важно

Салатите са замърсени с бактерии

25-04-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Салатите са  замърсени с бактерии61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Почти 90% от зелената салата на пазара е замърсена с бактерии, като повече от половината зеленчуци са с Е-коли. Това каза Богомил Николов от Активни потребители. Изводите са напаравени въз основа на изследване на 18 вида листни зеленчуци в търговските вериги.
Освен печено агнешко, козунаци и яйца на Великденската трапеза неизменно присъстват и зелените салати. И докато за качеството на месото и яйцата сме особено бдителни, сякаш недооценяваме каква салата си слагаме на трапезата. Изследване на Активни потребители е установило, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Организацията е провела изследване на 18 продукта. А резултатите сочат, че при 16 от тях или в 89% се откриват колиформи. Като в 61% се установяват и E.сoli.

 

Според директорa  на Националния

Център по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев това означава, че става дума за фекално замърсяване. Най-честата причина за което е водата, с която са поливани зеленчуците. Микробът еширихия коли се намира навсякъде в приодата, но е опасен когато попадне в стомаха на човек. Салатите могат да пренесат освен паразити, също и инфекции. Друго паразитно заболяване, от което можем да се заразим консумирайки салати е кучешката тения, каза епидемиологът.

Инфекциите, които се предават

от перестите зеленчуци, са норовирусите. За пролетно- летния сезон, най-рискови са чревните инфекции, които водят до дизинтерия. Затова и препоръките са всеки перест зеленчук да бъде измиван лист по лист и то с течаща вода. После пък да бъде добре изтръскан, за не остане и капка вода по листата. Съветите към кухненските работници в ресторантите са, при наличие на епидемична заплаха да киснат перестите зеленчуци във вода с разтворен калиев перменганат в нея. В никакъв случай не бива марулите и пресния лук да се държат в близост до месо и млечни произведения, напомни проф. Кантарджиев. Причина за това е риск от предаване на замърсяване и получаване на салмонела.

 

През последните години, с навлизане

на мода на биологичното отглеждане на растения, рисковете за потребителите са увеличават, защото много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. Така количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. В Европа съдържанието на нитрати

се регулира от специален регламент, според който максималното допустимо количество за 1 кг марули е 4 гр, когато става дума за оранжерииното й отглеждане и 3 гр/кг за полско производство на салатите. Лабораторните тестове на салатите, направен от организацията на потребителите показва, че нитратите в родните салати са малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на хората, въпреки това те са сезирали БАБХ и очакват резултатите от техните проверки.



Джинджифилът поскъпнал двойно

Джинджифилът поскъпнал двойно

Експертите на КНСБ са разгледали 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота
Българските туршии са с уникален микробиом

Българските туршии са с уникален микробиом

С тях може да се лекуваме стига да са приготвени правилно, каза д-р Сергей Иванов
Солени глоби за месо с изтекъл срок на годност

Солени глоби за месо с изтекъл срок на годност

Това предвижда новият Закон за управление на агрохранителната верига, който прие правителството
Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

То е иззето от мрежата, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева
Предупрежденията за салмонелата са закъснели

Предупрежденията за салмонелата са закъснели

За последният месец има 7 нотификации, каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители"
Открити са млечни продукти без документи

Открити са млечни продукти без документи

Запечатаха складове след спецакция на Икономическа полиция, ГДНП, НАП, БАБХ и МВР
Дете намери медицинска игла в пържолата си

Дете намери медицинска игла в пържолата си

Момичето е добре, от Агенцията за безопасност на храните започват проверка
В седмичните градини може и мекици

В седмичните градини може и мекици

Това е записано в Наредбата за хранене на децата от 3 до 7 години в детските градини
Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Заразени са с листерия, предупредиха от БАБХ
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
1 2 3 4 5 ... 6 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020