важно

Салатите са замърсени с бактерии

25-04-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Салатите са  замърсени с бактерии61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Почти 90% от зелената салата на пазара е замърсена с бактерии, като повече от половината зеленчуци са с Е-коли. Това каза Богомил Николов от Активни потребители. Изводите са напаравени въз основа на изследване на 18 вида листни зеленчуци в търговските вериги.
Освен печено агнешко, козунаци и яйца на Великденската трапеза неизменно присъстват и зелените салати. И докато за качеството на месото и яйцата сме особено бдителни, сякаш недооценяваме каква салата си слагаме на трапезата. Изследване на Активни потребители е установило, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Организацията е провела изследване на 18 продукта. А резултатите сочат, че при 16 от тях или в 89% се откриват колиформи. Като в 61% се установяват и E.сoli.

 

Според директорa  на Националния

Център по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев това означава, че става дума за фекално замърсяване. Най-честата причина за което е водата, с която са поливани зеленчуците. Микробът еширихия коли се намира навсякъде в приодата, но е опасен когато попадне в стомаха на човек. Салатите могат да пренесат освен паразити, също и инфекции. Друго паразитно заболяване, от което можем да се заразим консумирайки салати е кучешката тения, каза епидемиологът.

Инфекциите, които се предават

от перестите зеленчуци, са норовирусите. За пролетно- летния сезон, най-рискови са чревните инфекции, които водят до дизинтерия. Затова и препоръките са всеки перест зеленчук да бъде измиван лист по лист и то с течаща вода. После пък да бъде добре изтръскан, за не остане и капка вода по листата. Съветите към кухненските работници в ресторантите са, при наличие на епидемична заплаха да киснат перестите зеленчуци във вода с разтворен калиев перменганат в нея. В никакъв случай не бива марулите и пресния лук да се държат в близост до месо и млечни произведения, напомни проф. Кантарджиев. Причина за това е риск от предаване на замърсяване и получаване на салмонела.

 

През последните години, с навлизане

на мода на биологичното отглеждане на растения, рисковете за потребителите са увеличават, защото много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. Така количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. В Европа съдържанието на нитрати

се регулира от специален регламент, според който максималното допустимо количество за 1 кг марули е 4 гр, когато става дума за оранжерииното й отглеждане и 3 гр/кг за полско производство на салатите. Лабораторните тестове на салатите, направен от организацията на потребителите показва, че нитратите в родните салати са малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на хората, въпреки това те са сезирали БАБХ и очакват резултатите от техните проверки.Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
Откриха 60 тона негодна храна

Откриха 60 тона негодна храна

Тя е била в складовете на голяма фирма, съобщиха от МВР
Пост при диабетици само със здравословна диета

Пост при диабетици само със здравословна диета

Вече тече трета седмица от Великденския пост. Това е период, през който вярващите християни се ограничават от консумация на храни със съдържание на животински продукти. При определени диагнози, обаче режимът може да е по-различен. Как стои въпросът при диабета, разказва д-р Енчо Енчев. Той е началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас.
Втори взрив на трихинелоза

Втори взрив на трихинелоза

Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът?

Как да разберем чист ли е зехтинът?

Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол

В кръчмите продават алкохол без бандерол

Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон

Два класа с натравяне след коледен купон

Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма

Ядем риба три пъти под норма

Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019