта на професията, за болестта на времето ни – комерсиализацията, за миража на реформата, разговаряме с Лекаря на 2018 г. - акад. Дамян Дамянов. 

Живеем и работим в динамично време

Живеем и работим в динамично време

Пожелавам Ви спокойствие, благоденствие и щастие, каза проф. Радослав Радев
Не спирайте да дарявате надежда

Не спирайте да дарявате надежда

Надявам се, че с общи усилия, с мъдрост и далновидност ще се справим с днешните предизвикателства, казва д-р Иван Маджаров
Всички ние като общество сме ви задължени

Всички ние като общество сме ви задължени

Решени сме да преодолеем сегашното положение, казва Кирил Ананиев
Горд съм, когато наблюдавам как работите

Горд съм, когато наблюдавам как работите

Получавайте заслуженото признание и благодарност за дейността си и продължавайте да надграждате постигнатото, казва проф. Асен Балтов
Поздравявам ви за професионализма

Поздравявам ви за професионализма

Пожелавам на всички български лекари здраве, вяра и успехи, казва проф. Красимир Иванов
Честит празник, лекари!

Честит празник, лекари!

Поклон пред професионализма и всеотдайността ви, бъдете здрави и щастливи
Не достигат 10 800 медицински сестри

Не достигат 10 800 медицински сестри

Днес отбелязваме професионалния празник на медицинските сестри. По инициатива на Международния съвет на медицинските сестри, денят се чества от 1974 г., за да почете приноса на медицинските сестри към обществото. Потребността от качествени здравни грижи и медицински сестри нараства в целия свят, но в България ситуацията е кризисна.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019